Active Beauty
Rozruch okolo zelerovej šťavy: Čo na nej naozaj je?

Domáca príprava

Rozruch okolo zelerovej šťavy: Čo na nej naozaj je?

Zeler poznáme v polievke alebo ako chrumkavú desiatu medzi jedlami. Teraz sa však zelerová šťava predáva aj ako zelený energetický nápoj. Pýtame sa sami seba: Čo je to za ošiaľ?

 
Za objaviteľa tohto módneho nápoja sa považuje americký autor Anthony William (na Instagrame známy ako „Medical Medium"), ktorý tvrdí, že šťava zo zelených stoniek zeleru má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. Ako vieme: Instagram inšpiruje. S výzvou #celeryjuicechallenge preto vyvolal skutočný ošiaľ. Celý svet pije zelerovú šťavu - a teraz aj my:
 


 3 dôvody, prečo staviť na zelerovú šťavu 

1. Zelerová šťava posilňuje naše zdravie

Táto energetická zelenina má na naše telo množstvo pozitívnych účinkov. Pravdaže, nejde o nijako prevratný vynález: v čínskej medicíne (TCM) sa šťava používa na liečbu vysokého krvného tlaku a v ajurvéde sa už dlho používa ako liek na tráviace problémy, demenciu a Parkinsonovu chorobu. Obsahuje aj antioxidanty, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny a potláčajú zápaly. Zeler sa tiež považuje za prostriedok na posilnenie imunitného systému a dokáže kontrolovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi.


2. Zelerová šťava podporuje zdravú výživu

Zeler má odvodňovací účinok a správne vyprázdňuje močový mechúr a obličky. Skvelý vedľajší účinok na postavu: väzivo sa posilní a prebytočné zásoby vody, ktoré sa prejavujú ako celulitída, sa môžu zmierniť. Vďaka vysokému obsahu minerálov a tekutín je zelerová šťava ideálnym nápojom na podporu zdravej výživy a na to, aby bolo oslabené telo opäť fit. Dokonca aj tí, ktorí bojujú s vlčím hladom, sú so zeleninovou šťavou na správnej ceste, pretože: Množstvo vlákniny zasýti na niekoľko hodín - a to len so 16 kalóriami a 0,2 gramami tuku na 100 gramov zeleru!


3. Zelerová šťava pre krásnu pleť a vlasy

Antioxidanty nechránia len pred zápalmi v tele, ale môžu prospieť aj vzhľadu pokožky. Vedľajšie rastlinné látky, ako sú vitamíny C, E a betakarotén, pomáhajú viazať voľné radikály v tele, a tým spomaľujú proces starnutia pokožky. Zjednodušene to znamená: zeler chráni pred UV žiarením a dokonca môže redukovať vrásky a akné! Minerály a vitamíny, ktoré obsahuje, posilňujú aj lámavé nechty a vlasy.

Príprava zelerovej šťavy: Ako ju pripraviť

Zelerová šťava ráno zaháňa smútok a starosti? Áno! Najlepší účinok má vraj čistá šťava ráno. Naštartuje sa ňou metabolizmus a telo dostane pred raňajkami dostatok tekutín, aby začalo deň zdravo. Zelerová stonka totiž obsahuje až 95 % vody. Pozor, kávičkári: Zelerová šťava vám vraj dodá viac energie ako vaše každodenné ranné espresso!


Tu je návod, ako na to:

Guru zelerovej šťavy Anthony William odporúča zo zdravotných dôvodov vypiť 500 ml denne. V tejto oblasti však zatiaľ neexistujú žiadne spoľahlivé štúdie. Okrem toho zelerová šťava podporuje trávenie a má odvodňovací účinok, takže jej nadmerné množstvo môže viesť k hnačke a bolesti žalúdka. Preto je lepšie začať s menším množstvom šťavy a počúvať signály tela.


Pri nákupe majte na pamäti:

  1. Stonkový zeler je jedným z najviac pesticídmi ošetrovaných druhov zeleniny, preto si ho určite kupujte v bio kvalite. 
  2. Buľvový zeler nie je zo zdravotného hľadiska v žiadnom prípade horší ako stonkový zeler. Chuť buľvového zeleru je však oveľa trpkejšia a nie je taký vhodný ako surovina do smoothie alebo šťavy.
  3. Pomocou odšťavovača: Čerstvé zelené stonky zeleru očistite, odstráňte hlúb, nakrájajte na plátky a odšťavte pomocou odšťavovača
  4. Pomocou mixéra: Ak nemáte odšťavovač, môžete to pre začiatok skúsiť s použitím výkonného mixéra. Zelerové stonky nakrájajte na menšie kúsky a rozmixujte. Potom prepasírujte pyré cez sitko a šťavu zlejte do misky.

Ak nepatríte medzi skalných fanúšikov zelerovej chute, skombinujte ho s mrkvou, jablkami, uhorkami, hruškami alebo ananásom. Stúpenci zelerovej šťavy však zastávajú názor, že v zmesi s inou zeleninou a ovocím nie je až taká účinná.

Zelerová šťava v dobre uzavretej nádobe vydrží v chladničke niekoľko hodín. Ale pozor, keď sa čerstvé šťavy dostanú do kontaktu s kyslíkom, strácajú v procese oxidácie veľa cenných zložiek. Spoznáte to podľa zmeny farby a chuti.