Active Beauty
Veľkonočný brunch: 2 vegetariánske nápady na recepty
Text: Anita Freistetter, Harald Wieser

Veľká noc

Veľkonočný brunch: 2 vegetariánske nápady na recepty

Jahniatka, kuriatka a teliatka tohtoročnú Veľkú noc ušetríme, pretože tento rok sa v rámci veľkonočného menu bude podávať brunch vo vegetariánskom štýle. Po dlhom období pôstu si môžeme konečne pomaškrtiť.
Nech sa páči, servírujeme pre vás tieto dva vegetariánske recepty na prípravu veľkonočného brunchu. Oba spĺňajú zásady racionálneho a zdravého stravovania a tiež dôležitú požiadavku. A síce, že veľkonočné raňajky majú byť jednoducho highlightom dňa.


Veľkonočný brunch – recept na pšenový nákyp s tvarohom

Čas prípravy: cca 20 minút plus 45 minút na pečenie

Prísady na 1 veľkú formu na nákyp:

  • 140 g pšena
  • 400 ml mandľového nápoja
  • 50 g mandlí
  • 2 PL medu
  • 1 balenie vanilkového cukru Bourbon
  • 3 hrušky
  • 1 kg nízkotučného tvarohu
  • 5 vajíčok
  • 1 PL škorice
  • 1/2 ČL nového korenia
  • 1/2 ČL muškátového orieška
  • 1 štipku kardamómu
  • 1 štipka mletého zázvoru
  • 1 štipku mletých klinčekov


Príprava:
  1. Rúru si predhrejeme na 180°C. Do hrnca nasypeme pšeno, vanilkový cukor a zalejeme ho mandľovým nápojom. Necháme zovrieť a na miernej teplote varíme 10 minút. Pšeno scedíme cez sitko a necháme vychladnúť.
  2. Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky spolu s medom vyšľaháme mixérom do peny. Pridáme do nej škoricu, nové korenie, kardamóm, zázvor, klinčeky a muškátový oriešok a všetko dobre premiešame. Do zmesi jemne primiešame tvaroh a pšeno.
  3. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a jemne ho primiešame do masy. Cesto vložíme do formy na nákyp. Hrušky nakrájame na hrubé plátky a rozložíme ich na cesto. Pečieme v rúre po dobu 45 minút.
  4. Mandle nasekáme nadrobno, posypeme nimi násyp a potom si ho už len teplý poriadne vychutnáme.
Tip: Ak máte aj detských pomocníkov, ktorých potrebujete niečím zamestnať, určite sa vám bude páčiť náš článok „Zero waste kvetináče".


Vegetariánska veľkonočná roláda ako veľkonočný brunch

Čas prípravy: 80 minút

Prísady pre 4 osoby:

  • 300 g ryže Basmati
  • 2 PL oleja na pečenie
  • 300 ml zeleninovej polievky (bez droždia)
  • 150 g ovseného krému na varenie (alternatívou je sójový krém na varenie)
  • 1 červenú papriku
  • 200 g šampiňónov
  • 1 hlávku kapusty
  • 2 cibule
  • 200 g syru Gouda
  • 2 vajíčka
  • 1 PL škrobu
  • 1 zväzok pažítky
  • 1 štipku soli
  • 1 štipku korenia
  • kuchynskú niť

Príprava:

  1. Uvaríme si ryžu. Papriku očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Potom očistíme a nahrubo nakrájame šampiňóny. Syr Gouda si nastrúhame. Pažítku umyjeme, necháme usušiť a nahrubo nasekáme. 2 PL nasekanej pažítky si odložíme bokom, použijeme ju neskôr.
  2. Na kocky nakrájanú papriku, šampiňóny, syr a pažítku si zmiešame s ryžou a vajíčkami. Zmes dochutíme soľou a korením. Z hlávky kapusty oddelíme 8 veľkých listov, umyjeme ich, necháme usušiť a blanšírujeme v osolenej vriacej vode približne 5 minút. Listy potom necháme dobre usušiť a hrubé kúsky rozkrojíme tak, aby boli plochšie.
  3. Ryžovou náplňou plníme kapustné listy. Okraje listov zahneme dovnútra, listy potom zvinieme do rolád a obmotáme kuchynskou niťou.
  4. Nakrájame si nadrobno cibuľu. Rozpálime olej a rolády na ňom opečieme zo všetkých strán dohneda. K roládam potom pridáme cibuľku a restujeme. Rolády s cibuľkou potom podlejeme zeleninovou polievkou a krémom na varenie. Prikryjeme pokrievkou a pri miernej teplote ďalej dusíme približne 15 minút. Roládky potom vyberieme a držíme v teple.
  5. Na zahustenie omáčky rozmiešame v 2 PL vody škrob, pridáme do omáčky a necháme zovrieť. Dochutíme soľou a korením.
  6. Nakoniec vložíme rolády do omáčky, ktorú posypeme zvyškom pažítky.