Naša vegánske zmrzliny a nanuky vás potešia chuťou a rýchlou prípravou, na ktorú nepotrebujete žiaden zmrzlinovač. Stačia čerstvé suroviny, mixér, mraznička a ako hnací motor: chuť na zmrzlinu.

Ľadová pochúťka: Krémová kokosovo-mandľová zmrzlina

Čo vonia letom viac než exotický kokos? Jeho chuť nás okamžite prenáša na bezstarostnú pláž plnú horúceho slnka, kedy je studené osvieženie dokonalým dezertom (alebo aj hlavným chodom, čo si budeme klamať).

Suroviny:

600 ml (vegánskeho) jogurtu
300 ml kokosového mlieka
200 ml kokosovej alternatívy smotany
100 g práškového cukru
50 g strúhaného kokosu
50 g nasekaných mandlí
1 vanilkový struk


Príprava:

Kokos a nasekané mandle opražte na panvici dozlatista a potom nechajte dobre vychladnúť.
V miske zmiešajte jogurt a práškový cukor. Rozrežte vanilkový struk, vyškrabte dužinu a pridajte ju do jogurtu. Znovu premiešajte.
Potom do jogurtu vmiešajte kokosové mlieko, alternatívu kokosovej smotany, opražený kokos a mandle.
Zmes rozmixujte, nalejte do nádoby a vložte do mrazničky aspoň na tri hodiny. Zmrzlinu priebežne miešajte, aby sa nevytvorili kryštáliky.

Tip: Pred podávaním vytiahnite zmrzlinu na chvíľu z mrazničky, aby sa ľahšie naberala na kopčeky. Podávajte obalenú v strúhanom kokose.


Ovocné osvieženie: melónové nanuky

Melón je v lete nielen skvelým prostriedkom na uhasenie smädu, ale aj dobrým základom pre osviežujúce nanuky. Okrem nižšie uvedených ingrediencií potrebujete len mixér, formy na zmrzlinu a mrazničku. Vďaka (vegánskemu) jogurtu a kivi vyzerajú nanuky ako malé kúsky melóna na paličke. Ideálne na vašu ďalšiu záhradnú párty, nemyslíte?

Suroviny na osem nanukov:

1 kg melóna
150 g (vegánskeho) jogurtu
2 ks kivi
1 PL drobných čokoládových kúskov

Príprava:

Melón rozkrojte a zbavte šupky, odstráňte semienka a rozdrvte dužinu. Vmiešajte kúsky čokolády a zmesou naplňte 2/3 formičiek. Potom do nich ponorte tyčinky na nanuky a vložte ich do mrazničky asi na hodinu.
Po hodine na zmrazený melón pridajte 1-2 lyžičky (vegánskeho) jogurtu a opäť nechajte hodinu tuhnúť. Po hodine pridajte pyré z ošúpaného kivi. Naplňte ním formy až po okraj a vložte na päť hodín do mrazničky.