Active Beauty
Čajovníkový olej: všetko o jeho účinkoch a použití

Čo dokáže tento éterický olej?

Čajovníkový olej: všetko o jeho účinkoch a použití

Čajovníkový olej sa vďaka svojim rôznorodým účinkom považuje za zázračný liek. Ale je to skutočne tak? Na čo je olej z dm skutočne dobrý?

Čajovníkový olej zažíva v posledných desaťročiach zaslúžený boom: či už ako zložka šampónov, krémov, zubných pást alebo ako čistý éterický olej: „zázračný liek“ sa teší čoraz väčšej obľube a mnohí naň nedajú dopustiť. A to aj napriek tomu, že jeho účinky nie sú takmer vôbec vedecky podložené. No aj keď jeho účinky vedci neodobrili, máte dosť dôvodov na to, aby ste si čajovníkový olej, ktorý nájdete aj na pultoch dm, vyskúšali:

Čajovníkový olej z dm: čo to je a aké má účinky?

Čajovníkový olej je éterický olej, ktorý sa získava z listov austrálskeho čajovníka (odborný latinský názov: Melaleuca alternifolia). Čistý čajovníkový olej je čírej až žltkastej farby a vôňou pripomína muškátový oriešok. Ak je niekto citlivý na pachy, čajovníkový olej mu práve príjemne nevonia. Najdôležitejšia, zdraviu prospešná zložka oleja s antimikrobiálnymi vlastnosťami je terpinen-4-ol.

Keďže takmer neexistujú štúdie, ktoré by potvrdzovali liečivé účinky čajovníkového oleja, toho času nie je schválený ako liečivo. Avšak: antiseptické, baktericídne a fungicídne účinky oleja boli aj vedecky dokázané. Až do objavenia penicilínu sa čajovníkový olej používal ako antiseptická alternatíva k jedovatému fenolu, ktorý sa dávnejšie používal na dezinfekciu pokožky a rán.

Okrem toho čajovníkový olej posilňuje imunitu a pripisujú sa mu tiež bolesť zmierňujúce, hojace, protisvrbiace a pokožku regenerujúce účinky. Má tiež harmonizačné účinky na psyché, zmierňuje úzkosť a posilňuje.


Používajte len vysokokvalitný čajovníkový olej, ktorý pochádza z Austrálie. Odborníčky a odborníci odporúčajú oleje s obsahom minimálne 40% terpinen-4-olu, desať až 28 % beta-pinénu ako aj maximálne 15% cineolu. Výrobcovia zloženie často uvádzajú na obale.

4 použitia čajovníkového oleja

Čajovníkový olej zmierňuje predovšetkým prejavy akné a popasuje sa aj s nečistotami na pokožke. No použitý môže byť aj v iných oblastiach: 

  1. Ústna a zubná hygiena

    Kvapku alebo dve čajovníkového oleja nakvapkajte na zubnú pastu alebo ich pridajte do pohára s horúcou vodou. Poriadne si vyčistite zuby, prípadne prepláchnite priestor okolo zubov a vypľujte. Mali by ste tak zabrániť vzniku zubného kazu a tiež kameňa. 

    Ak vás trápi zápach z úst, bolesti hrdla a fajčiarsky kašeľ,  môže vám pomôcť čajovníkový olej vo forme kloktadla: pridajte do pohára s teplou vodou päť až desať kvapiek oleja, zmes vykloktajte a vypľujte.

  2. Ošetrovanie rán s čajovníkovým olejom

    Už pôvodní obyvatelia Austrálie, Aborigéni, údajne používali čajovníkový olej na ošetrovanie rán, pretože urýchľuje proces ich hojenia. Nechajte prevariť pol litra vody a rozpustite v nej čajovú lyžičku morskej soli. Pridajte potom päť kvapiek čajovníkového oleja, nechajte vychladnúť a odvarom ranu opatrne potierajte.

  3. Preč s plesňami na pokožke

    Ak vás trápia plesne na nohách, čajovníkový olej dokáže pomôcť (rovnako ako manukový med), no úspešnosť liečby je podľa jednej austrálskej štúdie len 50 percentná. No ak sa aj napriek tejto štatistike chcete zbaviť plesní práve pomocou čajovníkového oleja, môžete tak učiniť prostredníctvom každodenných kúpeľov na nohy: pridajte do teplej vody pár kvapiek oleja a ponorte do kúpeľa nohy na zhruba 15 minút. Nohy potom dôkladne vysušte! A pomáha aj krém na nohy s čajovníkovým olejom z dm.

    Ak sa váš problém nezlepší ani po niekoľkých dňoch, použite namiesto kúpeľa a krému radšej masť alebo sprej na nohy proti plesni z lekárne. V opačnom prípade riskujete, že váš problém s plesňami vyústi do chronickej formy.

  4. Čajovníkový olej aj na psyché

    Vysoký podiel „dušu upokojujúcich“ alkoholov v čajovníkovom oleji môže pomôcť zmierniť stres a úzkosť. Ak chcete zrelaxovať, jednoducho pridajte desať kvapiek do kúpeľa alebo do vonnej lampy.

    Čajovníkový olej môžete použiť aj pri masáži: zmiešajte pár kvapiek čajovníkového oleja s čistým rastlinným olejom (napríklad mandľovým alebo jojobovým) -  a potom si už príjemnú masáž stačí len poriadne vychutnať.

Ak používate čajovníkový olej, dbajte na nasledovné:

  • Čajovníkový olej sa môže používať len zvonka. Ak ho požijete, môže pôsobiť toxicky a spôsobiť zvracanie, hnačku, halucinácie a v najhoršom prípade kómu. Okrem toho sa čajovníkový olej nesmie dostať do kontaktu s očami, ušami či popálenou pokožkou.
  • Používajte ho len zriedený: nemecký Spolkový inštitút pre hodnotenie rizika varuje, že neriedený alebo vysokokoncentrovaný čajovníkový olej môže pokožku podráždiť alebo na nej vyvolať alergické reakcie.
  • Čajovníkový olej vždy skladujte pri teplote pod 25°C, na tmavom mieste a vo vzduchotesnej nádobke. Ak je éterický olej vystavený prílišnému svetlu a vzduchu, zvyšuje sa v ňom obsah alergénov, čo môže viesť, obzvlášť v prípade už predtým postihnutej pokožky, ku vzniku kontaktných ekzémov. Čím je olej starší, tým je toto riziko väčšie.
  • Predtým, ako začnete olej používať, vykonajte test znášanlivosti nanesením pár kvapiek oleja do lakťovej jamky. Ak pokožka začervená, začne svrbieť alebo páliť, prípravok určite používať ďalej nemôžete.
  • Olej z čajovníka je najlepšie používať len v akútnych prípadoch a nie po dlhšiu dobu: dokázali sa u neho totiž ľahké účinky podobné účinkom estrogénu.
  • Výskumy doteraz nepreukázali, či je čajovníkový olej vhodný aj pre tehotné ženy, dojčiace matky a deti mladšie ako 12 rokov. Predtým, ako olej použijete, sa o následnom použití poraďte so svojím lekárom.