Active Beauty
Mango, kel a kapusta: mňam!
Text: Anita Freistetter

Zdravá chuť

Mango, kel a kapusta: mňam!

Výdatné, kvalitné, dobré – tieto recepty dokážu omnoho viac, ako len prosto nasýtiť.

Mangovo-kapustový šalát na thajský spôsob

Suroviny pre 4 osoby:

175 g divokej ryže

Na prípravu kapustového šalátu:

450 g červenej kapusty

2 zrelé mangá

1 červená paprika

4 jarné cibuľky

1/2 zväzku koriandra

Na prípravu sezamovo-limetkového dresingu:

4 PL limetkovej šťavy

1 PL prírodného olivového oleja

1 PL sezamového oleja

2 strúčiky cesnaku

1/2 ČL jemnej morskej soli

1/4 ČL čili vločiek

Príprava:

  1. Divokú ryžu opláchnite. Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte ryžu a varte 40 – 55 min., až kým ryža nebude mäkká, nie al dente. Ryžu sceďte cez sitko a vráťte naspäť do hrnca. Nechajte 10 min. dôjsť pod pokrievkou, potom pokrievku odstráňte a ryžu odložte nabok.
  2. Červenú kapustu nakrájajte na pásiky dlhé 5 cm, mangá nakrájajte na kocky. Papriku očistite a nakrájajte na kocky. Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska, koriander nasekajte a všetko zmiešajte.
  3. Suroviny na prípravu dresingu vymiešajte metličkou dohladka v malej miske.
  4. Teplú ryžu pridajte do kapustového šalátu a opatrne premiešajte. Polejte dresingom a celou miskou zatraste, aby sa suroviny zmiešali. Podľa potreby dosoľte.

Pestrý kapustový šalát s kučeravým kelom, jablkom a feniklom

Suroviny pre 4 osoby:

250 g kučeravého kelu

225 g červenej kapusty

225 g ružičkového kelu

1/2 feniklovej hľuzy

1 jablko

65 g sušených višní

Na prípravu limetkového dresingu:

3 PL prírodného olivového oleja

3 PL limetkovej šťavy, viac podľa potreby

1 PL plus 1 ČL medu

1 PL jablčného octu

1 PL dijonskej horčice

1/4 ČL jemnej morskej soli

Príprava:

  1. Tvrdú stonku kučeravého kelu odstráňte, potom nasekajte všetky druhy kelu. Fenikel nakrájajte na tenučké plátky. Jablko nakrájajte na kocky veľké 1 cm, sušené višne nasekajte.
  2. Všetky suroviny zmiešajte vo veľkej šalátovej miske.
  3. Všetky suroviny na prípravu dresingu vymiešajte dohladka v malej miske. Podľa potreby dochuťte. Pre viac kyslosti primiešajte trošku citrónovej šťavy (alebo o niečo viac limetkovej šťavy). Aby ste zjemnili arómu, pridajte viac medu.
  4. Potom šalát pokvapkajte dresingom a miskou zatraste, aby sa suroviny rovnomerne pokryli dresingom. Nechajte odležať 15 – 20 min., potom podávajte.

Praženica s kučeravým kelom, sladkými zemiakmi a fetou

Suroviny pre 4 osoby:

Na prípravu sladkých zemiakov s kučeravým kelom:

2 PL prírodného olivového oleja

1 štipka čili vločiek

450 g sladkých zemiakov

1/4 ČL jemnej morskej soli

115 g kučeravého kelu

125 ml vody

2–4 jarné cibuľky plus na ozdobenie

Na prípravu praženice:

8 vajíčok

2 PL mlieka

1/4 ČL jemnej morskej soli

čerstvo pomleté čierne korenie

2 ČL prírodného olivového oleja

Okrem toho:

50 g fety

1 avokádo

čili omáčka

Príprava:

  1. Sladké zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky veľké 0,5 cm. Tvrdú stonku kelu odstráňte a listy nakrájajte na kúsky. Na veľkej panvici rozpáľte olej. Pridajte čili vločky, 30 sekúnd posmažte. Pridajte sladké zemiaky a soľ a panvicou potraste. Primiešajte za hrsť kučeravého kelu tak, aby bol ponorený v oleji. Opakujte, až kým nepridáte všetok kučeravý kel.
  2. Opatrne pridajte 125 ml vody. Panvicu prikryte pokrievkou, teplotu zredukujte na mierne nízky stupeň a zeleninu 5 min. duste. Odstráňte pokrievku a primiešajte jarnú cibuľku. 10 min. povarte a občas premiešajte, až kým zemiaky nebudú mäkké. Odložte nabok.
  3. V miske vyšľahajte vajíčka. Pridajte mlieko, soľ a trochu korenia a metličkou vymiešajte dohladka, až kým zmes nebude mať rovnomerne žltú farbu. Na panvici zohrejte olivový olej na primerane vysokom stupni, panvicou zľahka pohýbte, aby dno bolo rovnomerne pokryté olejom. Pridajte vajíčka a jeden a pol minúty miešajte, kým nezhustnú.
  4. Znížte teplotu, zmes ešte ďalších 30 – 60 sekúnd miešajte, až kým nebude hrudkovitá, no stále trošku vlhká. Praženicu pridajte do panvice s kelom a so sladkými zemiakmi a opatrne premiešajte. Osoľte a okoreňte.
  5. Fetu rozmrvte, avokádo ošúpte a odstráňte kôstku, dužinu nakrájajte na tenké plátky.
  6. Zmes vajíčok a zeleniny naložte do misiek, posypte fetou a ozdobte avokádovými plátkami a jarnou cibuľkou. Podávajte s čili omáčkou.

Kvalitné stravovanie

Kvalitné jedlá si vyžadujú rovnako kvalitné suroviny. Riadi sa tým aj food blogerka Kathryne Taylor. Odporúča:

Pri receptoch si najskôr pozrite zoznam surovín: obsahujú priemyselne vyrábané produkty alebo veľa konzervačných látok či stužených tukov? Takým by ste sa mali vyhýbať. Platí to aj pre tie produkty, ktoré obsahujú vysoký podiel sodíka (konzervačná látka). Všímajte si obsah cukru. Áno, aj ovocie obsahuje cukor. Zvážte ale taký, ktorý sa do potravín pridáva, ako napríklad glukózový sirup. Uprednostňujte krátky zoznam surovín: Ak má produkt dlhý zoznam surovín (viac ako 5 – 10), pravdepodobne nie je vytvorený veľmi hodnotne, keďže obsahuje toľko prísad. Hodnotné suroviny sa v prípade potravinovej intolerancie alebo alternatívnych stravovacích foriem dajú ľahko nahradiť. Pri pečení môže byť javorový sirup vhodnou alternatívou medu, kokosový olej obmenou masla.