Active Beauty
Sušenie húb: Ako správne na to

Ako jednoducho vysušiť huby

Sušenie húb: Ako správne na to

Na vzduchu, v rúre alebo v sušičke na potraviny: aby huby pri sušení nesplesniveli, mali by sme dbať na pár dôležitých vecí. A síce na tieto:  


Konečne opäť začína hubárska sezóna a s ňou aj dlhé prechádzky na čerstvom lesnom vzduchu! A pridaná hodnota: huby sú skvelým zdrojom bielkovín. Ak sa v hubách vyznáte dostatočne dobre na to, aby ste nazbierali tie správne a zároveň samozrejme rešpektujete miestne predpisy na zber, môžete túto príležitosť skvele využiť rovno na prípravu chutnej večere. A všetko, čo ešte v ten deň neskončí na panvici, môžete za pomoci našich rád a jednoduchých krokov uchovať na dlhú dobu prostredníctvom sušenia. Sušené huby sa výborne hodia na prípravu omáčok, ale aj na dusenie.  

Predtým ako sa pustíte do sušenia nazbieraných (alebo nakúpených) húb, určite skontrolujte, či sú čerstvé – najmä v prípade, ak ste uprednostnili huby nakúpiť: Huby nesmú v žiadnom prípade vykazovať známky akéhokoľvek atypického zafarbenia alebo nepríjemného zápachu. Bežné huby, ako šampiňóny, huby smrekové či hlivy sú vhodné na sušenie, pretože pri tomto procese nestvrdnú (na rozdiel od kuriatok!).    

 
Sušíme huby: 6 krokov, ako na to 

1. Huby očistíme  

Najprv musíme huby očistiť. Ale prosím, určite nie vodou! Predĺžilo by to proces sušenia a zároveň zvýšilo riziko splesnivenia. S kefkou na čistenie húb alebo kuchynskými utierkami huby očistíme veľmi ľahko. S odolnejšími nečistotami si zas poradíme pomocou kuchynského nožíka – jednoducho ich z húb povykrajujeme.  

2. Pred sušením huby nakrájame  

Teraz starostlivo vybraté a očistené huby nakrájame na plátky. Z obzvlášť veľkých kúskov môžu vzniknúť 2 až 5 milimetrov hrubé pozdĺžne plátky. Tip: čím je plátok tenší, tým rýchlejšie sa vysuší.  

3. Sušíme na vzduchu 

Ak chceme zvoliť najjednoduchšiu a zároveň ekologickú cestu sušenia bez prístrojov, nepotrebujeme nič, len suché a teplé prostredie, podmienkou je cirkulácia vzduchu. Pozor: ak je vlhkosť vzduchu príliš vysoká, huby sa nevysušia! Metóda sušenia na vzduchu si vyžaduje trpezlivosť, proces sušenia môže trvať až tri dni – v závislosti od vlhkosti húb, hrúbky nakrájaných plátkov a ovzdušia. A ako na to?  
Plátky húb voľne porozkladáme na tácku alebo plech a raz alebo dvakrát denne ich otočíme.   

  • Huby môžeme zavesiť aj na šnúru.  
  • Dôležité: pri prvom ani pri druhom variante sa plátky húb nesmú navzájom dotýkať, inak hrozí, že splesnivejú.  
  • Večer prenesieme huby dovnútra, pretože vďaka vlhkému vzduchu v noci a počas skorého rána sa môžu pokaziť.  
  • Ak nemáme záhradu ani balkón, necháme huby sušiť v interiéri, na teplom, suchom a vzdušnom mieste, napríklad niekde blízko okna alebo v špajzi.  


4. Huby môžeme sušiť aj v rúre  

Rýchlejšia, ale aj náročnejšia na spotrebu energie, je rúra. Táto metóda je ideálna, ak máme na sušenie väčšie množstvá húb, pretože umožňuje pomerne rýchle sušenie – celý proces trvá dve až šesť hodín. Podobne ako pri sušení v interiéri, aj pri sušení v rúre bude huby výrazne cítiť. Čo je však dôležité:   

  • Pripravené huby poukladáme na mriežku vystlanú papierom na pečenie, pekne vedľa seba tak, aby sa navzájom nedotýkali.   
  • Rúru vyhrejeme na 40 až 50 °C (teplovzdušná konvekčná rúra). Do dvierok rúry zasunieme drevenú lyžicu, ktorá sa postará o to, aby z rúry unikala vlhkosť.    
  • Plátky húb pravidelne otáčame, približne raz za hodinu. 
  • Ak sa nám pri otáčaní húb zdá, že plátky sú na povrchu vlhké, pravidelne ich pretrieme suchou kuchynskou utierkou.    


5. Sušenie hríbov v sušičke potravín  

Najjednoduchšou metódou, ako uchovať ovocie alebo hríby, je jednoznačne ich sušenie v sušičke potravín. Vďaka optimálnej cirkulácii vzduchu a rovnomernému rozloženiu tepla v spotrebiči je tento variant pravdepodobne najrýchlejší a rovnako aj najšetrnejší.    

Aj v tomto prípade sa hríby sušia pri teplote 40 a 50°C v trvaní 2 až 6 hodín. V zásade platí, že čím nižšia je nastavená teplota, tým je proces sušenia voči hubám šetrnejší. Takto sa lepšie zachová ich pravá nefalšovaná typická hubová chuť.      

6. Skladovanie a príprava sušených húb  

Aby si huby zachovali svoju typickú arómu aj po vysušení, mali by sme ich skladovať vo vzduchotesných nádobách, ideálne na suchom a chladnejšom mieste. Dajú sa takto uchovávať aj niekoľko mesiacov. Pred prípravou je dobré huby namočiť do vody, pokojne aj na 30 minút. Zo sušených húb sa dá pripraviť aj hubový prášok – vysušené huby len stačí pomlieť (ručným) mlynčekom, nasypať do nádoby a potom už len uložiť na suché a chladné miesto.