Menu

BIO rovná sa lepšie? 5 dôvodov, prečo kupovať BIO

Prečo je BIO viac ako iba trend a prečo kupovať bioprodukty?

Home » Pôžitok » Stravovanie » BIO rovná sa lepšie? 5 dôvodov, prečo kupovať BIO - 10.2020

Biopotraviny zažívajú boom. Ale prečo vlastne? 5 dôvodov, prečo sú biologické potraviny lepším rozhodnutím.

Bio zažíva boom, či už pri potravinách, oblečení alebo čistiacich prostriedkoch. Ale je bio skutočne lepšie? Áno, hovorí česká food blogerka Anna Růžičková. Podľa nej cítiť rozdiel v chuti. Prezradí nám, prečo uprednostňuje bioprodukty (napríklad z dm), avšak pri stravovaní sa vyhýba striktným pravidlám. Nemusí sa hneď jednať o kompletnú životnú zmenu – aj malými krokmi môžeme prispieť k ochrane životného prostredia, urobiť niečo dobré (a chrániť sa proti zlej karme).

Aby sa udržateľnosť nestala iba trendom, zozbierali sme pár dobrých dôvodov, ktoré predvedú, čo všetko bio dokáže.

5 dobrých dôvodov, prečo uprednostňujeme bioprodukty

  1. Chutia lepšie

„Ovocie a zelenina chutia inak, keď pochádzajú zo záhrady alebo od pestovateľa z regiónu“, je presvedčená Anna Růžičková. Aj pri strukovinách je rozdiel v kvalite výrazný. Bežné produkty z obchodu sú často náchylné na plesne. Práve pri strukovinách ako fazuľa, šošovica a cícer sa biovýrobcovia veľmi snažia o to, aby bolo všetko dobre vysušené a uskladnené. My ako konzumenti a konzumentky by sme to mali oceniť a zaplatiť.

  1. Viac výživných látok

„Čoraz viac ľudí zisťuje, že dokážu správnou stravou vyriešiť mnohé zdravotné problémy“, hovorí blogerka. Ona samotná sa stravuje najmä z bioproduktov, vegánsky a bezlepkovo a na svojom foodblogu sa delí o jednoduché a zdravé recepty. Podľa nemeckého Spolkového centra pre stravovanie (BZfE) je kvalita potravín rozhodujúca aj pre obsiahnuté výživné látky: bio ovocie a zelenina obsahujú podľa BZfE menej vody a viac živín a vitamínu C. Okrem toho sú výrazne bohatšie o sekundárne rastlinné látky.

  1. Menej chémie

Jeden prostriedok proti hmyzu, druhý na podporu rastu. „Obilie je kapitola sama o sebe“, hovorí Anna Růžičková. „Pretože pôvodné obilniny sa často geneticky upravujú a pšenica sa pred zberom ošetruje pesticídmi, aby vyschli klasy.“ Pokiaľ to nechcete jesť, mali by ste siahnuť po bioproduktoch. Pestovanie geneticky upravených potravín je na Slovensku stále povolené, napriek tomu, že väčšina ostatných členských štátov EÚ už k ich zákazu pristúpila. Problém však spočíva aj v tom, že krmivo pre úžitkové zvieratá, ako napríklad sóju, môžu bežní poľnohospodári kupovať z krajín, v ktorých je génová technika povolená.

  1. Pre väčšie blaho zvierat

V biologickom poľnohospodárstve hrá veľkú rolu aj blaho zvierat. Pokiaľ sa nechcete úplne vzdať mäsa alebo mlieka (hoci teraz existujú super alternatívy k mäsu na vegánske varenie), môžete voľbou bioproduktov aspoň podporiť to, že sa úžitkové zvieratá budú chovať tak, ako si to druhovo vyžadujú. Pretože isté je: krava, ktorá sa v lete môže pohybovať po veľkej lúke, sa má omnoho lepšie ako dojnica pri kŕmnom žľabe v maštali.

  1. Ochrana pôdy a vody

Menej chémie, zato organické hnojivá a pestovanie zmiešaných kultúr: tieto základné biologické princípy chránia pôdu a zabezpečujú, že z dlhodobého hľadiska ostáva úrodná. To šetrí zdroje, prospieva životnému prostrediu a ovociu a zelenine, ktoré pre svoj rast potrebujú živiny. A: bio pôda dokáže v porovnaní s intenzívne obrábanými poľami prijať a uložiť podstatne viac vody.

Hore
OKViac informácií