Surovú zeleninu by ste pokojne mohli utopiť v octe a oleji. Keď však má byť šalát aj chutný, oplatí sa trošku experimentovať. Urobte si váš vlastný dressing. Netrvá to dlho a skvelá chuť je zaručená. Ak si pripravujete dressing sami, je podstatná kvalita a chuť základných surovín ako ocot, olej alebo jogurt. Z nekvalitného oleja predsa nemôžete vyčarovať kvalitný dresing a naopak.
Listové šaláty majú radi med, horčicu a omáčku Vinaigrette z jedného dielu octu, dvoch dielov oleja a korenín. Olej sa nakoniec šľahá šľahačom. Dôležité je, aby bol šalát poriadne vysušený, keď naň budete omáčku Vinaigrette dávať.
Takto si môžete pripraviť dressing na listový šalát: zmiešajte olej, ocot, soľ, korenie a štipku cukru. Pre dochutenie je najlepšie pridať trochu horčice a pre jemnú ostrosť pridajte cibuľu nakrájanú na veľmi jemné kúsky. Podľa chuti môžete pridať aj trochu medu.
Na šaláty zo surovej zeleniny a cestovinové šaláty sa hodia ťažšie dressingy. Pre krémovejší variant siahnite najlepšie po jogurte. Veľmi dobre harmonizuje s citrusovými plodmi a mätou.
Takto si môžete pripraviť jogurtový dressing: podľa želania zjemnite jogurt octom a olejom, korením, soľou, horčicou, cukrom alebo ďalšími koreninami. Výborne sa doň hodia aj najemno nasekané bylinky alebo pretlačený cesnak. Ak chcete, aby bol dressing exotickejší, vyskúšajte pridať trochu medu a kari.
Čerstvé, najemno nasekané bylinky ako napríklad petržlen alebo pažítka zaručene zjemnia každý domáci dressing. Ak si želáte mať korenisto-sladkú omáčku Vinaigrette, pridajte med.
Najlepšie chutí, samozrejme, čerstvo pripravený dressing. Ak však pripravíte viac dressingu, nič sa nedeje. Stačí ak ho dáte do čistej sklenenej nádoby s uzáverom a v chladničke ho môžete skladovať niekoľko dní.
Náš tip: Posypte šalát opraženými zrniečkami alebo krutónmi! A keď pridáte vajíčka, tofu alebo strukoviny, stane sa zo šalátu hlavné jedlo.
SLEDUJTE NÁS: