Menu

Už žiadne nudné šaláty!

Tipy na dresingy.

Home » Pôžitok » Jedlo a recepty » Už žiadne nudné šaláty! - 07.2018

Dresingy sú pre šalát to, čo pre cestoviny pesto. Umožňujú objavovanie neustále nových chutí a vytvárajú z čerstvej zeleniny plnohodnotné jedlo.

Surovú zeleninu a bylinky môžete ochutiť klasickou kombináciou octu a oleja. Ak má však šalát byť skutočným chuťovým zážitkom, rozhodne stojí za to trošku zaexperimentovať. K listovým šalátom sa hodí med, horčica a omáčka vinaigrette z 1 dielu octu, 2 dielov oleja a korenín. Olej je potrebné vmiešať metličkou na šľahanie. Dôležité: Šalát musí byť dobre osušený, kým ho prelejete omáčkou vinaigrette. Zeleninové a cestovinové šaláty výborne ladia s ťažšími omáčkami. Z krémových variantov sa najviac hodí jogurt ochutený napríklad citrusmi a mätou.

Na listové šaláty

Pridajte vajcia, tofu alebo strukovinu a získate plnohodnotné jedlo.
Spestrite opraženými semienkami alebo krutónmi!

Na rajčinové šaláty

Na zeleninové šaláty

Letný šalát s grilovaným kurčaťom, avokádom a špargľou

dresing

Doba prípravy: 30 min.

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 250 g kuracích pŕs
  • 1 zrelé avokádo
  • 250 g zelenej špargle
  • 1 hlávka šalátu
  • soľ
  • čierne korenie
  • repkový olej na grilovanie

Ingrediencie na dresing:

Postup:

  1. Špargľu umyte a odrežte drevnaté konce. Cca 10-12 minút opekajte na grile, aby bola „al dente“.
  2. Filet z kuracích pŕs osoľte, okoreňte, potrite repkovým olejom a grilujte z oboch strán 8-10 minút. Následne nakrájajte na prúžky.
  3. Avokádo pozdĺžne prekrojte na polovice, odstráňte kôstku a vydlabte zo šupy. Dužinu nakrájajte na plátky, pokvapkajte olejom, osoľte a okoreňte. Grilujte pri nízkej teplote cca 5 minút.
  4. Zatiaľ umyte hlávku šalátu a rozoberte ju na listy. Z repkového a olivového oleja, octu, medu, horčice, soli a čierneho korenia vymiešajte dresing a zalejte ním šalát.
  5. Na záver na šalát naservírujte kuracie mäso, plátky avokáda a špargľu. Dobrú chuť!

Tip: Aby špargľa pri grilovaní neprepadla cez rošt, jednoducho jednotlivé stonky na oboch koncoch napichnite na grilovacie ihlice. Vďaka tomu sa budú dať pri grilovaní pohodlne otáčať!

Playlist na grilovačku:

Hore
OKViac informácií