Menu

Dipy a tipy na grilovanie

Podnety, návody a produkty pre najlepší gril večer.

Home » Pôžitok » Dipy a tipyna grilovanie - 06.2016

Ako si správne okoreniť horúce grilovacie večery.

Omáčky patria ku grilovačke rovnako ako grilovačka k letu. Je jedno, či máme na tanieri steak, burger alebo zeleninu, bez toho správneho dipu chutia všetky jedlá fádne. Hlavné pravidlo: ostré omáčky a tie s rajčinovým základom sa hodia najmä k tmavému mäsu. Svetlé, ktoré sa pripravujú väčšinou s vínnym octom, sa hodia k hydine a rybám. Aj ovocné, exotické prílohy pasujú k morke alebo kurčaťu. Väčšina dipov sa chystá deň vopred, musia byť však v chlade. To isté platí aj pre marinádu. Ak mäso naložíme ešte v predvečer grilovačky, chuť marinády bude ešte výraznejšia. Soľou by sme pri mäse a marinádach mali spočiatku šetriť, aby výsledok nebol príliš tvrdý.

BUCH TIPP Čistenie grilu

Denkmit prostriedok na rúry a gril. Vďaka svojej aktívnej pene čistí rúry, plechy a rošty grilu, hrnce a panvice spoľahlivo. Silne účinné zložky rozpúšťajú zvlášť odolne zasušené zvyšky ako i stopy po pripálení – pre perfektnú čistotu.

 

Tipy na grilovanie pre vegetariánov:

  • Grilujeme zeleninu: Aby zelenina neostala kvôli teplu príliš rýchlo tvrdá, vyberáme si radšej takú, ktorá má pevnú šupku. A aj počas grilovania ju natierame marinádou. Korenisté bylinkové marinády sa hodia predovšetkým k takým druhom zeleniny, ktoré majú nevýraznú chuť.
  • Grilujeme syr: Jednoduchšie je grilovanie tvrdého syra, napr. fety, ako jemného, ktorý sa rýchlo roztápa a lepí na rošt. K syrom sa dobre hodia bylinkové marinády. Syr dáme na grilovaciu podložku alebo ho obalíme v marináde a bylinkách a grilujeme zabalený v alobale. Pár kvapiek oleja zabráni lepeniu syra na alobal.

Tip: Nemáte doma chlieb? Pripravili ste príliš málo omáčok? V dm nájdete popri pečive aj veľa nátierok, ktoré sa hodia ku grilovanému.

  • Grilujeme ovocie: Najvhodnejšie sú odrody s pevnou dužinou, ktoré nakrájame na väčšie kúsky a napicháme na špíz. Aby sme zabránili kvapkaniu marinády alebo popadaniu ovocia do ohňa, použijeme grilovaciu podložku. Ovocie môžeme marinovať so šťavami, s medom alebo so sladkými bylinkami (škorica alebo vanilka). Marinádu sa odporúča nechať zovrieť a ovocie do nej nakrátko ponoriť. Pôžitok z grilovania bude krajší, ak do marinády pridáme výrazné bylinky (ako napríklad bazalku) alebo trochu korenia. Tip: Potrite grilovaciu podložku trochou tuku a ovocie sa na ňu nebude lepiť. Najlepšie miesto na grilovanie ovocia je na kraji grilu, kde teplo nie je také silné.
Anita Freistätter

Anita Freistätter sa v active beauty venuje rubrikám Inšpirácia a Bytový dizajn. Rada sa baví, číta, fotografuje a pozerá na život z tej lepšej stránky. Nazaobišla by sa bez svojho MP3 prehrávača, ako aj bez slnka, kávy alebo rozhovorov s dobrými priateľmi.

Hore
OKViac informácií