Menu

Horké potraviny sú zdravé: Že nechutí? Nie je možné!

Udržiavajte telo zdravé znútra i zvonku potravinami s horkou chuťou.

Home » Život » Zdravie » Horké potraviny sú zdravé: Že nechutí? Nie je možné! - 03.2020

Znovuobjavenie púpavy, myšieho chvostíka a iných. Ajurvéda, tradičná čínska medicína a európske ikony liečiteľstva ako Sebastian Kneipp či Hildegarda z Bingenu sa zhodujú: horké potraviny, resp. horké látky vo výžive, sú osožné látky – kvázi bojovníci v prospech zdravia, a to aj napriek chuti, ktorá si niekedy vyžaduje, aby sme si na ňu privykli.

„Už v stredovekom rastlinnom liečiteľstve sa pri viacerých vnútorných chorobách úspešne využívali domáce horké bylinky,“ vysvetľuje odborník na rastliny Marcus Drapal. Pre dosiahnutie trvalo pozitívneho pôsobenia je však nevyhnutný pravidelný konzum horkých látok.

Avšak horké látky boli medzičasom šľachtením odstránené z mnohých rastlín. Len pred niekoľkými desaťročiami boli opäť objavené. Neprofituje z nich len zdravie, ale aj kulinárstvo – napríklad vďaka horkým rastlinám ako rukola, mangold a bazalka. Ako mierka funguje hodnota horkosti, ktorá je napríklad obzvlášť vysoká u žltého enciána. Ale žiadny strach: necvičení začínajú jednoducho len s mierne horkými potravinami a čo sa týka sily a dávky, na silnejšie si zvykajú veľmi pomaly.

Prečo sú horké látky zdravé

Horké látky prospievajú…

  • primeranému apetítu bez pocitu náhleho hladu,
  • rýchlejšiemu pocitu nasýtenia,
  • činnosti žalúdka,
  • zdravej črevnej mikroflóre,
  • vyrovnanému acidobázickému hospodáreniu,
  • pravidelnej detoxikácii prostredníctvom pečene a žlčníka,
  • priebežnej stimulácii našej obranyschopnosti,
  • pevnému väzivu,
  • vyrovnanej psychike,
  • pozornému duchu,
  • uvoľnenému spánku.

 

 

 

 

 

Tri dôležité fakty o horkých potravinách

Odborník na rastliny Marcus Drapal prezrádza, ako pôsobia horké látky a v ktorých domácich rastlinách sa ukrývajú.

  1. Pôsobia všetky rastliny obsahujúce horké látky na telo podobne?

Zhruba áno. Zvyšujú sekréciu žalúdočných štiav a žlče, a tak pôsobia v prvom rade podporujúco na apetít a podnecujú trávenie. Avšak nejde o chemicky jednotnú skupinu, kvôli čomu musíme každú liečivú rastlinu vnímať jednotlivo. Lebo relevantné nie sú vždy len horké látky v rastlinách, ale aj sekundárne látky rastlín. Tie môžu priamo alebo nepriamo podporovať a zvyšovať pozitívne pôsobenie horkých látok.

  1. Ktoré rastliny sú podľa tradičnej európskej medicíny najlepšími dodávateľmi horkých látok?

Je ich u nás, našťastie, dosť veľa – napríklad artičoka, žltý encián, sedmokráska, chmeľ, púpava, myší chvost, zemežlč či palina.

  1. Ktoré sú vaše osobné top 3 horké potraviny?

Z môjho pohľadu je obzvlášť užitočná artičoka. Zastavuje tvorbu cholesterolu v tele, zlepšuje výkon pečeňových buniek a pôsobí podnecujúco na látkovú výmenu pečene a žlčníka. Púpava sa s obľubou využíva pri ťažkostiach so žalúdkom, pečeňou a žlčníkom. Na základe jej obsahu inulínu je mimoriadne vhodná pre diabetikov. A myší chvost uvoľňuje kŕče v oblasti žalúdka a čriev, pôsobí protizápalovo a používa sa tradične aj pri ochoreniach pečene, mechúra a žlčníka, pri poruchách menštruácie, horúčke a bolestiach.

 

Ktoré potraviny obsahujú veľa horkých látok

Horké potraviny sa dajú do bežných dní integrovať ľahšie než by si mnohí mysleli. Tu je zopár podnetov, ako zaradiť do jedálnička horké látky.

 

Pred jedlom

Pred jedlom ako aperitív – aj bez alkoholu: artičoky, polovica grapefruitu alebo horké listové šaláty, ako chocorée či radicchio, pripravia tráviaci trakt na pracovnú záťaž. Úplne najjednoduchšie: miska olív.

 

Hlavný chod

Horká zelenina ako vrchol? Áno, jasné – napríklad v podobe prepečeného ružičkového kelu, fenikla na taliansky spôsob či jedla zo špargle. Faktor horkosti zvýšia i bylinky a koreniny ako rozmarín, senovka grécka či kardamóm.

 

Finále

Po jedle ako digestívum. Namiesto „štamperlíka na trávenie“ s bylinným likérom alebo destilátom poslúži aj espresso alebo kúsok horkej čokolády.

 

Čaj

Čas na čaj znamená pôžitok? Tak si do šalviového čaju prepašujte chutné rastliny ako bazový kvet alebo alojziu citrónovú, alebo vylepšite zázvorový čaj čerstvo vytlačenou pomarančovou šťavou.

 

Alkoholový extrakt

Klasický príklad: švédske kvapky. Užívajte len niekoľko kvapiek až čajovú lyžičku, najlepšie pol hodinu pred a po jedle.

 

Čisto prírodné rastlinné šťavy

Či už artičoková alebo púpavová šťava – rastlinné šťavy sú veľmi výdatné, chutia originálne a vskutku horko.

 

Kapsuly alebo tabletky

Ak budete horké bylinky prehĺtať v podobe kapsúl alebo tabletiek, ušetríte si horkú chuť. Uprednostňujte regionálne produkty a produkty s biocertifikátom.

Hore
OKViac informácií