Mangománia! Toto vegánske jedlo z panvice chutí vďaka tomuto ovociu nádherne letne. Za svoj ázijský ráz vďačí tofu a sójovej omáčke.
Čas prípravy: 60 min
Suroviny pre 4 osoby:
- 200 g ryže (napr. basmati)
- 200 ml kokosového mlieka
- 4 PL agátového medu
- 250 g tofu natur
- 2 ČL ľanového oleja
- ½ ČL sezamu
- 1 mango
- 2-3 cibule
- 1 limetka
- 1 strúčik cesnaku
- ½ PL sójovej omáčky
- 2 ½ PL škrobovej múčky (prípadne pšeničnej múky)
- soľ
- čerstvý koriander
Príprava:
- Tofu zabaľte do papiera na pečenie a na 30 min. zaťažte nejakým predmetom, aby sa z neho vytlačila tekutina.
- Medzitým najemno nasekajte cesnak a cibuľu a spolu s ryžou, trochou soli, kokosovým mliekom a 200 ml vody priveďte do varu. Varte 20 min. a ďalších 10 min. nechajte dôjsť.
- Na prípravu medovo-limetkovej polevy odšťavte limetku a šťavu zmiešajte s ½ PL škrobovej múčky, medom a sójovou omáčkou. Potom stlačené tofu nakrájajte na kocky, trochu osoľte a posypte zvyšnou škrobovou múčkou. Na veľkej panvici zohrejte olej a tofu na ňom opečte do zlatista. Medzitým mango nakrájajte na kocky, spolu s polevou dajte na panvicu a krátko opečte.
- Kokosovú ryžu naložte do misky a na ňu dajte zmes z tofu a manga. Na ozdobenie pridajte koriander a trochu sezamu. Nielenže skvelo vyzerá, ale aj lahodne chutí!
Nezabudnite! Tofu by malo pri smažení obsahovať čo najmenej tekutiny, aby bolo pekne chrumkavé.
Viac o našich surovinách
Mango
Aj keď je mango z 80 percent voda, obsahuje veľa ovocného cukru. Čím je výnimočné? Jeho vysokým obsahom betakaroténu, ktorý má pozitívny vplyv na obnovu buniek.
Tofu natur
Tofu, ktoré obsahuje veľa bielkovín a minerálnych látok, je optimálne pre vegánsku kuchyňu. Dôležité je, aby ste ho dobre namarinovali alebo okorenili, pretože je relatívne bez chuti.
Ryža
Aby bolo jasné: nie je ryža ako ryža. V zásade ju rozlišujeme podľa veľkosti zrniek a podľa toho, či je lúpaná. Najobľúbenejšia je ryža basmati, ľahko stráviteľná aromatická ryža z oblasti Himalájí.
SLEDUJTE NÁS: