Menu

Polievky dodajú silu

Tekuté zdroje tepla

Home » Pôžitok » Stravovanie » Polievky dodajú silu - 02.2019

Kým k nám konečne zavíta jar, polievky zohrejú, dodajú silu a udržia imunitný systém v činnosti.

 

Zelená detoxikačná polievka

Čas prípravy: 40 min

Grüne Detox Suppe

Suroviny pre 4 osoby:

1 PL olivového oleja

800 ml zeleninového vývaru

100 ml kokosového mlieka

1 cibuľa

2 stonky zeleru

2 strúčiky cesnaku

2 mrkvy

500 g zemiakov

150 g rukoly a trochu na ozdobu

1 PL jemne nastrúhaného zázvoru

2 PL citrónovej šťavy, najlepšie čerstvej

soľ

korenie

2 jarné cibuľky

Príprava:

  1. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame. Zeler pokrájame na kúsky, mrkvu na kolieska. Očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Jarnú cibuľku nakrájame na jemné krúžky.
  2. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej. Cibuľu a zeler opekáme 3 minúty. Pridáme cesnak, mrkvu a zemiaky a za stáleho miešania opekáme ďalšie 2 minúty. Prilejeme zeleninový vývar a necháme 20 minút variť, kým zelenina nezmäkne.
  3. Pridáme rukolu a necháme povariť ďalšie 3 minúty. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Vlejeme do hrnca a pridáme kokosové mlieko, postrúhaný zázvor a šťavu z citróna.
  4. Ochutíme soľou a korením, nalejeme do misiek a servírujeme ozdobené jarnou cibuľkou, lístkami rukoly a trochou korenia.

Hrášková polievka so zubáčom a lieskovcami

Čas prípravy: 20 min

Suroviny pre 4 osoby:

2 ČL kokosového oleja

3 ČL zázvorovej šťavy

1–2 PL citrónovej šťavy

200 ml kokosového mlieka

500 ml zeleninového vývaru

1 štipka trstinového cukru a trochu na dochutenie

1 hrsť lieskových orechov

1 ČL masla ghee

6 stoniek citrónovej trávy

2 šalotky

1 strúčik cesnaku

800 g hlboko mrazeného hrášku

400 g filiet zo zubáča s kožou

2 vetvičky mäty

soľ

korenie

Príprava:

  1. Hrášok necháme rozmraziť. Umyjeme citrónovú trávu a vyberieme 4 najtenšie stonky. Ak treba, horné konce trochu zašpicatíme a odložíme nabok. Dve zvyšné stonky poklepeme a každú prekrojíme na 3 kúsky. Očistíme šalotku a cesnak.
  2. V hrnci zohrejeme kokosový olej. Pridáme šalotku a cesnak a na nízkej teplote restujeme 4 minúty do sklovita. Pridáme hrášok a kúsky citrónovej trávy a restujeme 2 – 3 minúty. K tomu pridáme cukor, zázvorovú šťavu, 1 PL šťavy z citróna, kokosové mlieko a zeleninový vývar. Všetko necháme zovrieť a varíme na strednej teplote asi 15 minút, kým hrášok nezmäkne.
  3. Medzitým opláchneme rybu studenou vodou, osušíme ju kuchynskými utierkami a skontrolujeme, či nemá kosti. Nakrájame ju na 16 rovnakých kúskov a po 4 kúskoch prešpikujeme stonkami citrónovej trávy. Lieskovce nakrájame nahrubo a na panvici opečieme bez tuku do zlatohneda. Umyjeme mätu, vytrasieme ju dosucha a lístky nakrájame na jemno.
  4. Z polievky vyberieme citrónovú trávu, polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a pretrieme cez jemné sito. Ochutíme zvyšnou šťavou z citróna, cukrom, soľou a korením. V panvici rozohrejeme maslo ghee a rybie špízy opekáme zo všetkých strán na strednej teplote 4 minúty.
  5. Hráškovú polievku nalejeme do hlbokých tanierov alebo misiek, do každej vložíme 1 špíz zo zubáča a servírujeme ozdobené opraženými lieskovcami a mätou.

Ako zachrániť nevydarené polievky

Nezdary sa pritrafia aj tomu najlepšiemu kuchárovi. Väčšinou však máme poruke jednoduché triky, ktoré môžu polievku ešte zachrániť.

Polievka je presolená: Povarte v polievke surový zemiak, ten soľ absorbuje. Podľa typu polievky je v núdzových prípadoch ešte možné pridať vodu, mlieko alebo smotanu. Pomôže aj trochu kyslosti vo forme octu alebo citróna, rovnako aj trochu cukru. Polievku potom jednoducho ešte raz zohrejeme.

Polievka je príliš ostrá: Tu pomôžu mliečne výrobky, ktoré neutralizujú ostrosť. Alternatívne sa môže priliať trochu oleja, keďže kapsaicín, zodpovedný za ostrosť, je rozpustný v tukoch, usadí sa na povrchu a dá sa pozbierať.

Polievka nám prihorela: V žiadnom prípade by sa nemala miešať, pretože miešaním sa prihorené časti zo dna rozptýlia a polievka sa už nebude dať zachrániť. Lepšie je polievku ihneď preliať do iného hrnca a potom ďalej variť.

Hore
OKViac informácií