Menu

Rafinované burgery bez mäsa

Poctivá žemľa, poriadne fašírky, vhodná omáčka – najlepší recept na burger.

Home » Pôžitok » Rafinované burgery bez mäsa - 06.2019

Poctivá žemľa, poriadne fašírky, vhodná omáčka – pred týmito receptami na burgery sa môžu všetky mäsové varianty schovať.

Vegetariánsky burger

Veggie Burger

Čas prípravy: 1 hod.

Prísady na 4 burgery:

55 g celých ľanových semiačok

35 g ovsených otrúb s klíčkami

4 toastové žemle

trochu oleja na vysmážanie

600 g sladkých zemiakov

1 malá cuketa

50 g fety

1 cibuľa

1 strúčik cesnaku

soľ, čierne korenie

Na obloženie:

trochu paradajkového kečupu (alternatíva: grilovacia omáčka)

šalát podľa chuti (napr. listový šalát)

1 malá paradajka

Príprava:

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov vrchný a spodný ohrev. Sladké zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky široké 2 cm. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme trochou oleja, osolíme, okoreníme a pečieme približne 25 minút, kým zemiaky nie sú mäkké. Dáme ich do veľkej misy a odložíme vychladnúť.
  2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, cesnak nasekáme, cuketu nastrúhame. Paradajku nakrájame na plátky, fetu rozdrvíme. Šalát umyjeme.
  3. Cibuľu opražíme spolu s cesnakom na panvici pri strednej teplote 3 – 4 minúty. Necháme krátko vychladnúť a spolu s cuketou, fetou a ovsenými otrubami pridáme k sladkým zemiakom. Všetko dobre popučíme, kým nevznikne mäkké cesto. Navlhčíme si ruky a vyformujeme 4 fašírky. Do hlbokého taniera dáme ľanové semiačka a obalíme v nich fašírky. Prikryjeme a na 15 minút odložíme do chladu.
  4. Rúru predhrejeme na 180 stupňov vrchný a spodný ohrev. Fašírky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie 15 – 20 minút do zlatohneda. Na posledné minúty do rúry pridáme aj žemle a krátko ich prehrejeme.
  5. Žemle narežeme, naplníme fašírkami a kečupom (alebo grilovacou omáčkou), obložíme šalátom a plátkom paradajky.

Burger zo sladkých zemiakov

Süßkartoffel Burger

Prísady na 4 porcie:

60 g canihuy (druh obilia)

1 PL slnečnicového oleja

1 PL ľanových semiačok

1 ČL kokosového oleja

1 PL citrónovej šťavy

trochu olivového oleja

1 PL polenty

2 veľké cukety

2 sladké zemiaky

1 cibuľa

čili vločky podľa chuti

1 strúčik cesnaku

1 vajce

4 celozrnné žemle

2 PL strúhanky

soľ

Na dresing:

1 avokádo

2 PL tahini

3 PL citrónovej šťavy

soľ

1 strúčik cesnaku

Na obloženie:

4 koktejlové paradajky

1 hrsť rukoly

1 zväzok petržlenovej vňate

Príprava:

  1. Rúru prehrejeme na 175 stupňov. Canihuu necháme pomaly variť s trojnásobným množstvom vody 15 minút. Medzitým rozpustíme kokosový olej, nasekáme strúčik cesnaku, cibuľu pokrájame na malé kúsky.
  2. Cuketu pokrájame na kocky. Formu na pečenie vytrieme troškou olivového oleja a na ňom restujeme kocky cukety v rúre 30 minút. Necháme vychladnúť, pomixujeme nahrubo a dáme do veľkej misy.
  3. Pridáme vajce, uvarenú canihuu, ľanové semiačka, 1 ČL olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, zopár čili vločiek, kokosový olej, cesnak, cibuľu, 1 ČL soli a strúhanku a všetko zľahka premiešame pomocou metličky na sneh. Mierne navlhčenými rukami vytvarujeme fašírky a poukladáme ich na plech. Pečieme 30 minút, pričom ich po 15 minútach otočíme.
  4. Medzitým ošúpeme sladké zemiaky a nakrájame ich na hranolčeky. Vyváľame ich v slnečnicovom oleji a z každej strany posypeme polentou. Zemiakové hranolčeky pečieme 25 minút.
  5. Na dresing ošúpeme avokádo, nakrájame ho na malé kúsky a pomixujeme spolu s tahini, citrónovou šťavou, štipkou soli a 1 strúčikom cesnaku.
  6. Žemle rozrežeme na polovice a pokvapkáme trochou dresingu. Na burgery poukladáme fašírky a na nich hranolčeky. Rovnomerne rozdelíme zvyšný dresing a ozdobíme kokteilovými paradajkami, rukolou a petržlenovou vňaťou.
Hore
OKViac informácií