Menu

Rakúska vianočná štóla

Chuť Vianoc.

Home » Pôžitok » Stravovanie » Rakúska vianočná štóla - 11.2018

Vianočná štóla má dlhoročnú tradíciu najmä v Rakúsku. Už ich predkovia v 14. storočí piekli takzvaný „Kristov chlieb“, ktorý mal svojím tvarom pripomínať malého Ježiška zavinutého v plienkach. Vianočná štóla je v Rakúsku dodnes symbolom vianočného obdobia a základom každého slávnostného stola.

Ingrediencie:

  • 40 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 280 g múky na kvások
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g cukrového sirupu
  • 1 ČL kardamómu
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 2 cl rumu
  • kôra z polovice citróna
  • 380 g múky na cesto
  • 300 g roztopeného masla
  • štipka soli

Ingrediencie na ovocnú zmes:

  • 300 g hrozienok naložených v rume
  • 100 g strúhaného marcipánu
  • 150 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 150 g kandizovanej citrónovej kôry nakrájanej na kocky
  • 40 g pražených, nasekaných mandlí
  • 1 PL kandizovaného zázvoru nasekaného na drobné kúsky

Postup:

1. V zohriatom mlieku pomaly rozmiešajte droždie. Dôkladne zmiešajte s múkou na kvások a prikryté uložte na teplé miesto, kým kvások výrazne zväčší svoj objem.

2. Práškový cukor vymiešajte do peny s vaječnými žĺtkami, vanilkovým cukrom, rumom, sirupom, citrónovou kôrou a kardamómom. Do zmesi zapracujte hotový kvások, múku na cesto a trochu roztopeného masla. Cesto by malo byť príjemne kompaktné. Za neustáleho miesenia pridajte soľ a zvyšok roztopeného masla.

3. Zmiešajte všetky ingrediencie na ovocnú zmes, pridajte do cesta a ešte raz dobre premieste. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozdeľte na 2 štóly. Položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte 30 minút odpočívať pri izbovej teplote. Až potom ich vložte do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečte cca 50 minút. Nechajte štóly vychladnúť, ponorte ich do roztopeného masla a uložte na mriežku, aby odkvapkali. Na záver štóly obaľte v práškovom cukre, nechajte dobre vychladnúť a opäť obaľte práškovým cukrom

dmBio nákupný zoznam

Hore
OKViac informácií