Nemáte čas na domáce cesto? S kupovanými cestovinami to pôjde tiež. V každom prípade by mali byť dlhé, aby sa hodili k omáčke, ako napríklad špagety alebo linguine.
Suroviny pre 4 osoby

- 100 g parmezánu
- kôra z 2 citrónov
- 120 ml citrónovej šťavy (3-4 citróny)
- 1/4 petržlenového zväzku (15 g)
- 200 ml olivového oleja
- 1/2 strúčiku cesnaku
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL morskej soli
- štipka čierneho korenia
Na prípravu cestovín (alebo použite dlhé cestoviny ako napríklad linguine alebo špagety):
- 250 g krupice z tvrdej pšenice alebo pšeničnej múky
- 8 vaječných žĺtkov
- 2 PL mlieka
Postup:
- Na prípravu cestovín dajte na pracovnú plochu múku, v strede spravte priehlbinku, do ktorej dajte vajíčka a mlieko. Začnite zvonka a cesto mieste aspoň 10 min., aby sa vajíčka spojili s gluténom v múke a cesto bolo elastické. Vyformujte bochník, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 1 hod. Potom ho rukou postláčajte, aby bolo tenšie a valčekom na cesto vyvaľkajte na rovnomerné cesto. Malo by byť tak tenké, aby vám cez neho presvitali prsty. Rukami ho zrolujte ako roládu. Ostrým nožom nakrájajte na želanú šírku (medzi 1 a 3 cm), oddeľte od seba a nechajte uschnúť. Pomocou strojčeka na cestoviny pretiahnite cez vybraný valček.
- Nastrúhajte parmezán. Nastrúhajte citrónovú kôru, vytlačte citrónovú šťavu. Najemno nasekajte petržlen. Všetky suroviny dajte do misky. Ocukrite, osoľte, okoreňte. Omáčka má mať sladkokyslú chuť, prílišnú kyslosť môžete vyrovnať cukrom.
- V hrnci priveďte vodu do varu. Osoľte a uvarte cestoviny, aby boli al dente.
- Potom ich zlejte a ešte horúce dajte do omáčky. Zmiešajte a ihneď servírujte.
Tip: Vďaka citrónovej omáčke majú cestoviny veľmi ľahkú a letnú chuť. Pri cestovinách je dôležité, aby cesto bolo hladké a elastické, soľ sa doňho nepridáva, inak by sa cesto lámalo.
SLEDUJTE NÁS: