Focaccia je omnoho viac ako len biely chlieb: Chuťovo si vás získa vďaka bylinkám a olivám, ktoré vypĺňajú typické diery v ceste.
Suroviny na prípravu 1 ľahkého bieleho chleba

- 250 g vody
- 125 ml plnotučného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 600 g pšeničnej múky
- 50 ml olivového oleja
- 10 g morskej soli
- 15 g cukru
Na prípravu bylinkového oleja
- 1 ČL čerstvého rozmarínu
- 1 šalviový list
- 3 vetvičky tymiánu
- 2 PL olivového oleja
- 25 kúskov odkôstkovaných čiernych olív (80 g)
Príprava
- V miske zmiešajte pomocou metličky vodu, mlieko a droždie. Pridajte múku, olivový olej, soľ, cukor. Spracujte do cesta a 10 min. mieste. Cesto dochuťte cukrom a soľou. Nechajte 30 min kysnúť pri izbovej teplote.
- Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie a pomocou valčeka naň cesto rozviňte do pravouholníka. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 45 min. kysnúť.
- Rúru predhrejte na 200°. Na prípravu bylinkového oleja bylinky najemno nasekajte a zmiešajte s olivovým olejom. Olivy odkôstkujte (ak je to potrebné) a rozrežte na polovicu.
- Dajte preč utierku, prstami vytlačte do cesta typické diery pre focacciu. Potrite bylinkovým olejom, zatlačte olivy do dierok. Focacciu pečte 20-30min. Mala by byť zľahka zahnednutá, jemná a vzdušná. Focacciu servírujte teplú.
Tip: Taliani jedia focacciu najradšej samotnú, pokvapkanú olivovým olejom alebo s antipasta ako prosciutto crudo či sottaceti.
SLEDUJTE NÁS: