Namiesto dochutenia rascou, slnečnicovými semienkami alebo sezamom vás osloví toto čerstvé pečivo príjemnou oreganovou vôňou. A k tomu ešte bohato potretý rajčinovou nátierkou.
Čas prípravy: 1 hod. plus 1 hod. čas čakania
Suroviny na prípravu 2 malých chlebíkov:
- 250 ml mandľového nápoja
- 9 g droždia
- 1 PL medu
- 450 g špaldovej múky
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL rajčinového pretlaku
- 1 žĺtok
- 250 g smotanovej nátierky
- 2 PL sušeného oregana
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
- Mandľový nápoj zohrejte, aby bol vlažný. Dajte do misky a zmiešajte s droždím a medom. Nechajte 10 minút odležať, kým sa na povrchu nevytvorí zopár bubliniek.
- Špaldovú múku zmiešajte v miske s oreganom a soľou. Pridajte kvások a olivový olej, a najskôr mieste drevenou lyžicou, potom 2 minúty rukami. Cesto vyformujte do guľky, misku zakryte čistou utierkou a položte na 1 hodinu na teplé miesto (napríklad do zľahka predohriatej a následne vypnutej rúry).
- Cesto rozdeľte na dve porcie a vyformujte na bochníky. Vložte ho do dvoch foriem na pečenie (napr. malé truhličkové formy) a prikryté nechajte odležať ďalších 20 minút.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Povrch oboch chlebíkov potrite žĺtkom a pečte cca 30-35 minút.
- Na prípravu rajčinovej nátierky dohladka vymiešajte rajčinový pretlak so smotanou a korením. Podávajte spolu s oreganovým chlebíkom.
TIP: Chlieb môžete pripraviť pohodlne deň vopred.
SLEDUJTE NÁS: