Čas prípravy: 70 minút
Ingrediencie na 4 pizze:
Príprava:
1. Rúru predhrejte na 180° C na horný ohrev s cirkuláciou vzduchu. Cuketu a mozzarelly nakrájajte na plátky, papriku na prúžky. Zeleninový vývar priveďte k varu. Znížte plameň a metličkou vmiešajte krupicu. Za stáleho miešania povarte 2 minúty. Stiahnite z plameňa a nechajte 10 minút dôjsť.
2. Dva plechy vyložte papierom na pečenie a potrite troškou olivového oleja. Polentu rozdeľte na 4 časti a s miernym rozostupom ich uložte na plechy. Veľkou lyžicou kôpky rozotrite do tvaru kruhu. Prípadne môžete na polentu položiť ďalší hárok papiera na pečenie a hmotu vytvarovať rukami.
3. Polentu pečte v strednej časti rúry 15-20 minút, kým nestuhne a nie je chrumkavá. (Ak dáte do rúry oba plechy súčasne, môže to trvať trošku dlhšie.) Vyberte z rúry a prepnite ju na horný a spodný ohrev.
4. Rajčinový pretlak zmiešajte s olivovým olejom, javorovým sirupom a soľou a touto zmesou potrite polentový pizzový základ. Posypte oreganom. Obložte cuketou, paprikou a kaparami a prikryte mozzarellou. Pečte 20 minút. (Ak budete pizze piecť súčasne, bude to opäť trvať o niečo dlhšie.)
5. Ozdobte rukolou a dochuťte čiernym korením.
Tip: Keďže polenta má nevýraznú chuť, môžeme ju miesto slanej vody variť vo vývare alebo spolu so zeleninou a bylinkami.
Výrobok:
Polenta je jemne mletá kukuričná krupica. Je bohatá na bielkoviny a okrem železa nášmu telu dodá aj draslík a kremík. V minulosti bola typickým talianskym jedlom chudobných a bolo ju treba zdĺhavo variť za neústáleho miešania. Dnes je na pultoch obchodov dostupná predvarená.
Príprava:
Polenta sa zvyčajne servíruje ako príloha a najčastejšie sa pripravuje podobne ako ryža – avšak s omnoho väčším množstvom vody. Je výbornou alternatívou pšeničnej alebo špaldovej krupice a skvele sa hodí na prípravu nákypov.
SLEDUJTE NÁS: