Rozmarín v kombinácii so slivkou. Ostáva len otázka: Môžem ešte jeden kúsok koláča? S čerstvo rozmrazenými slivkami pripomína koláč neskoré leto a chutí dvojnásobne dobre.
Čas prípravy: 1 hod. 10 min.
Suroviny na 1 koláč:
- 250 g špaldovej múky
- 2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 2 PL rozmarínu
- 1 ČL soli
- 1 bio citrón
- 120 ml javorového sirupu, stupeň A
- 80 g kokosového oleja plus trochu na formu
- 4 PL jablkového pyré
- 500 g sliviek alebo ringlôt
- 2 PL javorového sirupu, stupeň A na potretie
Príprava:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Rozmarín najemno nasekajte. Nastrúhajte citrónovú kôru. Nechajte rozpustiť kokosový olej.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva s vínnym kameňom, rozmarín, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. V ďalšej miske zmiešajte javorový sirup, kokosový olej a jablkové pyré a následne primiešajte do múčnej zmesi. Tortovú formu namažte olejom a dajte do nej cesto.
- Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na mesiačiky (podľa veľkosti slivky na 4 až 8 mesiačikov). Mesiačiky položte na cesto do tvaru kruhu, začnite z vonkajšej strany. Do misky dajte 1 PL javorového sirupu a slivky ním potrite.
- Koláč pečte 40-45 min. Medzitým kontrolujte, či je vrch už dostatočne upečený, prípadne formu prekryte na zvyšný čas pečenia alobalom alebo papierom na pečenie
- Koláč vyberte z rúry a slivky ešte raz potrite 1PL javorového sirupu. Nechajte vychladnúť.
Tip: Slivky majú jednu veľkú výhodu: môžete ich pekne zamraziť a preto chutia výborne na koláči aj v zime. Ak sa príliš roztopia, môžete zo zvyšku spraviť výborné slivkové pyré so škoricou.
SLEDUJTE NÁS: