Menu

Recept: Slivkovo-rozmarínový koláč

Dezert babieho leta.

Home » Pôžitok » Jedlo a recepty » Recept: Slivkovo-rozmarínový koláč - 11.2017

Rozmarín v kombinácii so slivkou. Ostáva len otázka: Môžem ešte jeden kúsok koláča? S čerstvo rozmrazenými slivkami pripomína koláč neskoré leto a chutí dvojnásobne dobre.

Čas prípravy: 1 hod. 10 min.

Suroviny na 1 koláč:

  • 250 g špaldovej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • 2 PL rozmarínu
  • 1 ČL soli
  • 1 bio citrón
  • 120 ml javorového sirupu, stupeň A
  • 80 g kokosového oleja plus trochu na formu
  • 4 PL jablkového pyré
  • 500 g sliviek alebo ringlôt
  • 2 PL javorového sirupu, stupeň A na potretie

Príprava:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Rozmarín najemno nasekajte. Nastrúhajte citrónovú kôru. Nechajte rozpustiť kokosový olej.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva s vínnym kameňom, rozmarín, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. V ďalšej miske zmiešajte javorový sirup, kokosový olej a jablkové pyré a následne primiešajte do múčnej zmesi. Tortovú formu namažte olejom a dajte do nej cesto.
  3. Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na mesiačiky (podľa veľkosti slivky na 4 až 8 mesiačikov). Mesiačiky položte na cesto do tvaru kruhu, začnite z vonkajšej strany. Do misky dajte 1 PL javorového sirupu a slivky ním potrite.
  4. Koláč pečte 40-45 min. Medzitým kontrolujte, či je vrch už dostatočne upečený, prípadne formu prekryte na zvyšný čas pečenia alobalom alebo papierom na pečenie
  5. Koláč vyberte z rúry a slivky ešte raz potrite 1PL javorového sirupu. Nechajte vychladnúť.

Tip: Slivky majú jednu veľkú výhodu: môžete ich pekne zamraziť a preto chutia výborne na koláči aj v zime. Ak sa príliš roztopia, môžete zo zvyšku spraviť výborné slivkové  pyré so škoricou.

Hore
OKViac informácií