Väčšie úsilie, väčší dojem? Srnec s kúskami jabĺk a tekvicovým jačmeňom si ako hlavné jedlo môže dovoliť aj dlhšiu prípravu. O to viac si však potom menu užívame.
Ingrediencie na 4 porcie
Na karamelizované jablká:
Na sladkokyslú omáčku:
Na srnčie medailóniky:
- 8–12 srnčích medailónikov (približne 50 g)
- 1 ČL soli, čerstvo pomleté čierne korenie
- 1 PL masla na vyprážanie alebo ghee (dmBio maslo ghee, 180 g)
Na tekvicový jačmeň:
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cibuľa
- 400 g tekvice (napr. maslovej)
- 1 PL masla
- 250 g jačmeňa
- 1 ČL mletých semienok koriandra
- 3 vetvičky tymianu
- 200 ml bieleho vína
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 g nastrúhaného syra
- soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Postup:
- Na prípravu karamelizovaného ovocia nakrájajte každé jablko na 12 prúžkov. V miske zmiešajte s citrónovou šťavou, cukrom a lístkami tymianu. V panvici rozpustite maslo. Pridajte jablká a nechajte asi 4 minúty karamelizovať.
- Všetky ingrediencie na omáčku zmiešajte metličkou v hrnci. Priveďte do varu a povarte približne 2 minúty. Jablká a omáčku odložte nabok.
- Na prípravu tekvicového jačmeňa roztlačte cesnak a cibuľu najemno nasekajte. Tekvicu ošúpte, odstráňte semená a nakrájajte na kocky. V hrnci rozohrejte maslo. Pridajte cesnak, cibuľu, jačmeň a koriander a krátko poduste. Vložte vetvičky tymianu. Zalejte vínom a vývarom, priveďte do varu a na strednom plameni za občasného miešania varte 30 minút. Vmiešajte kúsky tekvice a varte ďalších 15 minút, kým tekvicovo-jačmeňová zmes zostane krémová. Vmiešajte syr, osoľte a okoreňte.
- Srnčie medailóniky osoľte a okoreňte. V panvici nechajte rozpáliť maslo a každú porciu mäsa opekajte z oboch strán zhruba 2 minúty. Vnútri by malo mäso zostať červené.
- Omáčku a jablká zohrejte. Medailóniky a jačmeň naservírujte na taniere a ozdobte kúskami jabĺk, prípadne vetvičkami tymianu.
SLEDUJTE NÁS: