Kurča je ideálnym jedlom na sviatočné dni. Chutí skvele a vďaka príprave vám zostane dostatok času na prípravu príloh.
Doba prípravy: 1,5 hod.
Ingrediencie na 4 porcie:
- 4 veľké alebo 8 malých kuracích stehien
- 2 ČL sladkej mletej papriky
- 2 PL olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 1/2 l vermútu Noilly Prat alebo nesladenej pomarančovej šťavy
- 1/2 l zeleninového vývaru
- soľ a čierne korenie
Na šalát
- 500 g tekvice hokkaido
- 1 veľká červená cibuľa
- 1 PL kokosového oleja
- 2 PL javorového sirupu
- 200 g kuskusu
- 250 ml horúcej vody
- 1/3 ČL soli
- 1 granátové jablko
- 3 PL balzamikového octu
- 6 PL olivového oleja
- 4 PL pomarančovej šťavy
- 1 ČL dijonskej horčice
- 180 g rukoly
- soľ a čierne korenie
Postup:
- Kuracie stehná umyte, osušte a potrite mletou paprikou, soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Obe cibule ošúpte a nakrájajte na kolieska.
- 2 PL olivového oleja rozpáľte vo veľkom hrnci a sprudka v ňom opečte kuracie stehná z jednej strany po dobu asi 4 minút (koža by mala zhnednúť). Následne pridajte kolieska cibule, obráťte stehná na druhu stranu a opekajte ďalšie 4 minúty. Zalejte vermútom Noilly Prat (alebo pomarančovou šťavou), jemne osoľte a okoreňte. Varte pod pokrievkou na strednom plameni 1 hodinu.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Tekvicu hokkaido nakrájajte na tenké pásiky a v miske zmiešajte s kolieskami červenej cibule, roztopeným kokosovým olejom, javorovým sirupom a troškou soli. Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 15 minút. Následne prepnite rúru na vrchný ohrev a ventilátor a pečte ďalších 5 minút.
- Kuskus v hrnci zmiešajte s horúcou vodou a soľou a varte pod pokrievkou 10 minút.
- Granátové jablko prekrojte na polovice. Podržte ich nad miskou reznou stranou dolu a vytlčte z nich semená údermi lyžicou. Odložte ich stranou.
- Zmiešajte balzamikový ocot so 6 PL olivového oleja, 4 PL pomarančovej šťavy, 1 PL javorového sirupu, horčicou, soľou a čerstvo pomletým čiernym korením a vymiešajte dresing.
- Rukolu opláchnite, osušte a uložte na tanier. Pečenú zeleninu zmiešajte s kuskusom a dresingom, uložte na rukolu a posypte semenami granátového jablka. Podávajte s kurčaťom.
SLEDUJTE NÁS: