Menu

Recepty na grilovanie nielen pre mužov

Ázijský alebo veggie burger, vegetariánsky alebo rybací. Pre každého sa tu niečo nájde.

Home » Pôžitok » Recepty » Recepty na grilovanienielen pre mužov - 06.2016

„Hor’ sa k sporáku“ nepatrí k bojovým pokrikom, ktoré muži vymysleli pre seba. Ibaže by ten sporák bol vonku. Potom sú zapálení.

Opýtali sme sa

Autor a expert na grilovanie Angelo Menta žne úspech so svojimi tipmi na grilovanie. A tie dáva zdarma.

Grillprofi

Tu to tlie. Expert na grilovanie Angelo Menta dáva výborné tipy.

Prečo drevené uhlie? Čo hovorí proti plynovému, resp. elektrickému grilu?

Pre dobrý výsledok je v podstate jedno, akým spôsobom vytvárame teplo. Dobre tlejúce drevené uhlie alebo brikety samotné už nezanechávajú dymovú alebo drevenú arómu. Grilovaciu arómu tvorí kvapkajúci tuk, ktorý sa na uhlíkoch odparuje. To isté sa stane aj pri plynovom grile, keď tuk kvapká na horúci plech. Avšak pri grile s dreveným uhlím môžete veľmi jednoducho vytvoriť chutné dymové arómy tým, že na uhlíky položíte napríklad kúsky dreva z listnatých stromov alebo halúzky z ovocných stromov. Ak gril prikryjete pokrievkou, grilované jedlo ešte aj chutne priúdite.

Ten najdôležitejší tip pre nováčikov v grilovaní je…

… teplomer na mäso. Najvhodnejší na použitie je bezdrôtový teplomer, pričom sa držte odporúčanej vnútornej teploty. S grilovaním zeleniny to nepreháňajte, aby ostala chrumkavá.

Burger – ukážková disciplína: čo robí z burgera naozaj dobrý burger? Na čo okrem kvality musíte pri mletom mäse dbať?

Môj tip: mäso si pomeľte sami a hneď ho spracujte. Obsah mastného vo fašírkach môže byť pokojne 30 %. Dobré burgery radšej nerobte z filetu – škoda dobrého mäsa, ktoré je príliš chudé. Puntičkári uprednostňujú nedochutené fašírky, ja si myslím, že soľ a korenie patria k chutnému burgeru a ostatné koreniny mu takisto nestoja v ceste. Pri žemľových burgeroch by sme mali byť kreatívni a nie vždy používať len hotové žemle zo supermarketu. Radšej si ich upečte sami!

Grilovanie verzus barbecue: kedy sa odporúča ktorá metóda?

Priame grilovanie sa odporúča na všetko, čo sa má pripravovať relatívne krátko a na horúco, ako napríklad steaky, klobásy, burgery, malé mäsové špízy a väčšina zeleniny. Barbecue znamená pomalú prípravu v horúcom dyme, skôr pri nízkych teplotách od 90 do 120 stupňov. Jedlo nemáme priamo nad uhlíkmi, ale vedľa, a robí sa na teplom dyme. Klasikmi v barbecue sú rebierka, kuracie krídelká a pulled pork alebo vegetariánske pochúťky z prosa a ovčieho syra.

Na grilovaní ma fascinuje…

… výzva pripraviť aj komplexnejšie jedlá na pahrebe a servírovať ich horúce na stôl.

Môj obľúbený nástroj pri grilovaní je…

… otáčací rošt. Pretože tak máte pri grilovaní dostatok času, aby ste sa v pohode postarali o svojich priateľov.

Ja sám najradšej grilujem…

… pre ľudí, ktorí vedia oceniť dobré jedlo.

 Moje osobné obľúbené jedlá na grile sú…

… dusená bravčová fileta obalená v slanine a šalvii, vlastné domáce klobásy, teriyaki špízy a môj vegetariánsky burger.

Lahôdka z grilu: Ázijský burger s citrónovou trávou

Najskôr pošleme maškrtný jazýček na cestu do Ázie. Vďaka citrónovej tráve, ďumbieru a čili.

  • Potrebujeme priame teplo, cca 250 °C.
  • Vnútorná teplota musí byť okolo 75 °C.
genuss-rezepte-1-ab_2016-04

Suroviny pre 4 porcie.1 biela reďkovka 1-2 ČL morskej soli 2 PL jablčného octu 1 ČL hnedého cukru 1 hrsť zelenej, natenko nastrúhanej papriky 4 žemle na burgery pár koriandrových lístkov Na prípravu limetkovej majonézy.2 vyšľahané žĺtky nastrúhaná šupka z 2 biolimetiek čerstvo pomleté biele korenie 1/2 ČL horčice 1/2 ČL medu 50 ml sezamového oleja 200 ml slnečnicového oleja 1 ČL limetkovej dužiny morská soľ Na prípravu fašírok. 500 g mletého bravčového mäsa 1 čili paprička 4 jarné cibuľky 2 PL na veľmi jemno nasekanej citrónovej trávy 1 ČL jemne nasekaného ďumbiera 1/2 ČL morskej soli

Príprava:

  1. Na obloženie ošúpeme reďkovku a natenko nastrúhame. Nastrúhanú reďkovku zmiešame so soľou a necháme 30 min. odstáť. Potom zlejeme vodu, reďkovku zmiešame s jablčným octom a cukrom a necháme marinovať ďalších 10 minút.
  2. Na prípravu majonézy dáme všetky suroviny okrem oleja, limetkovej dužiny a soli do pohára a dôkladne rozmixujeme. Najskôr po kvapkách pridávame sezamový olej, až kým nám masa nezhustne. Potom pridávame slnečnicový olej, až kým nevznikne jemná majonéza. Nakoniec primiešame dužinu, dosolíme a necháme odstáť v chlade.
  3. Na 2/3 grilu rozpálime uhlíky.
  4. Na prípravu fašírok vložíme do misky mleté mäso. Z čili papričky odstránime jadierka a najemno nasekáme. Jarnú cibuľku umyjeme, očistíme, najemno nakrájame a pridáme k mäsu. Pridáme čili, citrónovú trávu, ďumbier a soľ, dôkladne premiešame a vyformujeme 4 rovnako veľké, asi 2 cm hrubé fašírky. Fašírky by mali byť na kraji hrubšie ako v strede, tak ostanú pri grilovaní pekne ploché.
  5. Fašírky grilujeme z každej strany 4-6 min. pri uzavretom grile priamo nad uhlíkmi (bravčové fašírky musia byť dôkladne prepečené!). Fašírky otáčame (najlepšie dvomi grilovacími špachtľami), až keď sa samy odlúpia od roštu. Ak by sa uhlíky chytili pre kvapkajúci tuk, treba dať fašírky bokom, až kým oheň nezhasne.
  6. Hotové grilované fašírky odložíme na chvíľu na stranu bez uhlíkov. Medzitým rozkrojíme žemle, reznou stranou ich položíme na gril a v krátkosti opečieme. Potom žemle natrieme limetkovou majonézou a obložíme fašírkami, reďkovkou, paprikou nakrájanou na pásiky a koriandrovými lístkami. Prikryjeme vrchnou polovicou žemle, burger zľahka stlačíme a servírujeme.

Nákupný zoznam

dmBio citrónová šťava. Šťava z čerstvých, na slnku dozretých citrónov je ideálna na zjemnenie nápojov a šalátových dressingov.
dmBio kvetový med. Krémový kvetový med má sladkú, kvetovú chuť a očarí vás vďaka čisto žltej farbe.
Orechová. Vďaka orechovej aróme sa pohánková celozrnná múka od dmBio vynikajúco hodí k veľkému množstvu jedál – najmä sladké pokrmy akými sú palacinky, wafle alebo sušienky.
dmBio trstinový cukor. Pre vegánsky bio trstinový cukor je trstina opatrne uvarená, vysušená a mletá.
Rybací burger s grilovanou hruškou

Hruška sa postará o jedinečný chutný zážitok.

  • Potrebujeme priame teplo, cca 280 °C.
  • Vnútorná teplota musí byť okolo 60-62 °C.
genuss-rezepte-2-ab_2016-04

Suroviny pre 4 porcie.1 strúčik cesnaku 1 čili paprička 100 g majonézy 100 g kyslej smotany alebo crème fraîche šťava z 1/2 citróna2 PL Pernodu, 1 ČL sladkej mletej papriky 1 ČL dijonskej horčice1 štipka šafranu, morská soľ Na prípravu ryby.4 filety bez kože (treska, platesa) à 150 g a cca 2 cm hrubé 3 PL olivového oleja morská soľ čerstvo pomleté čierne korenieolej na smaženie Na obloženie.1 tvrdá hruška 4 žemle na burgery niekoľko šalátových listov

Príprava:

  1. Pripravíme si gril. Pri tomto recepte rozložíme uhlíky na celú plochu grilu. Na rošt položíme grilovaciu tácku a necháme 20 min. rozohriať pri uzavretom grile. Pritom otvoríme všetky vetracie otvory.
  2. Na prípravu rouille ošúpeme a nastrúhame cesnak. Z čili papričky odstránime jadierka a najemno nasekáme. Cesnak, čili, majonézu a všetky ďalšie suroviny zmiešame a dosolíme.
  3. Rybie filety nakrájame tak, aby sa nám neskôr zmestili do žemlí. Každú filetu štedro potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
  4. Hrušku umyjeme a nakrájame na 8 plátkov hrubých približne 3 mm. Pritom odstránime jadierka.
  5. Na grilovaciu tácku dáme olej a rozotrieme ho štetcom. Filety grilujeme na horúcej tácke z každej strany 4 minúty, pričom si vopred rozmyslíme, kam ich na tácku položíme. Keďže sa v surovom stave na tácku lepia, mali by sme ich obrátiť, až keď sú dobre opečené. Na grilovaciu tácku položíme plátky hrušky a otáčame spolu s rybími filetami (dvomi špachtľami).
  6. Žemle na burgery nakrájame, položíme na tácku alebo iné voľné miesto na grile a zľahka opečieme. Spodné polovice žemlí obložíme najskôr šalátom, trochou rouille, plátkom hrušky a rybou. Potom pridáme ďalší plátok hrušky a trochu rouille a zakončíme šalátom. Prikryjeme vrchnými polovicami žemlí, zľahka stlačíme a servírujeme.
Souvlaki v pite

Ďalšia zastávka: Grécko.

  • Potrebujeme priame teplo, 260-290 °C.
genuss-rezepte-3-ab_2016-04

Suroviny pre 6 porcií.1 kg bravčovej krkovičky alebo karé 100 ml olivového oleja šťava z 2 citrónov 2 PL sušeného oregana Na nátierku.100 g masla 4 nastrúhané strúčiky cesnaku nastrúhaná šupka z 1 biocitróna morská soľ čerstvo pomleté čierne korenieNa pita chlieb a obloženie.6 pita chlebovolivový olej3 červené cibuľky 3 paradajky nasekaný petržlen

Príprava:

  1. Mäso nakrájame na kocky veľké 2 cm. Pri krkovičke najskôr odstránime šľachy a mastné časti. V miske zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu a oregano, do zmesi naložíme mäso, prikryjeme a necháme odstáť v chlade, pričom po pár hodinách pootáčame. Mäso by malo byť marinádou dobre pokryté.
  2. V deň grilovania dáme drevené špízy na 1 hodinu do vody. Maslo zmiešame s nastrúhaným cesnakom, nastrúhanou citrónovou šupkou, soľou a korením. Mäso napicháme na špízy. Rozpálime gril. Špízy necháme odkvapkať, zľahka osušíme a osolíme. Karé grilujeme 3-4 minúty zo všetkých strán na priamom teple, krkovičku 5-6 minút. Gril po každom otočení špízov opäť zatvoríme, tak nevznikajú plamene a mäso sa spraví rýchlejšie.
  3. Pita chlieb môžeme natrieť troškou olivového oleja a 1-2 minúty pogrilovať. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Paradajky umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. Pri servírovaní potrieme špízy cesnakovým maslom a do pita chlebov naservírujeme cibuľové kolieska, plátky paradajok a trochu petržlenu.
    Tip: K souvlaki v pite chutí tzatziki.
Veggie burgery s chrumkavou pohánkovou posýpkou

Bez mäsa, ale s pohánkovou múkou, paradajkami a parmezánom.

  • Potrebujeme priame teplo, cca 150° – 170°.
Veggieburger

Suroviny pre 4 porcie.morská soľ 100 g hladkej pohánkovej múky 100 g sušených paradajok 3–4 jarné cibuľky 20 g masla 1 PL olivového oleja 3 PL najemno nasekaného petržlenu 3 vajíčka 40 g čerstvo nastrúhaného parmezánu čerstvo pomleté čierne korenie olej na smaženie Na obloženie.1 cibuľa 1 paradajka omáčka podľa chuti niekoľko lístkov šalátu Romana alebo poľného šalátu niekoľko plátkov uhorky okrem toho: 4 žemle na burgery

Príprava:

  1. Pripravíme gril, rošt je umiestnený nízko. Naň položíme grilovaciu tácku a necháme rozohriať. Pritom dávame pozor, aby gril stál rovno, inak by sa nám olej na tácke držal na jednej strane.
  2. Na prípravu fašírok nalejeme do hrnca 100 ml vody, osolíme a privedieme do varu. Pridáme múku a poriadne premiešame vidličkou. Vytvoria sa nám hrudky rôznej veľkosti. Pozor, hrudky sa zľahka pripália. Hrniec odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  3. Sušené paradajky najemno nasekáme. Jarnú cibuľku umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Na panvici necháme rozohriať maslo a olej, vložíme hrudky a pri strednom ohni osmažíme, až kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé. Pritom ich premiešavame. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Paradajky, cibuľku, petržlen, vajíčka a parmezán dáme do misky a vymiešame. Opatrne dosolíme a dokoreníme. Potom vmiešame vychladené hrudky.
  4. Na grilovaciu tácku dáme trochu oleja a pomocou naberačky naložíme na tácku 4 okrúhle porcie. Rovnomernejšie sa nám to podarí s okrúhlymi formičkami. Fašírky obrátime hneď, ako začne vajíčko na vrchnej strane tuhnúť, a dopečieme druhú stranu.
  5. Na grile opečieme žemle na burgery. Ako prílohu ošúpeme cibuľu a nakrájame na tenké kolieska. Paradajky umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Spodnú polovicu žemlí potrieme omáčkou, obložíme šalátom, uhorkovými a paradajkovými plátkami, kolieskami cibule a fašírkou. Zakryjeme vrchnou polovicou žemle a servírujeme.
Steakové sendviče

Steaky sú naozaj výborné, ak je gril poriadne rozpálený. Tak získajú výraznú kôrku, no vnútri sú ešte ružové.

  • Potrebujeme priame teplo, cca 300° a viac
Steaksandwiches_2

Suroviny pre 4-6 porcií.8 strúčikov cesnaku 125 g masla izbovej teploty 1 ČL mletej morskej soli Na prípravu sendvičov.2 paradajky 1 veľká cibuľa 1 hlávkový šalát 5 chlebíkov alebo ciabatt 500 g hovädzieho filé čerstvo pomleté čierne korenie olivový olej Fleur de Sel niekoľko plátkov manchega alebo ementálu

Príprava:

  1. Gril pripravíme a rozpálime na vysokú teplotu – mal by byť taký horúci, ako je len možné.
  2. Na prípravu masla ošúpeme cesnak a pretlačíme ho. Pridáme do masla, osolíme a všetko dobre premiešame. Zakryjeme fóliou a odložíme.
  3. Na prípravu sendvičov umyjeme paradajky, očistíme a nakrájame na čo najtenšie plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na jemné kolieska. Šalátové listy umyjeme a necháme odkvapkať. Chlebíky prekrojíme. Obe polovice natrieme cesnakovým maslom a obložíme šalátom, cibuľkou a paradajkami.
  4. Mäso nakrájame na plátky veľké 1 cm. Päsťou (nie tĺčikom na mäso) ich roztlačíme na tenšie a následne dobre okoreníme. Steaky natrieme olivovým olejom a trochou cesnakového masla a z každej strany grilujeme maximálne 1 min.
  5. Hotové steaky posypeme morskou soľou fleur de sel. Steaky dáme na pripravené sendviče, obložíme ich plátkom syra, prikryjeme vrchnou časťou chleba a ihneď podávame.
Anita Freistätter

Anita Freistätter sa v active beauty venuje rubrikám Inšpirácia a Bytový dizajn. Rada sa baví, číta, fotografuje a pozerá na život z tej lepšej stránky. Nazaobišla by sa bez svojho MP3 prehrávača, ako aj bez slnka, kávy alebo rozhovorov s dobrými priateľmi.

Hore
OKViac informácií