Menu

Sladké recepty s orgovánom, ružami a čerstvým bobuľovým ovocím

Kvetnaté výsledky z kuchyne, nielen na Deň matiek.

Home » Pôžitok » Sladké recepty s orgovánom, ružami a čerstvým bobuľovým ovocím - 05.2019

Malinová snehová torta

Prísady na 1 tortu:

Na korpus:

20 g masla

35 g bieleho cukru (alebo nerafinovaného trstinového cukru)

25 g pomletých mandlí

15 g špaldovej alebo pšeničnej múky

1 štipka jemnej morskej soli

2 žĺtky

postrúhaná kôra z 1/2 citróna

Na malinové želé:

1 plátok želatíny

250 g malinového pyré

čerstvo vytlačená šťava z 1 citróna

1 ČL pektínu (7 g)

75 g bieleho cukru (alebo nerafinovaného trstinového cukru)

1/2 PL vodky

Na malinovú penu:

4 plátky želatíny

120 g malinového pyré

1 1/2 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy

225 ml šľahačky

2 bielky

1 PL cukru

120 g bieleho cukru (alebo nerafinovaného trstinového cukru)

100 ml vody

Na sneh:

2–3 bielky (75 g)

1 PL cukru

50 ml vody

140 g bieleho cukru (alebo nerafinovaného trstinového cukru)

Na malinové pyré:

500 g malín

čerstvé maliny na ozdobenie

Príprava:

1. deň:

  1. Rúru predhrejeme na 185 stupňov v režime teplý vzduch. Múku preosejeme. Na korpus zohrejeme maslo za stáleho miešania až do zlatohneda. Zlejeme do misky. Do veľkej misy dáme cukor, mandle, múku a soľ. Pridáme žĺtok a citrónovú kôru a primiešame maslo. Vymiešame na hladké cesto. Naplníme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 16 cm a pečieme 10 – 15 min., kým cesto nemá peknú farbu. Necháme vychladnúť, potom prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladu.
  2. Maliny očistíme a rozmixujeme na pyré. Cez sito pretlačíme len polovicu, aby vznikla pekná textúra, potom spojíme.
  3. Na želé namočíme želatínu aspoň na 5 minút do studenej vody. 250 g malinového pyré a citrónovú šťavu privedieme do varu. Zmiešame pektín a cukor, za stáleho miešania vmiešame do vriaceho pyré a necháme 2 minúty pomaly variť. Hrniec zoberieme zo sporáka. Želatínu vytlačíme a s vodkou ju zamiešame do pyré.
  4. Malinové pyré teraz naplníme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 12 cm (nie celkom k okraju). Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na noc zachladiť.

2. deň:

  1. Na penu namočíme želatínu najmenej na 5 minút do studenej vody. 120 g malinového pyré a citrónovú šťavu privedieme do varu. Želatínu vytlačíme a zmiešame s pyré. Hrniec zoberieme zo sporáka a necháme vychladnúť.
  2. Šľahačku zľahka vyšľaháme.
  3. Bielok vyšľaháme do tuha s 1 PL cukru pomocou ručného mixéra. 120 g cukru uvaríme s vodou v hrnci na cukrový sirup. Sirup pomaly za stáleho miešania pridávame k snehu z bielku a vyšľaháme na tuhú penu. Šľaháme ďalej, kým masa nevychladne. Sneh pomaly vmiešame do malinového pyré a dôkladne premiešame. Šľahačku vmiešame opatrne pomocou stierky na cesto, aby sa masa neoddeľovala.
  4. Vyberieme želé z chladničky a položíme ho do stredu na korpus. Penu nastriekame až po okraj okolo torty. Prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na noc zachladiť .

3. deň:

  1. Na snehové pusinky vyšľaháme bielok a 1 PL cukru pomocou ručného mixéra. Vodu a 140 g cukru uvaríme v hrnci na sirup, potom ho pomaly za stáleho miešania pridáme k snehu z bielku. Šľaháme ďalej, kým sneh nie je tuhý a mierne vychladnutý.
  2. Tortu vyberieme z chladničky . Sneh naplníme do vrecúška na zdobenie s veľkou okrúhlou násadkou a nastriekame zhora na okraj torty. Uhladíme a urobíme pekný vzor. Potom sneh zľahka skaramelizujeme pomocou flambovacej pištole. Tortu ozdobíme malinami. Spotrebujeme v ten deň.

Keksy z krehkého cesta s orgovánovo-ružovým cukrom

Prísady

na cca 30 keksov:

200 g masla

175 g špaldovej alebo pšeničnej múky

90 g orgovánovo-ružového cukru plus troška na posypanie

2 ČL vanilkového cukru

Na orgovánovo-ružový cukor:

5 chemicky neošetrovaných kvetov ruží

1 malé hrozno

kvety orgovánu

200 g cukru

Príprava:

  1. Na orgovánovo-ružový cukor otrháme lupienky kvetov ruží a takisto aj kvietky orgovánu a rozmiestnime ich na noviny. Ružové lístky pomixujeme s cukrom v kuchynskom robote na ružový cukor. Otrhané kvietky orgovánu navrstvíme striedavo s cukrom do uzatvárateľného pohára. Zamrazíme na niekoľko dní, potom preosejeme.
  2. Preosejeme múku. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu s múkou, orgovánovo-ružovým cukrom a vanilkovým cukrom dáme do veľkej misy. Všetko rozmelíme medzi prstami a spojíme do vláčneho, hladkého cesta (v chladničke stuhne). Cesto zabalené do papiera na pečenie odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  3. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme z chladničky a miesime, kým nie je mäkké a poddajné. Rozdelíme ho na dve polovice a vytvarujeme z neho 2 asi 4 cm hrubé rolky. Tie nakrájame na plátky široké približne 1 cm.
  4. Plátky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a na strednej mriežke pečieme 10-15 minút do zlatohneda.
  5. Keksy vyberieme z rúry a ihneď ich posypeme orgovánovo-ružovým cukrom. (Ak ich posypete už pred pečením, cukor stratí svoju peknú farbu.) Necháme vychladnúť na plechu a skladujeme v uzatvorenej nádobe.

Knižný tip

Slávna cukrárka Jacqueline Butlerová rozvinula jedinčený štýl zdobenia torty cukrovými kvetmi. Nahliadnite do knižky „Moderní cukrové květy“, v ktorej nájdete viac ako 600 nádherných obrázkov, prostredníctvom ktorých sa naučíte z cukrovej hmoty vyrobiť štylizované kvety – napríklad levanduľu, orchideu či rôzne druhy ruží. Okrem toho, autorka prezrádza aj potrebné suroviny, užitočné postupy a nástroje, ktoré zaručia dobré výsledky pri práci s cukrovou hmotou.

Hore
OKViac informácií