Malinová snehová torta

Prísady na 1 tortu:
Na korpus:
20 g masla
35 g bieleho cukru (alebo nerafinovaného trstinového cukru)
25 g pomletých mandlí
15 g špaldovej alebo pšeničnej múky
1 štipka jemnej morskej soli
2 žĺtky
postrúhaná kôra z 1/2 citróna
Na malinové želé:
1 plátok želatíny
250 g malinového pyré
čerstvo vytlačená šťava z 1 citróna
1 ČL pektínu (7 g)
75 g bieleho cukru (alebo nerafinovaného trstinového cukru)
1/2 PL vodky
Na malinovú penu:
4 plátky želatíny
120 g malinového pyré
1 1/2 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
225 ml šľahačky
2 bielky
1 PL cukru
120 g bieleho cukru (alebo nerafinovaného trstinového cukru)
100 ml vody
Na sneh:
2–3 bielky (75 g)
1 PL cukru
50 ml vody
140 g bieleho cukru (alebo nerafinovaného trstinového cukru)
Na malinové pyré:
500 g malín
čerstvé maliny na ozdobenie
Príprava:
1. deň:
- Rúru predhrejeme na 185 stupňov v režime teplý vzduch. Múku preosejeme. Na korpus zohrejeme maslo za stáleho miešania až do zlatohneda. Zlejeme do misky. Do veľkej misy dáme cukor, mandle, múku a soľ. Pridáme žĺtok a citrónovú kôru a primiešame maslo. Vymiešame na hladké cesto. Naplníme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 16 cm a pečieme 10 – 15 min., kým cesto nemá peknú farbu. Necháme vychladnúť, potom prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladu.
- Maliny očistíme a rozmixujeme na pyré. Cez sito pretlačíme len polovicu, aby vznikla pekná textúra, potom spojíme.
- Na želé namočíme želatínu aspoň na 5 minút do studenej vody. 250 g malinového pyré a citrónovú šťavu privedieme do varu. Zmiešame pektín a cukor, za stáleho miešania vmiešame do vriaceho pyré a necháme 2 minúty pomaly variť. Hrniec zoberieme zo sporáka. Želatínu vytlačíme a s vodkou ju zamiešame do pyré.
- Malinové pyré teraz naplníme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 12 cm (nie celkom k okraju). Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na noc zachladiť.
2. deň:
- Na penu namočíme želatínu najmenej na 5 minút do studenej vody. 120 g malinového pyré a citrónovú šťavu privedieme do varu. Želatínu vytlačíme a zmiešame s pyré. Hrniec zoberieme zo sporáka a necháme vychladnúť.
- Šľahačku zľahka vyšľaháme.
- Bielok vyšľaháme do tuha s 1 PL cukru pomocou ručného mixéra. 120 g cukru uvaríme s vodou v hrnci na cukrový sirup. Sirup pomaly za stáleho miešania pridávame k snehu z bielku a vyšľaháme na tuhú penu. Šľaháme ďalej, kým masa nevychladne. Sneh pomaly vmiešame do malinového pyré a dôkladne premiešame. Šľahačku vmiešame opatrne pomocou stierky na cesto, aby sa masa neoddeľovala.
- Vyberieme želé z chladničky a položíme ho do stredu na korpus. Penu nastriekame až po okraj okolo torty. Prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na noc zachladiť .
3. deň:
- Na snehové pusinky vyšľaháme bielok a 1 PL cukru pomocou ručného mixéra. Vodu a 140 g cukru uvaríme v hrnci na sirup, potom ho pomaly za stáleho miešania pridáme k snehu z bielku. Šľaháme ďalej, kým sneh nie je tuhý a mierne vychladnutý.
- Tortu vyberieme z chladničky . Sneh naplníme do vrecúška na zdobenie s veľkou okrúhlou násadkou a nastriekame zhora na okraj torty. Uhladíme a urobíme pekný vzor. Potom sneh zľahka skaramelizujeme pomocou flambovacej pištole. Tortu ozdobíme malinami. Spotrebujeme v ten deň.
Keksy z krehkého cesta s orgovánovo-ružovým cukrom

Prísady
na cca 30 keksov:
200 g masla
175 g špaldovej alebo pšeničnej múky
90 g orgovánovo-ružového cukru plus troška na posypanie
2 ČL vanilkového cukru
Na orgovánovo-ružový cukor:
5 chemicky neošetrovaných kvetov ruží
1 malé hrozno
kvety orgovánu
200 g cukru
Príprava:
- Na orgovánovo-ružový cukor otrháme lupienky kvetov ruží a takisto aj kvietky orgovánu a rozmiestnime ich na noviny. Ružové lístky pomixujeme s cukrom v kuchynskom robote na ružový cukor. Otrhané kvietky orgovánu navrstvíme striedavo s cukrom do uzatvárateľného pohára. Zamrazíme na niekoľko dní, potom preosejeme.
- Preosejeme múku. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu s múkou, orgovánovo-ružovým cukrom a vanilkovým cukrom dáme do veľkej misy. Všetko rozmelíme medzi prstami a spojíme do vláčneho, hladkého cesta (v chladničke stuhne). Cesto zabalené do papiera na pečenie odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme z chladničky a miesime, kým nie je mäkké a poddajné. Rozdelíme ho na dve polovice a vytvarujeme z neho 2 asi 4 cm hrubé rolky. Tie nakrájame na plátky široké približne 1 cm.
- Plátky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a na strednej mriežke pečieme 10-15 minút do zlatohneda.
- Keksy vyberieme z rúry a ihneď ich posypeme orgovánovo-ružovým cukrom. (Ak ich posypete už pred pečením, cukor stratí svoju peknú farbu.) Necháme vychladnúť na plechu a skladujeme v uzatvorenej nádobe.
Knižný tip
Slávna cukrárka Jacqueline Butlerová rozvinula jedinčený štýl zdobenia torty cukrovými kvetmi. Nahliadnite do knižky „Moderní cukrové květy“, v ktorej nájdete viac ako 600 nádherných obrázkov, prostredníctvom ktorých sa naučíte z cukrovej hmoty vyrobiť štylizované kvety – napríklad levanduľu, orchideu či rôzne druhy ruží. Okrem toho, autorka prezrádza aj potrebné suroviny, užitočné postupy a nástroje, ktoré zaručia dobré výsledky pri práci s cukrovou hmotou.
SLEDUJTE NÁS: