Home » Pôžitok » Recepty » Špenátová praženica s fašírkami, šampiňónmi a quinoou - 04.2017
Podľa tradičnej čínskej medicíny by sa malo ráno jesť veľmi veľa a dobre, aby sme telu dodali dobrý základ do nového dňa. Napríklad aj tieto teplé, sýte raňajky.
Suroviny pre 2-3 osoby
- 700 g listového špenátu
- 1 cibuľa
- 2 PL extra panenského olivového oleja
- 250 g mletého mäsa (hovädzie)
- 50 g quinoy
- 200 g šampiňónov
- čerstvý tymián
- troška tamari (sójovej omáčky)
- 2 ČL amarantu (pufovaný)
- 4 vajíčka
Okrem toho:
- 50 g slnečnicových semienok
- 4 reďkovky
- 30 g parmezánu
- 1 PL bieleho sezamu
- trochu petržlenu
- soľ a korenie
Príprava
- Osolenú vodu priveďte do varu, vložte špenát a 2 minúty varte. Potom ho zlejte. Cibuľu nasekajte na jemno a na panvici osmažte do hneda na troche olivového oleja. Pridajte mleté mäso a opečte do chrumkava.
- Quinou umývajte v sitku pod studenou vodou, až kým neostane čistá. Potom ju pod pokrievkou priveďte do varu v cca. 150 ml vody. Nastavte nízky oheň a varte ďalších 10 minút. Potom ju odstavte zo sporáka, premiešajte a so zavretou pokrievkou odložte nabok.
- Hríby nakrájajte na plátky a v troche olivového oleja osmažte, až kým nebudú chrumkavé a hnedé. Okoreňte čerstvým tymiánom a trochou tamari a odložte nabok. Odkvapkaný špenát pridajte k mletému mäsu, pridajte trochu amarantu a premiešajte.
- Vyšľahajte vajíčka a polejte nimi masu, nechajte cca. 60 sekúnd, aby sa zrazili. Potom odoberte zo sporáka a ešte zľahka premiešajte.
- Nasekajte petržlen. Na panvici opražte slnečnicové semienka bez oleja do zlatohneda. Reďkovky nakrájajte na malé kocky. Všetko naservírujte na tanier a posypte parmezánom, sezamom, slnečnicovými semienkami a petržlenom. Dochuťte soľou a korením.
Quinoa je pseudoobilnina a patrí rovnako ako hovädzie k elementu zeme. Obe dodávajú telu silu a energiu.
TEXT: Anita Freistetter FOTO: EMF/Nadja Buchczik & Anton Enns
SLEDUJTE NÁS: