Menu

Správne zaobchádzanie s čili v kuchyni

Vieme ako: Čili nedávajú štipľavú chuť len nátierkam, jedlám z jedného hrnca a dipom.

Home » Pôžitok » Jedlo a recepty » Správne zaobchádzanie s čili v kuchyni - 06.2019

Zahryznú sa do nej len tí najtvrdší chlapi. Jeden hryz do čili papričky – a kapsaicín, ktorý obsahuje, okamžite zapôsobí. Dráždi nervové zakončenia, ktoré za bežných okolností reagujú na teplo. Takýmto spôsobom táto látka bez akejkoľvek chuti vyvolá pocit pálenia v ústach. Teda väčšinou. Lebo všetko vlastne závisí od odrody a od príslušného obsahu kapsaicínu. Ak naďabíte na príliš pálivú čili papričku, najlepšie urobíte, ak v rámci núdzových opatrení siahnete po mliečnom nápoji. Lebo kapsaicín sa nerozpúšťa vo vode, ale v tuku.

Vieme ako: Čili nedávajú štipľavú chuť len nátierkam, jedlám z jedného hrnca a dipom. Obsahujú aj pozoruhodne veľa vitamínu C.

Čo musíte vedieť o čili papričkách:

Stupeň štipľavosti: Čím viac kapsaicínu čili obsahuje, tým je štipľavejšie. Stupeň štipľavosti sa udáva v jednotkách Scovillovej stupnice. Obzvlášť veľa kapsaicínu vždy obsahuje placenta, teda časť, na ktorej visia semená.

Odrody: Zeleninová paprika je najjemnejšou čili odrodou; k najštipľavejším patrí „bhut jolokia“. Medzi nimi je veľký počet rôznych odrôd, ktoré sa veľmi odlišujú nielen štipľavosťou, ale aj chuťou.

Farby: Čili papričky majú najrôznejšie farby a tieňovanie. Zrelé čili sú o niečo štipľavejšie než nezrelé, no pre stupeň štipľavosti je zásadne rozhodujúca odroda, nie farba.

Hore
OKViac informácií