Ak chcete odčiniť pôžitkárstvo sviatočných dní, skúste niekoľkodennú ovocno-zeleninovú kúru, ktorá nezaťaží vaše trávenie. Najlepšie sa na ňu hodia čerstvo lisované šťavy: tie zasýtia, ale nezaťažia, a automaticky telo uvedú do detoxikačného režimu. Čím menej pevnej stravy, tým dôkladnejší detox.
Keď jeme, často je naším jediným cieľom zahnať hlad. Narýchlo siahneme po žemli so salámou alebo balíčku čipsov. Dobré dve tretiny všetkých kalórií, ktoré ľudia na celom svete prijmú, pochádzajú z nasýtených tukov, cukru a bielej múky. „Ak sa telo snažíme oklamať týmito prázdnymi kalóriami a odopierame mu dôležité živiny, hlad sa opäť rýchlo dostaví,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Julie Morris, autorka mnohých publikácií s touto tematikou. „Aby sme sa cítili plní energie, prijímame v konečnom dôsledku každý deň omnoho viac kalórií, než v skutočnosti potrebujeme.“ Šťavy sú svetlou výnimkou: Sú plné koncentrovaných esenciálnych živín, obsahujú málo kalórií a mnohé látky, ktorých prijímame v bežnej strave nedostatok.
Prečo sa namáhať výrobou štiav na detoxikačnú kúru a následne ešte časť plodov (výlisok) vyhodiť, keď môžeme jesť celé ovocie a zeleninu? Dôležitý dôvod: Šťavy odľahčujú tráviaci systém. Keď zjeme jablko alebo paradajku, naviaže sa časť mikroživín na vláknité časti plodu. Počas náročného procesu trávenia (v závislosti od toho, ako dôkladne človek prežúva) sa musia mikroživiny oddeliť od vláknitých častí. To sa však nikdy nepodarí úplne. Ak navyše trpíte problémami s trávením, dokáže vaše telo využiť ešte menej vitamínov. Kvalitný odšťavovač urobí túto prácu za vás – a výsledok je ľahko stráviteľný. Okrem toho dodáme nášmu telu v čerstvo vylisovaných šťavách viac vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov ako jedením celých plodov. Navyše, zjesť denne kilogram mrkvy, šesť jabĺk, šesť hlávok fenikla, paštrnák a 100 gramov záhradných byliniek dá zabrať. Vo forme štiav to však zvládnete bez problémov.
Cieľom očistnej kúry je dopriať tráviacemu traktu chvíľu odpočinku. Žalúdok a črevá tak majú konečne možnosť zregenerovať sa vďaka množstvu mikroživín obsiahnutých v šťavách z prípadnej záťaže posledných týždňov, keď sme si bez zábran dopriali množstvo lahôdok. Očistná kúra je odpočinkom od bežných stravovacích návykov, počas ktorého človek prijíma najmä šťavy. Tie je najlepšie dopĺňať dostatočným množstvom tichej minerálnej vody alebo kvalitnej vody z kohútika. Táto kúra by však nemala byť chápaná ako prísny program na redukciu hmotnosti a nadobudnutie žiarivej pleti. Ak telu dlhodobo odopierame takzvané makronutrienty, teda bielkoviny, tuky a sacharidy, môže to viesť k zdravotným komplikáciám. Odporúčajú sa očistné kúry v dĺžke trvania maximálne päť dní: Dlhodobé kúry sú veľmi náročné a často vedú k jojo-efektu, podobne ako mnohé diéty: Človek sa potom cíti slabý a frustrovaný, pretože nevydržal.
Príležitostná detoxikačná kúra na niekoľko dní naproti tomu pôsobí regeneračne a vleje vám do žíl novú energiu: Nezruinuje vašu každodennú rutinu a neskončí sa neovládateľným záchvatom prejedania.
Pre mnohých je očistná kúra východiskovým bodom pri získavaní nových stravovacích návykov – bez potravín bez obsahu hodnotných živín, akými sú sladkosti a takzvaný junkfood. Pri štarte nás hádam nič nenakopne tak ako očistná kúra. Skôr ako s ňou začnete, dôkladne zvážte, čo presne si od nej sľubujete. Prečistenie znie veľmi atraktívne. To však často zvádza k tomu, že sa naň príliš spoľahneme, pretože ho považujeme za univerzálne riešenie všetkých zdravotných problémov. Pravdou je, že „detoxikácia“ a „prečistenie“ sú v zásade možné, ale neurobia s vaším telom zázraky za noc: Ak kúry sľubujú nevídané zázraky, mali by ste spozornieť. Okrem toho by vždy mala byť k dispozícii možnosť prispôsobiť program alebo recepty svojim vlastným potrebám.
Keď počas dňa vypijete väčšie množstvo štiav, mali by ste dbať na správnu kombináciu zelených štiav, štiav z koreňovej zeleniny a ovocných štiav. Mnohé druhy ovocia prirodzene obsahujú veľké množstvo cukru. Na očistnú kúru sa preto viac hodí zelenina a ovocie s nízkym obsahom cukru. Základnými zložkami štiav by mali byť jablká, hrušky, melón, stonkový zeler, bataty, tekvica, mrkva, červená repa, paštrnák a rôzne druhy citrusov – čím regionálnejšie a sezónnejšie, tým lepšie. Telu krátka prestávka od pevnej stravy prospeje, lebo trávenie nás stojí množstvo energie. Keďže šťava je už v tekutom stave, telo s ňou nemá toľko práce a môže energiu vynaložiť na niečo iné. Nemusíte sa však pevnej stravy vzdať úplne. Počas očistnej kúry môžete prijímať aj malé množstvo pevnej stravy, ktorou zmiernite vlčí hlad. Ľahké jedlá pomôžu aj v závere kúry, aby prechod na pevnú stravu nebol taký náhly. Dôležité je starostlivo vyberať potraviny. Malé porcie rastlinných potravín, akými sú jablká alebo malá miska quinoy s avokádom, sú skvelou voľbou. Okrem porcie zeleniny a ovocia si môžete očistnú kúru spestriť šalátom, orechmi či dokonca surovou čokoládou.
Ak chcete okrem štiav prijímať aj inú stravu, mala by pozostávať z jednoduchých prírodných potravín.
Čerstvé šťavy obsahujú množstvo enzýmov, vitamínov a minerálnych látok. V závislosti od zloženia majú množstvo benefitov pre naše telo:
Prísady:
Postup:
Jablká, brokolicu, zeler a zázvor odšťavíme a primiešame citrónovú šťavu.
SLEDUJTE NÁS: