Menu

Tekvicová polievka: takto bude chutiť každému

3 dôvody, prečo ju budeme jesť obzvlášť radi.

Home » Pôžitok » Tekvicová polievka: takto bude chutiť každému - 11.2020

Žiadna iná zelenina nie je pre jeseň tak typická ako tekvica. Všetci dávno vedia, že nielenže vyzerá dobre ako dekorácia, ale aj vynikajúco chutí. Vďaka týmto tipom a faktom vás o tom  presvedčíme.

Či už hokkaido, maslová tekvica alebo špagetová tekvica (áno, aj taká existuje): rovnako, ako sú názvy a tvary tekvice rôznorodé, tak rôzne ju môžeme aj použiť. „Dá sa spracovať naozaj rôznorodo, hodí sa na polievky, ale aj sladké jedlá“, hovorí food blogerka Verena Lang o svojej obľúbenej zelenine, tekvici, ktorá je skutočným superjedlom. Na svojom blogu www.aboutverena.com spoločne so svojou starou mamou pravidelne zverejňuje tradičné recepty z ovocia a zeleniny z vlastnej záhrady.

Tekvica je pritom pripravovaná najmä ako polievka – jedlo, ktoré zahrieva dušu a ktoré nás nastaví na jesennú náladu a dodá nám mikroživiny. Myslíte si, že tekvicová polievka je fádna? Potom má food blogerka tipy, ako môžete zvyšky tekvice spracovať tak, aby chutili (skoro) každému. Plus: úplne iný recept na polievku.

Tekvicová polievka: 3 dôvody, prečo je skutočným superjedlom

Udržiava vo forme a pôsobí zoštíhľujúco

Betakarotén, ktorý dodáva dužine tekvice (a šupke hokkaida) jej oranžovú farbu a obsiahnutá kyselina kremičitá, sa môžu priaznivo prejaviť na väzivovom tkanive, pokožke, vlasoch a nechtoch. Vitamín A okrem toho priaznivo pôsobí na náš zrak. A aj naše obličky a močový mechúr sa potešia z vysokého obsahu draslíka (tekvice obsahujú 300 miligramov na 100 gramov). Prirodzeným spôsobom odvodňuje telo a tak pôsobí zoštíhľujúco.

Aj zvyšky sa dajú využiť

Väčšina receptov sa točí okolo dužiny tekvice. Pre šupku neexistuje – okrem hokkaida – žiadne využitie. Food blogerka napriek tomu nič nevyhadzuje. Má tipy, ako môžete zvyšky tekvice spracovať tak, aby chutili každému: „Šupku odkladám, robím z nej spolu s inou zeleninou základ, ktorý sa postará o výraznú chuť.“ Aj zvyšky dužiny sa podľa nej dajú ďalej spracovať: „Ak niečo ostane, použijem zvyšky z vnútra dužiny na pyré. To potom okorením kardamonom a škoricou na sladkú nôtu a pridám k tomu grécky jogurt.“

 

Tekvica chutí na sladko aj na slano

Počas chladných dní nám urobí krémová polievka, ktorá zohreje, dobre. Či už skôr slaná alebo sladká, tekvicová aróma nám umožní experimentovať. Nie ste fanúšikom klasickej tekvicovej polievky? Zjemnená mrkvou namiesto zemiakov a s pomarančovým džúsom a kokosovým mliekom dostane polievka hneď omnoho ovocnejšiu príchuť a typická chuť tekvice ustúpi do úzadia. Food blogerka vo svojom recepte vsádza na mix zo sladkého a slaného a tekvicovú polievku zjemňuje hruškami.

Recept: hruškovo-tekvicová polievka

Prísady pre 2 osoby:

  • 2 malé hrušky
  • 500 g zelenej hokkaido alebo maslovej tekvice
  • 1 malý zemiak
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 650 ml zeleninového vývaru dmBio
  • 100 ml crème fraîche
  • dmBioNatives olivový olej extra
  • 2 stonky čerstvého petržlenu
  • SAPHIR morská soľ nejodizovaná
  • dmBio čierne korenie

Príprava:

1. Tekvicu na polievku nakrájajte na hrubšie plátky, hrušky rozpoľte a so soľou a korením pečte v rúre 20 minút.

2. Dajte dolu šupku z hrušiek. Cibuľu a strúčik cesnaku nakrájajte na malé kúsky a na troche olivového oleja ľahko opražte. Očistite zemiak a nakrájajte ho na kocky. K cibuli pridajte tekvicu (so šupkou) a hrušky spolu so zemiakom. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť cca 15 minút.

3.  Zo stoniek petržlenu otrhajte lístky a rozmixujte s Crème fraîche v polievke.

4. Dochuťte soľou a čiernym korením a servírujte teplé.

Hore
OKViac informácií