Menu

Varenie s deťmi: udržateľné recepty pre malých kuchárov

Primäť deti k zdravej výžive si niekedy vyžaduje zázračnú moc.

Home » Pôžitok » Varenie s deťmi: udržateľné recepty pre malých kuchárov - 11.2019

Úspešne ponúknuť deťom zdravé jedlo vôbec nie je ľahká úloha. Preto by sme s tým mali začať skoro – a síce pri nakupovaní.

Čím viac potomka zapojíte, tým viac bude ochotný všetko ochutnať. Pri spoločnej návšteve trhu smie sám vybrať zeleninu, ba dokonca aj priamo ochutnať. Stavíme sa, že deťom viac chutí bio mrkva smiešneho tvaru ako normálna? „Nechajte ich pocítiť, ovoňať a ochutnať rozdiel medzi domácim jesenným jablkom a navoskovaným, cestou znaveným, akože jablkom z Južnej Ameriky,“ nabádal nedávno zosnulý, rodinný terapeut Jesper Juul. „Dovoľte im použiť ruky, oči a nos, keď sa majú rozhodnúť u zeleninára, predajcu rýb a mäsiara.“

Surové je (väčšinou) lepšie

Pokiaľ je to možné, doma nech deti konzumujú všetko, čo ste nakúpili, nespracované, a nech si to pod vaším dozorom samy nakrájajú na kúsky. „Deti, ktoré sú zapájané do prípravy jedál, sú viac ochotné ochutnávať,“ hovorí detský lekár a výživový poradca Dr. Herbert Renz-Polster. Veľmi to pomáha, keď potomok v škôlkárskom veku začne odmietať nové potraviny. Pomáha aj, keď ste dobrým príkladom, veď deti často spontánne siahajú po tom, čo práve jedia aj mama s ockom, vraví Renz-Polster.

Spolurozhodovanie je dôležité

Akokoľvek zmysluplne znie spoločné varenie, jeho realizácia je niekedy obtiažna. Napríklad, keď v rodine na seba narazia rozdielne chute či intolerancie. Odborníčka na jedlo Hanni Rützlerová vidí práve tu šancu do budúcnosti: „Chuť rodiny neformujú už len rodičia,“ konštatuje. „Na stôl prichádza to, čo bolo – často vo vyčerpávajúcich diskusiách – vyjednané a čo zodpovedá individuálnym preferenciám.“ Deti tak dostávajú možnosť preskúmať vlastné chute. Môžu tiež zistiť, že zemiaky nejestvujú len v podobe hranolčekov, ale aj ako pyré alebo nakrájané na mesiačiky. Nakoniec si tak rozvíjajú nový prístup k jedlu a s radosťou ochutnajú všetko, na čo by inak ani len nepozreli. A dezert môže byť kúsok bio čokolády.

Recept na mrkvové špagety bolognese

Čas prípravy: 45 min

Prísady pre 4 osoby:

500 g mrkvy

1 cibuľa

1 ks (100 g) zeleru

100 g mandlí

2 PL olivového oleja

3 PL paradajkového pretlaku

1 konzerva (400 g) paradajok (napr. pizza paradajok)

500 ml zeleninového vývaru

1 bobkový list

1 ČL sušeného oregana

soľ

čerstvo pomleté čierne korenie

1 balenie (500 g) špagiet

1 PL octu

1–2 PL drožďových vločiek (ak máte radi)

nastrúhaný parmezán (ak máte radi)

Kuchynské náčinie: škrabka, veľký a malý nôž, doska na krájanie, kuchynská váha, malý mixér, 2 veľké hrnce, vareška, veľké cedidlo

Príprava:

  1. Mrkvy ošúpeme škrabkou a odrežeme oba konce. Cibuľu zbavíme šupky pomocou malého noža. Zeler ošúpeme na doske na krájanie pomocou veľkého noža, najlepšie je rezať ho zhora nadol.
  2. Mrkvu a zeler nakrájame veľkým nožom na hrubé kúsky, približne vo veľkosti vlašských orechov. Cibuľu nakrájame malým nožom pokiaľ možno na malé kúsky.
  3. Kúsky mrkvy a zeleru nasekáme spolu s mandľami v malom mixéri..
  4. V jednom hrnci rozpálime olivový olej. Asi 2 minúty na ňom sprudka opečieme cibuľu.
  5. Do hrnca pridáme nasekanú zeleninu, všetko restujeme 5 minút za stáleho miešania. Pridáme paradajkový pretlak a spolu opekáme asi 3 minúty.
  6. Pridáme paradajky z konzervy a zeleninový bujón. Pozor, môže to prskať! Hneď pridáme aj bobkový list, oregano, soľ a čierne korenie. Dobre premiešame a okamžite zakryjeme pokrievkou.
  7. Omáčku necháme bublať asi 10 minút. Počas varenia občas dobre premiešame, aby nič neprihorelo.
  8. Medzitým nalejeme do druhého hrnca veľa vody a osolíme. Vodu privedieme do varu. Vložíme do nej špagety a podľa údajov na balení uvaríme al dente (nie úplne domäkka). Hotové uvarené špagety precedíme cez cedidlo
  9. Do mrkvovej omáčky pridáme ešte ocot a kto má rád, pridá i drožďové vločky. Podávame so špagetami. Podľa chuti posypeme nastrúhaným parmezánom.

Recept na domáci kečup

Čas prípravy: 20 min

Varenie: 30 min

Prísady pre 4 osoby:

niekoľko kociek ľadu

1 kg veľkých paradajok

50 g cukru (kto má rád, môže použiť i viac)

soľ

trochu octu

1 ČL karí korenia (kto má rád)

Kuchynské náčinie: veľký a malý hrniec, veľká misa, veľký a malý nôž, dierovaná lyžica, doska na krájanie, mixér, kuchynská váha, vareška

 

 

 

Príprava:

  1. Vodu vo veľkom hrnci privedieme do varu. Do misky dáme studenú vodu a kocky ľadu a postavíme vedľa sporáka.
  2. Paradajky umyjeme. Malým nožom vyryjeme zospodu do každej paradajky kríž.
  3. Pomocou dierovanej lyžice pospúšťame paradajky do vriacej vody. Pozor, môže prskať!. Nemali by sa variť dlhšie ako 1 minútu.
  4. Paradajky povyberáme pomocou dierovanej lyžice a ponoríme do ľadovej vody.
  5. Paradajky okamžite ošúpeme malým nožom a rozkrájame na polovice. Zelený základ stopky vyrežeme. Paradajky pomixujeme v mixéri.
  6. Všetko zmiešame s cukrom v malom hrnci. Ešte trošku osolíme a privedieme do varu. Okamžite uberieme teplotu. Kečup by sa mal pomaly variť asi 30 minút. Občas premiešame.
  7. Všetko dochutíme.
  8. Kečup vydrží v sklenej nádobe v chladničke minimálne týždeň.

Recept na čipsy z červenej repy

Čas prípravy: 20 min

Pečenie: 40 min

Prísady pre 4 osoby:

500 g čerstvej červenej repy

3 PL olivového oleja

2 štipky hrubozrnnej soli

Kuchynské náčinie: 2 plechy na pečenie, papier na pečenie, doska na krájanie, jednorazové rukavice, veľký nôž, hoblík na zeleninu, veľká misa, kuchynská rukavica

Príprava:

  1. Rúru predhrejeme na 100 stupňov (spodný ohrev). Dva plechy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Červené repy dôkladne umyjeme.
  3. Na doske veľkým nožom odkrojíme vrchnú a spodnú časť hľúz. Šťava z hľúz všetko zafarbí, preto si radšej dajte jednorazové rukavice.
  4. Hoblíkom na zeleninu narežeme hľuzy na tenulinké plátky. Dospelí ukážu ako sa to robí.
  5. Plátky v miske s olivovým olejom a soľou rukami poriadne premiešame.
  6. Všetky plátky pekne poporiadku (nie cez seba) poukladáme na plech.
  7. Čipsy pečieme v rúre (na najnižších koľajničkách) asi 40 minút. Sem-tam vyberieme jeden čips, najlepšie vidličkou, necháme vychladnúť a ochutnáme. Dĺžka pečenia závisí od rúry a od hrúbky čipsov.
  8. Plechy vyberieme z rúry s použitím kuchynskej rukavice. Čipsy necháme vychladnúť ešte 10 minút a schrúmeme hneď ako je to možné.
Hore
OKViac informácií