Menu

Varte sezónne

Varte to, čo práve príroda ponúka: Tri jednoduché letné recepty zo sezónnych prísad.

Home » Pôžitok » Varte sezónne - 09.2019

Známa viedenská foodblogerka Alexandra Palla v lete rada uniká z mesta. Vo svojom dovolenkovom dome potom pripravuje jedlá zo sezónnych prísad, ktoré práve dáva príroda, a to pokiaľ možno nekomplikovane. Tak, ako to predvedie v týchto troch receptoch zo svojej knihy Moja letná čerstvá kuchyňa (pozn.: vydané v nemeckom jazyku; vydavateľstvo Pichler; fotografie: Melina Kutelas).

Kalerábové carpaccio s opraženými orieškami

Prísady pre 2 osoby:

1 kaleráb

2 PL lieskových orieškov

šťava z 1/2 citróna

čerstvé bylinky (napr. kôpor, petržlenová vňať)

čerstvé kvietky na ozdobu

soľ

čierne korenie

 

 

 

 

Príprava:

  1. Kaleráb ošúpeme, nakrájame na tenučké plátky a posolíme. Jemné lístky si odložíme.
  2. Lieskovce nasekáme nahrubo a zľahka orestujeme na panvici bez oleja.
  3. Nasolené kalerábové plátky voľne nariasime na podložku, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom a dochutíme bylinkami, soľou a čiernym korením.
  4. Dozdobíme kalerábovými lístkami a posypeme orieškami. Čerstvé kvietky pridáme ako dekoráciu.

 

»Kaleráb nakrájame tak natenko ako sa len dá. Čím tenší, tým chutnejšie jedlo.«
Alexandra Palla, foodblogerka, autorka a dizajnérka

Pstruhový tart s cuketou

Prísady pre 8 osôb:

Na krehké cesto

250 g hladkej múky (typ 550)

125 g masla

1 vajce

1/2 ČL soli

Na plnku

300 g čerstvého syra

2 vajcia

50 g čerstvo nastrúhaného chrenu

2 údené filety pstruha

4 mrkvy

2 cukety

2 PL slnečnicového oleja

soľ

čierne korenie

Príprava:

  1. Prísady na krehké cesto spolu rýchlo vymiesime, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na 30 minút.
  2. Cesto natenko vyvaľkáme na papieri na pečenie, obrátime do tortovej formy (max. priemer 20 cm) a papier odoberieme. Urobíme okraj do výšky asi 3 cm.
  3. Predpečieme v rúre predhriatej na 160 stupňov po dobu 15 minút (teplovzdušný program).
  4. Na plnku vymiešame vajíčka, potom ich zmiešame s čerstvým syrom a chrenom. Filety pstruha nakrájame na menšie kúsky a pridáme. Osolíme a okoreníme. Rovnomerne rozmiestnime na dno tartu.
  5. Ošúpeme mrkvu, odrežeme konce, aj konce cukety. Mrkvu a cuketu nakrájame pozdĺžne pomocou škrabky na veľmi tenké plátky.
  6. Plátky umiestňujeme do náplne na výšku smerom zvonku dovnútra, potrieme olejom a v rúre dopečieme na 180 stupňov  po dobu 40 minút (teplovzdušný program).

 

Marhuľovo-hruškovo-bobuľová Pavlova torta

Prísady na 8 porcií:

Na bielkový korpus

6 bielkov

štipka soli

300 g práškového cukru

Na obloženie

1 vetvička jarabiny (konzumujte len tepelne upravenú)

5 marhúľ

1 hruška

1 PL cukru

1 PL masla

250 ml smotany na šľahanie

1 balíček vanilkového cukru

Príprava:

  1. Na korpus vyšľaháme dotuha bielky so soľou. Postupne pridávame práškový cukor a šľaháme ešte 10 minút.
  2. Plech vystelieme papierom na pečenie. Naň rozotrieme sneh z bielkov do kruhu s priemerom 25 cm.
  3. V predhriatej rúre sušíme na 110 stupňov 2 hodiny. Rúru vypneme, korpus necháme vychladnúť pri pootvorených dvierkach (program vrchný a spodný ohrev).
  4. Na obloženie oberieme jarabinu. Marhule rozpolíme a odkôstkujeme. Hrušku zbavíme jadrovníka a pozdĺžne nakrájame.
  5. V hrnci mierne skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a niekoľko minút v tom necháme bobule zmäknúť. Pridáme polovičky marhúľ a kúsky hrušky a spolu krátko prehrejeme. Vezmeme zo sporáka necháme úplne vychladnúť.
  6. Smotanu na šľahanie vyšľaháme s vanilkovým cukrom, rozmiestnime na vychladnutý korpus a navrch naaranžujeme ovocie.

»Na Pavlovej torte sa dajú dobre kombinovať takmer všetky druhy ovocia a bobúľ – má byť pekná a pestrá!«
Alexandra Palla, foodblogerka, autorka a dizajnérka

Hore
OKViac informácií