Maďarsko
Niet sviatku, pri ktorom by chýbali klasické kysnuté koláče beigli. Podľa tradície sa plnia makom alebo orechmi – stačí jemne namlieť jadrá vlašských orechov dmBio. Zvyčajne sa servírujú oba druhy spoločne.
Taliansko
Dezert Panettone bol kedysi typickou milánskou pochúťkou. Dnes je rozšírený po celom Taliansku a pripravuje sa zvyčajne na Vianoce. Môžeme si na ňom pochutnať v nespočetnom množstve variácií, najlepšie však chutí s hrozienkami – napríklad s tými od dmBio.
Chorvátsko
Breskvice vyzerajú ako malé broskyne a sú náročné na prípravu. Preto sa zvyčajne pečú len na svadby a počas Vianoc. Výbornou náplňou je marhuľový džem dmBio.
Ingrediencie:
Na potretie:
Postup:
1. Trochu mlieka a múky zmiešajte s droždím a 1 PL cukru, vypracujte kvások a nechajte odpočívať na teplom mieste. Do misy na cesto nasypte zvyšnú múku a cukor, vanilkový cukor, trochu soli, citrónovú kôru, nastrúhaný muškátový oriešok a žĺtok. Pridajte kvások. Prilejete roztopené maslo a vypracujte cesto. Primiešajte hrozienka a mandle.
2. Z cesta vytvarujte bochník, prikryte utierkou a nechajte odpočívať na teplom mieste, kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Následne bochník rozdeľte na 9 rovnakých prúžkov a upleťte vrkoče zo 4, 3 a 2 prúžkov. Jednotlivé vrkoče klaďte na plech vyložený papierom. Začnite najväčším, naň položte stredný a na záver najmenší. Opäť nechajte vykysnúť. Potrite vaječným žĺtkom, posypte mandľami a pečte 45 minút na 170 stupňov.
Čo by nemalo chýbať nielen na vianočnom stole? Odpoveď na túto, na prvý pohľad jednoduchú otázku, sa pokúsil nájsť renomovaný slovenský šéfkuchár, zakladateľ reštaurácií a osobnosť televíznej obrazovky Vojtech Artz v publikácii Ottovho nakladateľstva….
SLEDUJTE NÁS: