Menu

Vianočné pečivo naprieč Európou

Takto voňajú Vianoce.

Home » Pôžitok » Jedlo a recepty » Vianočné pečivo naprieč Európou - 11.2018

Na Vianoce sa tešia všetci rovnako, avšak tradície sú u každého iné. Pozrite sa s nami bližšie na druhy vianočného pečiva v rôznych kútoch Európy. Takéto lahôdky nájdete na sviatočnom stole u našich susedov.

Európske sviatočné špeciality

Maďarsko
Niet sviatku, pri ktorom by chýbali klasické kysnuté koláče beigli. Podľa tradície sa plnia makom alebo orechmi – stačí jemne namlieť jadrá vlašských orechov dmBio. Zvyčajne sa servírujú oba druhy spoločne.

Taliansko
Dezert Panettone bol kedysi typickou milánskou pochúťkou. Dnes je rozšírený po celom Taliansku a pripravuje sa zvyčajne na Vianoce. Môžeme si na ňom pochutnať v nespočetnom množstve variácií, najlepšie však chutí s hrozienkami – napríklad s tými od dmBio.

Chorvátsko
Breskvice vyzerajú ako malé broskyne a sú náročné na prípravu. Preto sa zvyčajne pečú len na svadby a počas Vianoc. Výbornou náplňou je marhuľový džem dmBio.

Vianočka – česká, ale aj slovenská vianočná klasika

Ingrediencie:

  • 400 g múky
  • 125 g roztopeného masla
  • 1 kocka droždia
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 žĺtok plus žĺtok

Na potretie:

  • vanilkový cukor
  • 1 kôra z citróna
  • muškátový oriešok
  • 60 g sušených hrozienok
  • 60 g blanšírovaných mandlí nasekaných na drobné kúsky
  • soľ

Postup:

1. Trochu mlieka a múky zmiešajte s droždím a 1 PL cukru, vypracujte kvások a nechajte odpočívať na teplom mieste. Do misy na cesto nasypte zvyšnú múku a cukor, vanilkový cukor, trochu soli, citrónovú kôru, nastrúhaný muškátový oriešok a žĺtok. Pridajte kvások. Prilejete roztopené maslo a vypracujte cesto. Primiešajte hrozienka a mandle.

2. Z cesta vytvarujte bochník, prikryte utierkou a nechajte odpočívať na teplom mieste, kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Následne bochník rozdeľte na 9 rovnakých prúžkov a upleťte vrkoče zo 4, 3 a 2 prúžkov. Jednotlivé vrkoče klaďte na plech vyložený papierom. Začnite najväčším, naň položte stredný a na záver najmenší. Opäť nechajte vykysnúť. Potrite vaječným žĺtkom, posypte mandľami a pečte 45 minút na 170 stupňov.

BUCH TIPP Vianočná kuchárka

Čo by nemalo chýbať nielen na vianočnom stole? Odpoveď na túto, na prvý pohľad jednoduchú otázku, sa pokúsil nájsť renomovaný slovenský šéfkuchár, zakladateľ reštaurácií a osobnosť televíznej obrazovky Vojtech Artz v publikácii Ottovho nakladateľstva….

Hore
OKViac informácií