Active Beauty
Milujte naše lokálne bobule

Sezóna

Milujte naše lokálne bobule

Naše domáce bobuľoviny sú superpotraviny, ktoré zatienia aj chia, acai, alebo goji. Ako nám prospievajú? Záleží na tom, v akom stave ich konzumujeme?
Rastú nám pod nosom, no často ich nahrádzame ich exotickými príbuznými. Je to preto, že bobuľoviny dobre nepoznáme? Nám pri nich napadá niekoľko otázok. Prečo maliny tak rýchlo plesnivejú? Sú miestne jahody (áno, aj jahody patria k bobuľovinám!) zdravšie ako tie zo Španielska? Ako vlastne pomáhajú nášmu telu?


Bobule sú superzdravé. Prečo?

  • Sú plné antioxidantov. Tie bojujú proti voľným radikálom poškodzujúcim naše bunky. Vďaka tomu môžu bobuľoviny pomáhať udržať pokožku pružnú a predchádzať ochoreniam.
  • Obsiahnuté rastlinné látky pomáhajú udržiavať hladinu tuku v krvi na nižších hodnotách, čím prispievajú k odvráteniu rizika kardiovaskulárnych ochorení.
  • ​V závislosti od odrody obsahujú rôzne množstvo vitamínov A, C a E, draslíka, vápnika, fosforu, karoténu, kremíka, železa, horčíka a zinku. Z ďalších mikroživín vyzdvihneme ešte ich obsah pektínu, kyseliny listovej a antokyánov. Obsah vitamínu C je v bobuliach vyšší ako v citróne, preto sa považujú za posilňovač imunity.
  • Sú motorom metabolizmu. O jeho zrýchlenie sa postará vláknina (ktorá nás aj pocitovo zasýti), vitamín C a mangán.

5 faktov o zdravých bobuliach

1. Prečo sú čučoriedky, maliny a čierne ríbezle také zdravé?

Všetky bobule sú zdravé, ich nutričné hodnoty sa odlišujú len minimálne.
Čučoriedky: Tieto malé modré plody sú plné vedľajších rastlinných látok a vitamínov C a E a sú skutočnou silou a absolútnym tajomstvom krásy. 
Maliny: Obsahujú viac železa ako červená repa, pôsobia protizápalovo a vďaka vláknine stimulujú metabolizmus. 
Čierne ríbezle: Obsahujú trikrát viac vitamínu C ako citróny, posilňujú imunitný systém a podporujú tvorbu kostí. 

2. Ako správne skladovať bobule?

Práve ste ich kúpili a prvé plody sú už plesnivé? Tu je návod, ako si bobule uchovať dlhšie: ponorte ich do vody, umyte a nechajte ich odkvapkať na kuchynskej servítke. Potom ich uložte do misky vystlanej kuchynskou servítkou v chladničke a papier vymeňte, len čo navlhne. Ak sa bobule skladujú mokré, nasiaknu vodou a rýchlo zmäknú. Ak dáte čerstvé bobule do misky s jedným dielom octu a tromi dielmi vlažnej vody, odstránite spóry plesní, ktoré sa držia na bobuliach ešte pred ich zberom. Potom ich opláchnite, aby ste odstránili ocot, a skladujte tak, ako sme popísali. 


3. Sú mrazené a sušené bobule rovnako zdravé ako tie čerstvé? 

Čím kratšie sú bobule uskladnené, tým viac vitamínov a ďalších živín obsahujú. Ak sa zmrazia hneď po zbere, väčšina živín sa zachová, zníži sa len obsah vitamínu C. Rozdiely v obsahu živín sú však také nepatrné, že nemajú vplyv na zdravie. Ale oplatí sa pozrieť na zadnú stranu obalu, pretože niekedy sa do mrazeného ovocia pridáva cukor navyše.
Sušené plody obsahujú živiny v koncentrovanej forme, pretože z neho bola odstránená voda. Majú však aj viac fruktózy ako čerstvé bobule. Na rozdiel od priemyselne spracovaného cukru však hladina cukru v krvi stúpa len pomaly a chuť naň sa nedostavuje. Pomáhajú aj pri trávení.

4. Sú bobule vypestované doma zdravšie ako tie zo zahraničia?

Sezóna bobúľ sa u nás začína v máji alebo v júni. V supermarkete si už v januári môžete kúpiť produkty zo Španielska, Peru alebo Maroka. Nákup týchto bobúľ je však otázny, pretože sa často pestujú v extrémne suchých oblastiach, kde sú zdroje vody príliš obmedzené. Okrem toho sa pri nich kvôli veľkej produkcii používajú zdraviu neprospešné pesticídy. Obsah vitamínov je znížený aj kvôli dlhým prepravným trasám. Preto sa oplatí na bobule a iné ovocie a zeleninu počkať. Bobule a iné plody je lepšie zaradiť do jedálneho lístka, keď je naozaj ich sezóna. Vtedy chutia najlepšie a sú najzdravšie.


5. Goji a acai - potrebujeme exotické superpotraviny?

Acai z Brazílie, goji z Číny sú bobule, o ktorých sa hovorí takmer ako o nadprirodzených. Prepravujú sa na veľké vzdialenosti, sú priemyselne spracované a oveľa drahšie. Pritom máme veľa našich domácich alternatív. Miestne bobule majú veľmi podobné zloženie ako acai bobule (a sú aj menej kalorické!) a napríklad čierne ríbezle obsahom vitamínu C nijako neprehrávajú voči goji.