Active Beauty
Šťavnaté mrkvové tortičky
Text: Dominika Noskovičová

Aj po Veľkej noci!

Šťavnaté mrkvové tortičky

Slovenská Veľká noc je bohatá nielen na tradície, ale aj na chutné jedlá. A presne také sú tieto šťavnaté mrkvové tortičky: chutné a bohaté!
Obsahujú totiž iba tie najlepšie ingrediencie a zahŕňajú všetko, čo by mal sviatočný veľkonočný koláč spĺňať. Sú šťavnaté, sladké, s nádychom kyslosti, svieže a krémové. Navyše vyzerajú sviatočne, a to aj napriek ich jednoduchej príprave. Nenechajte sa oklamať ich výzorom, pretože ich príprava nie je vôbec náročná. V skutočnosti je to totiž jednoduchá roláda prevlečená do sviatočného šatu. Poďte si tieto veľkonočné tortičky pripraviť spolu s našou ambasádorkou Dominikou.

Budete potrebovať:

Na korpus:

4 vajíčka
50 g cukru z kokosových kvetov
70 g trstinového cukru
1 vanilkový cukor
150 g mrkvy
2 PL kokosového oleja
80 g múky
50 g pomletých orechov
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL mletej škorice
štipku soli


Na plnku:

300 g bielej čokolády (na ganache)
150 g smotany na šľahanie (na ganache)
200 g cream cheese
500 g mascarpone
100 g smotany na šľahanie
1 ČL mletej vanilky Bourbon
cukor alebo javorový sirup podľa chuti
džem (napríklad višňový alebo malinový)
mrazom sušené maliny alebo jahody


Na dozdobenie:

mandle s kokosom a vanilkou
mrazom sušené jahody v bielej čokoláde
marcipánové vajíčka
špaldové čokoládové vajíčka
mrkvové sušienky
čokoládové lízanky, či iné sladké pochutiny

Takto na to:

Príprava mrkvovo-sladkého korpusu

Všetky sypké suroviny zmiešame v miske. V druhej mise si dopenista vymiešame celé vajíčka so štipkou soli a s cukrami, potom pridáme olej. Ručne vmiešame múku s ostatnými sypkými surovinami a najemno nastrúhanú mrkvu, z ktorej vytlačíme prebytočnú šťavu. Na klasický plech položíme papier na pečenie, ktorý ešte vymažeme olejom, aby sa nám korpus dobre odlepil. Cesto nalejeme na plech a pečieme na 180°C približne 15 minút. Pozor, aby sme cesto nevysušili. Korpus po upečení vyklopíme na kuchynskú utierku, stiahneme z neho papier na pečenie a zrolujeme do rolády.


Mmm, krém!

Bielu čokoládu si nalámame na kocky do misky a zalejeme ju smotanou na šľahanie (150 g), ktorú sme priviedli v malom hrnci k varu. Necháme pár sekund postáť a potom miešame, kým nevznikne hladká zmes. Tú necháme poriadne vychladnúť v chladničke, preto si ganache pripravíme v predstihu, ideálne deň vopred. Cream cheese a mascarpone si vyšľaháme s vychladnutou ganache, s vanilkovým Bourbonom a so smotanou na šľahanie (100 g) na pevný krém. Ochutnáme ho a v prípade potreby ešte pridáme cukor alebo javorový sirup, ktorý dodá krému zaujímavý chuťový nádych.


Sladké prepojenie

Vychladnutý korpus potrieme džemom, následne rovnomerne rozotrieme tenkú vrstvu krému, približne polovicu, a nakoniec posypeme mrazom sušeným ovocím. Cesto si na dlhšej strane rozrežeme na 6 rovnakých pásov, ktoré po jednom zrolujeme. Tortičky necháme v chladničke vychladnúť. Pred zdobením ich môžeme po strane v tenkej vrstve natrieť krémom a obaliť v pomletých orechoch. Zvyšný krém si dáme do zdobiaceho vrecka a tortičky ozdobíme. (Môžeme si však spraviť o polovicu krému menej a tortičky servírovať bez vrchného krému.) Nakoniec tortičky podľa fantázie dozdobíme, napríklad limitovanou edíciou dobrotiek značky dmBio od dm, ktoré sú na to ako stvorené. Pred servírovaním necháme tortičky odstáť, aby dobre stuhli a aby sa spojili všetky chute.
Našu ambasádorku Dominiku Noskovičovú nájdete na Modrom koníkovi: @dominika_c alebo na Instagrame: @mamalinovo 🤗 Ďakujeme jej za recept, ide sa piecť!