Päť dôvodov, prečo sa v zime zamilovať do soulfood ako karí

1. Vďaka nemu sme fit cez deň aj v noci

Z teplej periny šup do chladného rána! Ak vás strasie už len pri pomyslení na tú zimu, možno je čas prehodnotiť svoj ranný režim – a najmä svoje raňajkové návyky. Čo tak napríklad dať si ovsenú alebo pšenovú kašu? Jemne okorenenú kurkumou a škoricou, dozdobenú orechmi a medom? Podľa TČM a ajurvédy nás takéto jedlo dokáže zahriať aj na niekoľko hodín. A večer si potom môžete dopriať chutné soulfood vo forme lahodného karí s typicky zimnými ingredienciami. Pokojný a až zotavujúci spánok máte zaručený.

2. Robí nás o niečo šťastnejšími

S jedlom, ktoré správne zahreje dušu, ako je napríklad farebné karí, budeme mať dobrú náladu aj počas chladných zimných dní. Dôležitá informácie pre „zimných mrzútov“: Správne jedlo, ktoré dokáže zahriať dušu, nás okrem iného zásobuje aj aminokyselinou tryptofánom. Je to dôležitý stavebný prvok pre tvorbu hormónu šťastia serotonínu. Čo sa týka potravín a jeho obsahu, mäsožrúti ho nájdu v divine, hovädzine a kuracom mäse a vegánky si zásoby tryptofánu môžu zas doplniť z kakaa, ovsených vločiek či orechov. Tryptofán na jeho ceste do mozgu ideálne poháňajú „telesné zahrievače“ bohaté na sacharidy, napríklad sladké zemiaky alebo tekvica.

3. Posilňuje nervový systém

Opäť máte pocit, že máte našponované nervy? Tak zachovajte pokoj a doprajte si karí. Hrejivé soulfood má moc zahnať chlad a to nielen chlad vychádzajúci zvnútra. Zvyčajne pošle na nútenú prestávku aj stres a nervozitu. Mnohé z potravín, ktoré TČM označuje ako potraviny so zahrievajúcim účinkom, sú plné živín pozitívne vplývajúcich na nervy, napríklad vitamíny skupiny B a tiež horčík a draslík. Radia sa sem orechy, ovsené vločky, strukoviny a varená zelená zelenina. Dôležité živiny, ktoré pozdvihnú nervy, sú tiež brokolica, hovädzie a aj bravčové mäso.

4. Nakopne nám imunitu

Maskovať sa s termoforom pod dekou? Nič moc, čo? Horúce čaje, skvelé teplé polievky a ohnivo korenisté zapekané pokrmy sú cennými spojencami nášho imunitného systému. Počas chladného obdobia, aby ste z jedálnička vyradili na čas surovú zeleninu a jogurty. Namiesto toho si radšej vychutnajme dobré varené, pečené či dusené jedlo. A čo sa týka snackov, k tým so zabudovaným kúrením patria gaštany, orechy alebo sušené ovocie.

5. Odradí nápady na chorobu

Ingrediencie ako napríklad zázvor, cesnak, chren, wasabi alebo korenie typu čili v nás dokážu okamžite vyvolať pocit tepla, pretože ho v sebe ukrývajú. Sú za to zodpovedné hlavne éterické oleje a rôzne sekundárne rastlinné látky. Títo pikantní „chuťotvorcovia“ si dokážu poradiť s nejednou infekciou už v zárodku a preto nám často pomáhajú, často úplne nenápadne, počas obdobia, kedy na nás číha nachladnutie z každej strany.