Recept na gaštanovú polievku:

Čo budeme potrebovať:

  • 250 g zemiakov
  • 200 g póru
  • 1 veľkú bielu cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250 g gaštanov (očistených, pripravených na konzumáciu)
  • trošku oleja na opekanie
  • 100 ml bieleho vína
  • 2 PL hovädzieho vývaru
  • 600 ml vody
  • muškátový oriešok
  • soľ, korenie, čili vločky
  • štipku škorice
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • za hrsť čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)

Ako na to:

1. Pripravíme si zeleninu
Najprv ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Umyjeme pór, cibuľu a cesnak a tiež ich nakrájame na malé kocky.

2. Varíme zeleninu
Pripravenú zeleninu spolu s gaštanmi opražíme na troche oleja vo veľkom hrnci. Potom všetko zalejeme bielym vínom a hovädzím bujónom, ktorý pred tým rozpustíme vo vode. Ochutíme muškátovým orieškom, soľou, korením, čili vločkami a štipkou škorice. Na strednej teplote varíme po dobu približne 20 minút.

3. Polievku rozmixujeme a dochutíme
Polievku rozmixujeme ponorným mixérom na krém. Nakoniec už len dochutíme šľahačkou a čerstvou petržlenovou vňaťou – a krémová gaštanová polievka je hotová.