Recept na gaštanovú polievku: skvelá polievka, jednoduchá príprava
Muškátový oriešok, pór a jedlý gaštan – táto pravá zimná klasika v podobe lahodnej krémovej gaštanovej polievky je ako stvorená na studené jesenné dni.
Recept na gaštanovú polievku:
Čo budeme potrebovať:
- 250 g zemiakov
- 200 g póru
- 1 veľkú bielu cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 250 g gaštanov (očistených, pripravených na konzumáciu)
- trošku oleja na opekanie
- 100 ml bieleho vína
- 2 PL hovädzieho vývaru
- 600 ml vody
- muškátový oriešok
- soľ, korenie, čili vločky
- štipku škorice
- 200 ml šľahačkovej smotany
- za hrsť čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
Ako na to:
1. Pripravíme si zeleninu
Najprv ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Umyjeme pór, cibuľu a cesnak a tiež ich nakrájame na malé kocky.
2. Varíme zeleninu
Pripravenú zeleninu spolu s gaštanmi opražíme na troche oleja vo veľkom hrnci. Potom všetko zalejeme bielym vínom a hovädzím bujónom, ktorý pred tým rozpustíme vo vode. Ochutíme muškátovým orieškom, soľou, korením, čili vločkami a štipkou škorice. Na strednej teplote varíme po dobu približne 20 minút.
3. Polievku rozmixujeme a dochutíme
Polievku rozmixujeme ponorným mixérom na krém. Nakoniec už len dochutíme šľahačkou a čerstvou petržlenovou vňaťou – a krémová gaštanová polievka je hotová.
Bezpodmienečne musíte vyskúšať aj vegánsku brokolicovú polievku.