Active Beauty
Zdravo nakupovať a šetriť
Text: Maria Kapeller, redakcia

Bio a výhodne

Zdravo nakupovať a šetriť

Biopotraviny, ktoré si môže dovoliť každý? S uvedomelým nakupovaním sa to dá. A pritom sa ešte dokonca šetrí aj klíma.

Zem je jedinečná. Nejestvuje žiadna rezervná planéta v kufri. Preto by mal občas každý dbať na to, aby si svoj bežný deň zariadil šetrne k zdrojom. Lebo aj zdanlivé maličkosti, ako nakupovanie v supermarkete, majú veľký dopad. Tak či onak, štvrtina ekologickej stopy vedie späť k jedlu.

Bio a regionálne

Tým dôležitejšie je stravovať sa trvalo udržateľne a šetrne k prostrediu. Najlepšie to ide s biologicky vyrobenými potravinami. Vystačia si bez umelých hnojív, väčšinou chutia lepšie a sú zdravšie. Bio farmári obrábajú svoje polia menej intenzívne a pri vysádzaní ich viac striedajú. Pôda vďaka tomu zostáva stabilná, úrodná a bohatá na humus. Vyžaduje si to viac času a práce, pričom pôda je menej výnosná ako napríklad monokultúra. Biomäso si vyžaduje druhový chov, zvieratá dostávajú krmivo z ekologickej produkcie, ktoré neobsahuje žiadne antibiotiká. No minimálne rovnako dôležitá je regionálnosť. Krátke cesty šetria transporty a tým aj CO2. Letecky dopravované ovocie a zelenina napríklad spotrebuje priemerne 48-krát viac pohonných látok ako tovar z regiónu. Prostrediu a tiež vlastnému zdraviu najviac prospieva mix oboch. Teda: bio a regionálne.

Bio jedlo, ktoré si môžete dovoliť

Znie to jednoducho, ale praktizovať sa to nedá až tak ľahko. Bio potraviny majú povesť, že sú drahé. Dnes je pritom možné jesť priateľsky ku klíme, biologicky, zdravo a zároveň to nemusí byť drahé. Dokazuje to prinajmenšom aktuálna štúdia nákupného košíka Organizácie na ochranu životného prostredia WWF Rakúsko. Jej výsledok: Kto sa stravuje zdravšie, robí dobre nielen sebe, ale aj životnému prostrediu. A to bez toho, aby musel minúť viac peňazí ako doteraz.

Hlavne menej mäsa

Organizácia konkrétne radí držať sa pri nakupovaní odporúčaní výživovej pyramídy. Potom budete automaticky jesť veľa zeleniny, obilia, ovocia a strukovín a skôr menej mäsa. Toho sa tak či tak konzumuje trikrát viac než odporúčajú odborníci na zdravie. Veľká konzumácia mäsa si vyžaduje veľkú plochu, produkuje veľké množstvo skleníkových plynov a vedie k prehnojeniu pôdy a vodstva. Naproti tomu slúžia rovnako dobre ako dodávatelia bielkovín strukoviny, napríklad fazuľa, šošovica či cícer.

Kto svoje konzumné správanie zmení týmto spôsobom, môže často siahnuť po bio produktoch bez toho, aby minul viac peňazí ako doteraz. To zasa redukuje emisie skleníkových plynov. „V boji proti ničeniu životného prostredia a klimatickej kríze predstavuje naše stravovanie jednu z najsilnejších pák,“ hovorí Helene Glatter-Götzová, odborníčka na udržateľnú výživu WWF Rakúsko. „Porovnanie nákupných košíkov WWF zreteľne ukazuje, že udržateľné a zdravé stravovanie nemusí byť drahé. Bio nákup nie je téma luxusu.“

Zelené etikety v dm

Aj dm drogerie markt by chcela zanechať, pokiaľ je to možné, malú ekologickú stopu. Zákazníci rozpoznajú udržateľné produkty v dm veľmi jednoducho pri pohľade do regálu – sú označené zelenými etiketami s nápisom EKO, pokiaľ ide o produkty určené na čistenie domácnosti, a zelenými etiketami s nápisom BIO pri produktoch prírodnej kontrolovanej kozmetiky. Takúto etiketu dostanú len tovary, ktorých pečať udržateľnosti je skutočne fundovaná a overená. dm spolupracuje aj s domácimi výrobcami, napríklad CHISTEE, PÁNBACH, biela perla, EcoHeart, two cosmetics, Dulcia, či BOTANICA SLAVICA.

S vlastnou značkou dmBio ponúka dm udržateľne produkované potraviny v biokvalite za výhodnú cenu. Potraviny vyrábané konvenčným spôsobom obsahujú do 400 prídavných látok. Sortiment od dmBio zahŕňa viac než 2 000 biologických produktov s prírodnou chuťou a bez zbytočných prídavkov. Sú vyrábané metódami pestovania chrániacimi zdroje, pracovné podmienky a ceny pre farmárov sú férové, cesty vo výrobe pokiaľ možno efektívne. Vlastná značka spolupracuje s uznávanými značkami s bio certifikáciou Demeter a Naturland. Keďže dopyt je veľký a úzko spolupracujeme s producentmi, môžeme mnohé dmBio výrobky dlhodobo ponúkať v priemere o štvrtinu výhodnejšie. Za prínos k ochrane životného prostredia a prírody bola už značka dmBio ocenená pečaťou záruky „Green Brands“.

Štúdia nákupného košíka od WWF

Pre demonštráciu, že zdravé, biologické stravovanie nemusí byť prehnane drahé, zostavila WWF dva nákupné košíky a navzájom ich porovnala. Použila pri tom štatistické údaje o cenách a konzumentoch z Rakúska.

Štandardný nákupný košík:

Rodina s dvoma deťmi minie na potraviny 119 EUR za týždeň. Siaha po konvenčných lacných a značkových tovaroch, ale nie po bioproduktoch. Kupujú priveľa hotových výrobkov a nealkoholických nápojov a takisto trikrát viac mäsa ako sa odporúča. To je nielen nezdravé, ale v porovnaní aj drahšie.

Zdravý nákupný košík:

Rodina minie rovnako veľa peňazí, nakupuje však inak: oveľa viac ovocia a zeleniny, zato menej mäsových a mliečnych výrobkov, sladených nápojov a hotových jedál. Ich nákupný košík obsahuje 70 percent certifikovaných bioproduktov. V porovnaní so štandardným nákupným košíkom sa tým klíma zaťaží o takmer 40 percent menej.

Tip na knihu

Vo svojej kuchárskej knihe Moje BIO pochoutky ponúka autorka Zdeňka Kolláriková 5o receptov z bio surovín. Kniha je vhodná pre začiatočníkov aj skúsených kuchárov. Vysvetľuje tiež, prečo by sme mali nahrádzať bežné potraviny tými zdravšími a tiež radí, kde a od koho ich nakupovať.