Active Beauty
3 chutné recepty na polievky, ktoré vám dodajú silu
Text: Anita Freistetter, Eva Pohn

Jednoducho mňam

3 chutné recepty na polievky, ktoré vám dodajú silu

Jar už vysiela svoje prvé záchvevy. Na bylinky a zeleninu zo záhradky či z trhu je žiaľ ešte priskoro. Dovtedy si pochutíme s týmito polievkami, ktoré sú nielen výborné, ale aj úžasne zahrejú, dodajú silu a posilnia imunitný systém.

Zelená detoxikačná polievka

Doba prípravy: 40 minút

Ingrediencie pre 4 osoby:
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 800 ml zeleninovej polievky
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 stonky zeleru
  • 2 mrkvy
  • 2 jarné cibuľky
  • 500 g zemiakov
  • 150 g rukoly (niekoľko listov si odložte na ozdobu)
  • 1 polievková lyžica strúhaného zázvoru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, ak je to možné, čerstvo vytlačenej
  • Soľ
  • Korenie

Príprava detoxikačnej polievky:

  1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Zeler nakrájame na kúsky, mrkvu na plátky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Jarnú cibuľku nakrájame na jemné pásiky.
  2. Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej. Orestujeme na ňom cibuľku a zeler 3 minúty. Pridáme cesnak, mrkvu a zemiaky a restujeme ďalšie 2 minúty. Zalejeme zeleninovou polievkou a dusíme 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  3. Pridáme rukolu a restujeme ďalšie 3 minúty. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Nalejeme späť do hrnca a pridáme kokosové mlieko, strúhaný zázvor a citrónovú šťavu.
  4. Dochutíme soľou a korením, naložíme do misiek a podávame ozdobené jarnou cibuľkou, rukolou a trochou korenia.

Zdravá hrachová polievka so zubáčom a lieskovými orieškami

Doba prípravy: 20 minút

Ingrediencie pre 4 osoby:
  • 2 čajové lyžičky kokosového oleja
  • 3 čajové lyžičky zázvorovej šťavy
  • 1-3 lyžice citrónovej šťavy
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 500 ml zeleninovej polievky
  • 1 štipka surového trstinového cukru plus podľa chuti
  • 1 hrsť jadier lieskových orechov
  • 1 lyžička ghee masla
  • 6 tyčiniek citrónovej trávy
  • 2 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 800 g mrazeného hrášku
  • 400 g filé zo zubáča s kožou
  • 2 vetvičky mäty
  • Soľ
  • Paprika

Príprava zdravej hrachovej polievky:

  1. Hrášok rozmrazíme. Citrónovú trávu umyjeme a vyberieme 4 najtenšie stonky, v prípade potreby mierne nastrúhame vrchné časti a odložíme bokom. Zvyšné dve stonky pozdĺžne naklepeme chrbtom noža alebo polievkovou lyžicou a každú nakrájame na 3 kusy. Ošúpeme šalotku a cesnak.
  2. V hrnci rozohrejeme kokosový olej. Na miernom ohni orestujeme šalotku a cesnak 4 minúty, kým nebudú priehľadné. Pridáme hrášok a kúsky citrónovej trávy a dusíme 2-3 minúty. Pridáme cukor, zázvorovú šťavu, 1 ČL citrónovej šťavy, kokosové mlieko a zeleninovú polievku. Všetko privedieme do varu, hrášok varíme na miernom ohni asi 15 minút do mäkka.
  3. Rybu medzitým opláchneme v studenej vode, osušíme papierovou utierkou a skontrolujeme, či v nej nie sú kosti. Nakrájame na 16 rovnakých kúskov a napichujeme 4 kusy na každú tyčinku citrónovej trávy. Lieskové orechy nahrubo nasekáme a opečieme na panvici bez tuku do zlatista, potom odstavíme. Mätu umyjeme, osušíme a lístky nasekáme nadrobno.
  4. Z polievky vyberte citrónovú trávu, polievku rozmixujeme na pyré tyčovým mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa chuti dochutíme zvyšnou citrónovou šťavou, cukrom, soľou a korením. Na panvici rozohrejeme maslo ghee a rybie špízy opečieme zo všetkých strán na miernom ohni 4 minúty.
  5. Hráškovú polievku rozdeľte do hlbokých tanierov alebo misiek, na každý položíme špíz so zubáčom, posypeme praženými lieskovými orieškami a ozdobíme mätou.

Červená polievka ako energická posila

Doba prípravy: 40 minút

Ingrediencie pre 4 osoby:
  • 4 repy
  • 2 korene petržlenu
  • Zeleninový vývar
  • Zmes korenia
  • Trochu kyslej smotany
  • Trochu chrenu natrhaného nahrubo
  • Soľ
  • Čierne korenie

Príprava červenej polievky:

  1. Cviklu a petržlenovú vňať ošúpeme a nakrájame na veľké kúsky.
  2. Vložíme do hrnca a podlejeme vodou. Varíme na stredne vysokej teplote 15-20 minút, kým kúsky nie sú dostatočne mäkké na pyré.
  3. Tyčovým mixérom rozmixujeme na pyré a dochutíme trochou zeleninového vývaru, zmesou korenia, soľou a korením. Pri servírovaní posypeme čerstvým chrenom alebo ozdobíme trochou kyslej smotany.

Ako zachrániť nevydarené polievky

Nevydarené jedlá sa pritrafia aj tým najlepším kuchárom. Väčšinou existujú jednoduché triky, ako polievku zachrániť.


Je polievka presolená?

Pridajte do varenia zemiak, ten absorbuje soľ. Podľa druhu polievky pridáme podľa potreby vodu, mlieko alebo šľahačku. Pomôcť môže aj štipka kyslosti – napríklad vo forme octu alebo citrónovej šťavy a tiež trochu cukru. Potom už len zohrejeme.

Je polievka príliš pikantná?

Tu pomáhajú mliečne výrobky, pretože neutralizujú ostrosť. Prípadne môžete pridať aj trochu oleja, pretože zložka zodpovedná za ostrosť, kapsaicín, je rozpustná v tukoch, takže sa hromadí na povrchu a dá sa odstrániť.


Je polievka pripálená?

V žiadnom prípade ju nemiešajte, pripálené kúsky sa tak roznesú z dna hrnca a polievka sa už nedá zachrániť. Je lepšie ihneď preliať polievku do iného hrnca a potom pokračovať vo varení.