Active Beauty
Neplieť, variť! Recepty s kozonohou či túžobníkom
Text: Harald Wieser

Jarné chute

Neplieť, variť! Recepty s kozonohou či túžobníkom

Keď prírodu ozdobia zelené koberce utkané z kozonohy, vieme, že prišla jar. A hoci záhradkári nad touto nezničiteľnou rastlinou často zalamujú rukami, kuchári si ju obľúbili ako listovú zeleninu a tiež korenie.

3 dôvody, prečo si na kozonohe radšej pochutnať ako ju likvidovať

Zbaviť sa kozonohy, podobne ako mäty a žihľavy, je teda v záhrade celkom náročné. Ale aj to je dobre, pretože kozonoha ako potravina ponúka mnoho chutných možností, ktoré človeku dokážu dodať vitalitu a vedia si poradiť aj s jarnou únavou.


1. Všestranný pomocník

Ako antibakteriálna, protizápalová, močopudná a tonizujúca rastlina kozonoha pomáha, podobne ako zádušník brečtanovitý, pri prechladnutí, zápaloch močového mechúra, únave, dne a mnohých ďalších zdravotných problémoch, ktoré sa spájajú s ročným obdobím jari.


2. Slastná bylinka

Kozonoha alebo kozia noha však má čo ponúknuť nielen ako liečivá rastlina, ale aj ako zelená prísada do chutných jedál. Recepty na úpravu tejto rastliny sa určite postarajú o rozmanitosť jedálneho lístka: od čírych a hustých zeleninových polievok cez výrazné pesto až po úžasne osviežujúcu limonádu. Recepty na prípravu dvoch z týchto pokrmov nájdete nižšie.


3. Rastlina bohatá na živiny

Listy kozonohy obsahujú 15-krát viac vitamínu C ako hlávkový šalát a štyrikrát viac ako citrón! Už len to je dobrý dôvod na to, aby táto chutná bylinka neskončila v komposte, ale radšej na panvici. Kozonoha je okrem toho bohatá aj na vitamín A, železo, horčík a vápnik. Hovorí sa, že zelená kapusta je jednou z kultúrnych plodín s najvyšším obsahom minerálnych látok, avšak, kozonoha ju strčí do vrecka. Jej označenie „lokálna superpotravina“ je teda viac než oprávnené.

Vitamín C-limonáda s kozonohou

Osviežujúci a zároveň zdravý nápoj počas horúcich jarných dní.

Potrebujete:
  • 2 plné hrste rastlinky kozonohy
    1 liter jablkovej šťavy
    500 ml perlivej sódy
    citrónovú šťavu

    Takto na to:
    1. Jablkovú šťavu nalejeme do veľkého džbánu a pridáme do nej bylinky.
    2. Nápoj necháme odstáť 3 až 6 hodín.
    3. Následne vyberieme bylinky a do nápoja pridáme sódu a citrónovú šťavu.
    4. Nakoniec už len dobre premiešame, naservírujeme a vychutnávame.

Jednoducho lahodné pesto z kozonohy

Práve v období jari to vždy nemusí byť pesto Genovese.
  • Potrebujete:
  • 3 plné hrste kozonohy
    1 malú cibuľu
    3 PL sezamu
    ½ ČL soli
    1 PL rastlinného oleja (na opečenie)
    40 ml olivového oleja

Takto na to:
  1. 1. Listy kozonohy nasekáme v mixéri a nasypeme do misky.
    2. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
    3. Sezam opražíme na panvici, bez tuku. Keď sa semienka sfarbia pečením dohneda, pridáme ich do misky s kozonohou.
    4. Na panvici rozohrejeme jednu polievkovú lyžicu oleja a krátko na ňom opražíme cibuľu.
    5. Soľ, olivový olej a cibuľu potom pridáme do misky s kozonohou.
    6. Všetko dobre premiešame lyžicou alebo rozmixujeme ručným mixérom.

Náš tip

Na prípravu týchto receptov používajte vždy len mladé a mäkké listy, pretože staršie niekedy bývajú žilnaté, hlavne po odkvitnutí. Pravidelným zberom zabezpečíte, že rastlina bude stále vyháňať mladé listy.