Active Beauty
Veľkonočné sladkosti: recept na tortu a cupcake

Sladký záver

Veľkonočné sladkosti: recept na tortu a cupcake

Na Veľkú noci si môžete pomaškrtiť, čo vám len hrdlo ráči. Po slávnostnom predjedle a chutnom hlavnom chode zavŕšte veľkonočnú hostinu lahodným dezertom.  

Sladká veľkonočná maškrta: Jahodová torta

Prísady na formu s priemerom 26 cm:


Na krehké cesto budete potrebovať:

Na piškótové cesto:

Na plnku​:
  • 400 ml šľahačkovej smotany 
  • 1 balenie vanilkového cukru  
  • 150 g preosiateho práškového cukru  
  • 200 g krémového smotanového čerstvého syru
  • 300 g jahôd  

 

  • trocha masla na vymastenie formy  
  • trocha preosiateho práškového cukru  

Príprava:

Dno okrúhlej formy vystelieme papierom na pečenie, papier pritlačíme aj po okrajoch formy. Prečnievajúci papier odstrihneme. Papier vymastíme a zľahka posypeme múkou. Na prípravu krehkého cesta zmiešame všetky prísady a ručne ich vymiesime na hladké cesto. Následne ho rovnomerne vtlačíme do formy. Cesto popicháme vidličkou, formu prikryjeme a necháme odstáť v chladničke alebo v mrazničke, kým cesto nestuhne. Medzitým predhrejeme rúru na 175°C (teplovzdušnú rúru). Cesto pečieme približne 20 minút v strede rúry dozlatista.    

Kým sa nám upečie cesto, vyšľaháme si do tuha bielky. Pridáme do nich cukor a šľaháme, kým sa zmes krásne neleskne. Potom do zmesi postupne vmiešame žĺtka a postupne pridávame po troške olej. Zmiešame múku, mleté mandle a prášok do pečiva a jemne vmiešame do cesta. Zmes následne nalejeme na cesto do formy, povrch uhladíme a posypeme mandľovými vločkami a zvyškom cukru. Pečieme v strede rúry dozlatista po dobu 35 minút. Tortu potom necháme vychladnúť na mriežke a opatrne ju vyberieme z papiera.  

Tortu dvakrát priečne prerežeme. Spodnú časť opatrne položíme na tortový podnos. Vyšľaháme si dotuha šľahačku. V mištičke si zmiešame vanilkový a práškový cukor, premiešame s čerstvým krémovým syrom, do zmesi pridáme šľahačku a zmes vymiešame na tuhú sladkú šľahačku. Polovicu krému natrieme na tortový základ. Poukladáme naň polky jahôd. Opatrne na ozdobenú vrstvu položíme ďalší plát torty. Plát tiež natrieme pripraveným krémom a poukladáme naň jahody. Nakoniec položíme na tortu posledný, vrchný plát. Tortu poprášime práškovým cukrom a dozdobíme ružami. Dokonalá sladká bodka za veľkonočnou hostinou.
 


Veľká noc v malom: Mini-cupcaky s citrónovým krémom

Prísady na 12 ks:


Na cesto:
  • 100 g masla 
  • 100 ml mlieka 
  • 3 vajíčka 
  • 150 g svetlého trstinového cukru 
  • 1 balenie vanilkového cukru Bourbon  
  • 150 g špaldovej múky, typ 630 
  • 2 zarovnané ČL kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom  
  • 60 g pomletých mandlí   
  • 50 g nasekaných mandlí   
  • 1 štipku morskej soli   
  • šťavu a nastrúhanú kôru z 2 nestriekaných citrónov    


Na krém:
  • šťavu a nastrúhanú kôru z 2 nestriekaných citrónov  
  • 100 g zmäknutého masla (izbovej teploty)  
  • 50 g práškového cukru  
  • 1 ČL vanilkového cukru Borboun  
  • 200 g krémového smotanového čerstvého syru 

Na ozdobu:
  • 30 g tekutého medu 
  • 50 g mandľových lupienkov
 
  • plech na mini-cupcaky 
  • 12 malých papierových košíkov 

Príprava:

Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 160°C . V hrnci roztopíme maslo. Pridáme mlieko, krátko premiešame a hrniec odstavíme.   

Vyšľaháme vajíčka s vanilkovým cukrom. Múku zmiešanú s kypriacim práškom najprv preosejeme a potom do zmesi pridáme pomleté a nasekané mandle, soľ a všetko spolu dobre premiešame. Suché prísady nasypeme do vaječnej zmesi, pridáme vymiešané maslo s mliekom a citrónovú šťavu spolu s citrónovou kôrou a všetko dôkladne premiešame.  

Papierové formičky vložíme do výliskov v plechu a do 2/3 ich naplníme pripraveným cestom. Cupcaky pečieme v horúcej rúre 12-15 minút, pričom po približne 12 minútach skúsime špajdľou, či sú koláčiky upečené. Hotové mini-cupcaky necháme vychladnúť na mriežke.  

Na ozdobný krém vyšľaháme v robote všetky ingrediencie, až kým nám nevznikne krém. Na teflónovej panvici opečieme bez oleja mandle. Vychladnuté mini-cupcaky natrieme krémom, pokvapkáme medom a dozdobíme mandľovými vločkami.  

Veľa zábavy pri pečení. A veselú Veľkú noc!