Sweet summertime: Ľahučký jahodový koláč s jogurtovým krémom
Teraz to musí ísť všetko šup šup: júnové slovenské jahody sú také sladké a červené – no jednoducho ako stvorené pre tento recept. Náš jahodový koláč má čokoládový korpus a je preliaty ľahkým jogurtovým krémom - s radosťou si dáme druhý kúsok.
Sezónny highlight: Jahodový koláč s čokoládovým korpusom a jogurtovým krémom
Prísady na 10-12 kusov alebo 1 tortovú formu s priemerom cca 28 cm
- 3 vajcia
- 170 g cukru
- štipka soli
- 50 ml rastlinného oleja; a trošku na vymastenie plechu
- 100 g múky
- 1 PL kakaového prášku
- 1 ČL prášku do pečiva
- 600 g jahôd
- 150 g plnotučného jogurtu
- 50 g cukru
- 150 g šľahačkovej smotany
- 2 vrecúška želírovacej zmesi (vegánska alternatíva: agar-agar alebo karagénan, dávkovanie podľa návodu na obale)
- 3 lyžice jahodového džemu
- 70 g mliečnej čokolády
Príprava jahodového koláča s čokoládovým cestom a jogurtovým krémom
1. Predhrejeme si rúru a pripravíme cesto
Rúru predhrejeme na 200 °C (vrchný a spodný ohrev). Formu na ovocný koláč (s priemerom približne 28 cm) zľahka vymastíme olejom. Vajcia, 120 g cukru, soľ a olej šľaháme mixérom približne 3 minúty. Zmiešame múku s kakaom a práškom do pečiva a vmiešame do vyšľahanej zmesi.
2. Pečieme koláč a pripravíme si krém
Cesto nalejeme do formy a pečieme v spodnej tretine rúry asi 13-15 minút. Koláč vyberieme z rúry a necháme 10 minút odpočívať. Potom ho vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Pripravíme si 250 g jahôd, umyjeme ich, očistíme a rozmixujeme na pyré. Potom ich zmiešame s jogurtom a 50 g cukru. Smotanu vyšľaháme dotuha so želírovacou zmesou, vmiešame ju do pyré a necháme 15 minút chladiť.
3. Koláč potrieme džemom a ozdobíme
Korpus potrieme džemom. Na vrch natrieme krém a tortu necháme 2 hodiny zachladiť. Čokoládu nahrubo nasekáme a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli v miske. Zvyšné jahody umyjeme a osušíme. Poukladáme ich na tortu pekne v líniách a pokvapkáme rozpustenou čokoládou. Pred podávaním necháme polevu dobre stuhnúť.
Jahodové know-how: Zaujímavosti o chutnom sladkom ovocí:
- Lepšie suché: Ak je to možné, jahody neumývajte, inak zdravé bobule stratia svoju chuť. Ak sú jahody znečistené zeminou alebo pieskom, treba ich nakrátko ponoriť do misky so studenou vodou a potom ich ihneď opatrne vybrať.
- Von s nimi: Jahody sa neodporúča skladovať v plastovom balení, inak začnú rýchlejšie plesnivieť. Najlepšie je skladovať jahody mimo plastového balenia – buď voľne v sitku alebo na tanieri vystlanom kuchynským papierom v zásuvke na zeleninu v chladničke.
- Chladno a ešte chladnejšie: Jahody sa dajú bez problémov zamraziť - sezónu jahôd si tak možno skvele a jednoducho predĺžiť. Po zmrazení však ovocie zmäkne, takže je následne ideálne v zmixovanej podobe ako smoothies, v podobe jahodovej omáčky alebo džemu.