Active Beauty
Kuchynská tradícia: Všetko o zaváraní

Kuchynské-Know-how

Kuchynská tradícia: Všetko o zaváraní

Sladká kukurica a cuketa, uhorky a žltá mrkva, nehovoriac o tekviciach: Na jeseň nám príroda ponúka veľa lokálnej chrumkavej zeleniny. Aby ste si ju mohli vychutnávať čo najdlhšie, odporúčame klasiku z babičkiných špajzových zásob: zaváranie – riešenie, ktoré je rovnako šikovné ako udržateľné. Najdôležitejšie info a rady v skratke.

Konzervovanie potravín

Nie je to len praktické, konzervovaná zelenina a ovocie sú aj senzačne chutné! Okrem toho je to aj veľmi užitočný nápad na darček, napríklad taký príchodový darček, ktorý vezmete so sebou, ak vás priatelia pozvú na večeru. Existujú tri rôzne spôsoby konzervovania potravín:

  1. Pri konzervovaní sa ingrediencie bežne uvaria a následne sa pasterizujú.
  2. Pri nakladaní sa zasa potraviny konzervujú v octe alebo oleji.
  3. A pri zaváraní sa potraviny zahrievajú vo vodnom kúpeli. Takto vydržia až rok.

Skôr, ako sa do toho pustíme, nazrime do komory

Aké zásoby máte doma a čo si treba zaobstarať? Napríklad, máte poruke dosť zaváraninových pohárov. Ak už boli používané – práve v nich sa môžu hromadiť zvyšky, ktoré môžu začať plesnivieť. Viečka preto treba vždy pred zaváraním radšej vyvariť. A čo ingrediencie na nálev? Najlepšie je obrátiť hore nohami celú skrinku s koreninami a bylinkami. Zabijete dve muchy jednou ranou, nájdete jednu či dve zabudnuté zásoby (vždy však prosím skontrolujte aj dátum spotreby!) a zároveň si upracete kuchynskú skrinku.

Čo je dobré vedieť pred tým, ako začnete

Okrem skontrolovania zásob budete musieť zmáknuť aj pár prípravných krokov, napríklad mať info na tému sezónnosti. Napríklad tvrdá zelenina, ako je mrkva, červená repa alebo karfiol, pri tých je ideálne, aby sa najprv trošku povarili. To však ale napríklad neplatí pre tekvicu alebo cuketu – obe sa nakladajú surové a priamo sa zalievajú octovým nálevom. Nemáte vlastnú záhradku alebo balkónový záhon a preto presne neviete, sezóna akej zeleniny práve prebieha a teda ktorú zeleninu je vhodné si zavariť? Skúste mrknúť na internet, pomôže vám spraviť si podrobný prehľad o sezónnom kalendári.


Tak a ideme do tuhého!

Teraz, keď je všetko pripravené, je čas pustiť sa do toho! Nech už ste si vybrali na nakladanie čokoľvek, poriadne to umyte, ošúpte, zbavte jadierok, nakrájajte a prípadne aj predvarte. Ak máte chuť zeleninku v pohári aj vyšperkovať, ak to má byť napríklad darček, použite na krájanie napríklad špirálový krájač alebo dokonca ozdobný nôž.

Keď je všetko nakrájané na kúsky tak akurát vhodné do úst, môžete zeleninou naplniť poháre (viac k tejto téme v recepte nižšie). Potom už len poháre stačí naplniť až po okraj octovým nálevom. Okraje pohárov potom dobre poutierajte, uzavrite ich horúcimi viečkami a uložené hore dnom nechajte po dobu niekoľkých minút.

Zaváranie vo vodnom kúpeli

Samotné zaváranie sa začína teraz. Aby sa zabránilo príliš veľkému teplotnému rozdielu medzi dnom hrnca a zaváraninovými pohármi, položte si na dno hrnca utierku alebo mriežku. Práve na nich potom umiestnite poháre a nalejte do hrnca vodu, až kým ich nepokryje tak do ¾. Pri ohrievaní by voda mala mať rovnakú teplotu ako predtým naplnené poháre a voda by sa mala zohrievať len naozaj veľmi pomaly (80 až do 100 °C ), aby poháre nepraskli.

Hneď, ako sa v zaváraninových pohároch objavia prvé malé bublinky, začína sa proces zavárania. Ktorú zeleninu ako dlho variť vo vode, to už sa dozviete na internete, skúste napríklad heslo vo vyhľadávači „časy zavárania zeleniny“. Hneď ako vyprší čas potrebný na zaváranie, vodu nechajte vychladnúť a poháre z nej vyberte až následne.

A posledná kontrola na záver: Ak sa viečko na zaváraninových pohároch typu twist vydulo dovnútra, proces zavárania bol úspešný, naopak, ak nie, problém možno nastal v nesprávne utesnenom viečku. Zeleninu skladujte na suchom a tmavom mieste, kým nebude pripravená na konzumáciu, čiže približne po 10 až 14 dňoch. Dobrú chuť!

Univerzálny pomocník: Recept na octový nálev

Pred tým, ako sa nálev naleje do pohárov, sa poháre najprv musia sterilizovať, vyvariť spolu s viečkami vo vode, asi po dobu 10 až 15 minút. Potom si pripravíte nálev: Zmiešate v hrnci vodu, cukor a soľ a necháte variť, až kým sa nerozpustia všetky kryštáliky. Potom sa do vody pridá ocot a zmes opäť necháte zovrieť. Nakoniec už nálev len stačí dochutiť podľa chuti a potreby – čiernym korením, horčicovými semienkami, koreninami alebo bylinkami.
Ingrediencie:

  • 500 ml vody
  • 2 ČL kryštálového cukru (napr. zn. dmBio)
  • 3 ČL morskej soli
  • 250 ml vínneho alebo jablčného octu (5,5– 6% kyseliny octovej, napr. zn. dmBio)
  • čierne korenie, horčicové semienka, ako aj ďalšie koreniny a bylinky, každý podľa chuti