Active Beauty
Jesenné recepty s tekvicou: osviežujúca tekvicová limonáda a pikantné tekvicové kimchi
Čas načítania: Min.
Tekvicová sezóna

Jesenné recepty s tekvicou: osviežujúca tekvicová limonáda a pikantné tekvicové kimchi

Tekvica vie byť viac než len polievka. Objavte dva netradičné recepty s tekvicou a spoznajte túto zdravú zeleninovú klasiku z úplne novej perspektívy. S osviežujúcou tekvicovou limonádou a pikantným tekvicovým kimchi si môžete jeseň vychutnať naplno.

Osviežujúca tekvicovo-jablková limonáda

Piť tekvicu? Áno, dá sa to. Na jeseň si toto obľúbené zeleninové jedlo môžeme vychutnať nielen ako polievku, ale aj ako ovocno-osviežujúci nápoj.

Čo potrebujeme:

  • 150 g tekvice (hokkaido)
  • 100 ml jablkového džúsu
  • 100 ml pomarančového džúsu
  • nastrúhaná kôra z ½ citróna
  • trocha citrónovej šťavy
  • pre osladenie trocha medu alebo cukru
  • 100 ml vody

Ako na to:



1. Príprava tekvice
Na prípravu limonády nakrájajte tekvicu na malé kúsky a varte ju v hrnci naplnenom vodou, kým nezmäkne.

2. Príprava limonády
Tekvicu sceďte a spolu s jablkovým džúsom, pomarančovým džúsom, strúhanou citrónovou kôrou, trochou citrónovej šťavy (podľa potreby oslaďte) a vodou rozmixujte ponorným mixérom v hrnci alebo v nádobe vhodnej na mixovanie na homogénnu hmotu. Následne hmotu preceďte cez sitko, aby zostala len šťava. A je to – jesenná limonáda je hotová.

Pikantné tekvicové kimchi


Čínska kapusta? Nie, tekvica. S naším receptom pripravíte to najlepšie tekvicové kimchi. Toto jesenné zeleninové jedlo si tak môžete vychutnávať ešte dlho po skončení sezóny. Vďaka procesu fermentácie vznikajú mliečne baktérie, ktoré sú mimoriadne prospešné pre zdravie čriev. Kimchi tak môže posilniť imunitný systém a zlepšiť trávenie.

Čo potrebujeme (na 1 veľký pohár):

  • 1 kg tekvice (hokkaido)
  • 6 polievkových lyžíc soli
  • 2 hrušky
  • šťava z 1/2 citróna
  • jeden zväzok jarnej cibuľky
  • 60 g kúsok zázvoru
  • 60 g čerstvého cesnaku
  • 60 ml rybacej omáčky
  • 60 ml vody
  • 2 polievkové lyžice Gochugaru (čili prášok)
  • jeden alebo viac zaváraninových pohárov so závitom

Ako na to:



1. Príprava tekvice

Ošúpte tekvicu, nakrájajte ju na kúsky veľkosti sústa a premiešajte so soľou. Zalejte vodou tak, aby bola celá tekvica ponorená, a nechajte ju odstáť najlepšie cez noc (minimálne 10 hodín) pri izbovej teplote.

2. Ďalšie spracovanie tekvice

Na druhý deň opláchnite nakrájanú a osolenú tekvicu studenou vodou, kým sa všetka soľ neodstráni. Potom rozložte kúsky tekvice na čistú kuchynskú utierku a nechajte ich trochu preschnúť.

3. Príprava ostatných ingrediencií

Ošúpte hrušky a nakrájajte ich na väčšie kúsky, potom na ne vytlačte šťavu z polovice citróna a dobre premiešajte. Jarnú cibuľku umyte, osušte a nakrájajte iba biele časti, ktoré pridajte k hruškám (zelené časti si odložte bokom). Ošúpte zázvor a nastrúhajte ho na jemno, cesnak pretlačte a spolu s rybacou omáčkou a vodou rozmixujte v stolnom mixéri na homogénnu hmotu. Pre intenzívnejšiu chuť môžete vodu nahradiť väčším množstvom rybacej omáčky. Do tejto zmesi nakoniec primiešajte čili prášok (Gochugaru).

4. Všetko spolu zmiešame

Zelenú časť jarnej cibuľky nakrájajte na jemné krúžky a zmiešajte ju spolu s tekvicou a kimchi zmesou vo veľkej miske. Hotové kimchi preložte do vhodného pohára (ideálne zaváracieho pohára so závitom) alebo do viacerých pohárov a dobre utlačte, aby nezostali žiadne vzduchové bubliny. Dôležité je, aby pohár nebol naplnený až po okraj, ale aby zostalo aspoň 2 cm miesta od okraja. Na záver dôkladne očistite okraje pohára.

5. Proces fermentácie

Toto kimchi môžete mimochodom konzumovať aj hneď – vďaka vysokému obsahu cukru v tekvici. Fermentovať by sa malo v závislosti od ročného obdobia maximálne dva až päť dní: dva dni pri teplejšej a päť dní pri chladnejšej izbovej teplote. Je dôležité, aby sa kimchi nefermentovalo príliš dlho, inak by mohol byť príliš kašovité. Každý deň pohár raz otvorte, pretrepte alebo premiešajte a ochutnajte. Ak ste s chuťou spokojní, uložte kimchi do chladničky. Ideálne je nechať ho fermentovať tri dni pri izbovej teplote a potom (nevyhnutne) ešte päť dní dozrievať v chladničke. Takto pripravíte ten najchutnejšie kimchi.

Na stránke mojadm.sk sa môžete dozvedieť, ako fermentovať zeleninu.

Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Prosím, skúste to s inými hľadanými výrazmi.