S teplom prichádza čas jahôd. Neexistuje lepšia príležitosť na pečenie s čerstvým ovocím. Čo tak skúsiť doma povestnú nahú tortu? Nebojte sa, tieto majstrovské diela s akoby neustále kvapkajúcou polevou môžu byť novinkou, ale pripravujú sa celkom zvládnuteľne.

Takto si pripravíme tortu s jahodami

Prísady:
Na korpus:
  • 80 g kukuričného škrobu
  • 6 vajec
  • Štipka soli
  • 175 g cukru
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 100 g bezlepkovej múčnej zmesi
Na plnku:
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 500 g jahôd
  • 400 ml šľahačkovej smotany
  • 2 balenia stužovača smotany
  • 1 PL cukru
Na polevu a ozdobenie:
  • 125 g práškového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • červeného potravinárskeho farbiva
  • za hrsť jahôd
Postup prípravy:
  1. Rúru predhrejte na 200 °C horný a dolný ohrev. Dve malé formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie.
  2. Oddeľte vajcia a vyšľahajte bielky so soľou a 2 - 3 PL cukru, kým nie sú tuhé a pevné.
  3. Žĺtky vyšľahajte s 3 PL teplej vody a zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom do hustej a krémovej peny.
  4. Múku zmiešajte so škrobom.
  5. Na žĺtkovú zmes navrstvite vyšľahané bielky, na vrch preosejte múkovú zmes a voľne prehadzujte veľkou lyžicou, kým nevznikne nadýchané cesto.
  6. Do každej formy nalejte polovicu zmesi a pečte v rúre asi 20 minút dozlatista. Potom ich vyberte, nechajte vychladnúť, vyberte z foriem a nechajte vychladnúť na mriežke.
  7. Vychladnuté korpusy vodorovne rozrežte na polovicu, aby ste vytvorili celkom štyri vrstvy koláča.
  8. Na prípravu plnky umyte, očistite a nakrájajte jahody. Smotanu vyšľahajte do tuha so stužovačom, cukrom a vanilkovým cukrom.
  9. Na jeden základ torty natrite 1/3 krému a naň položte 1/3 jahôd. Postup zopakujte s ďalšími dvoma vrstvami torty. Na záver položte poslednú vrstvu torty.
  10. Zmiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou a vytvorte hustú polevu. Zafarbíme ju na ružovo niekoľkými kvapkami červeného potravinárskeho farbiva a polejeme ňou tortu, aby sme vytvorili charakteristické kvapky.
  11. Nechajte zaschnúť a uložte do chladničky, kým nebude torta pripravená na podávanie.


Tip:

Namiesto prípravy polevy môžete použiť aj hotovú bielu čokoládovú polevu, ktorú viete rovnako zafarbiť načerveno.