Letné šaláty: 3 ľahké recepty na horúce dni
Leto je ideálny čas na to, aby ste sa rozlúčili s ťažkými jedlami a dopriali si čerstvé letné šaláty. Tieto tri kreácie dodajú vašej šalátovej mise švih.
Recepty na tri lahodné letné šaláty
Cviklový šalát s kozím syrom, orechmi a bazalkovým pestom
Čo potrebujeme:Na 4 porcie:
- 40 g pražených píniových orieškov
- 2 strúčiky cesnaku, nahrubo nasekané
- 50 g bazalky
- 50 g parmezánu
- cca. 150 ml + 4 PL olivového oleja
- soľ
- korenie
- 3 PL vlašských orechov
- 2 PL cukru
- 1 PL sladkej horčice
- 1 PL balzamikového octu
- 100 g kozieho syra
- 500 g uvarenej cvikle
Poďme na to:
1. Pripravíme pesto
V mixéri (nástavci ku kuchynskému robotu) rozmiešame cesnak, bazalku, parmezán a olivový olej na hrubú pastu. Dochutíme soľou a korením.
2. Skaramelizujeme vlašské orechy
Vlašské orechy opečieme bez oleja na panvici. Posypeme cukrom a soľou. Keď sa cukor začne topiť, premiešame a necháme vychladnúť na tanieri.
3. Pripravíme dresing a ostatné ingrediencie nakrájame nadrobno
V mise zmiešame sladkú horčicu s 3 lyžicami olivového oleja, balzamikovým octom, soľou a korením. Skaramelizované vlašské orechy nahrubo nasekáme. Kozí syr nakrájame na kocky a rozdrobíme. Cviklu scedíme a nakrájame na kocky.
4. Šalát ochutíme dresingom
Do misy pridáme cviklu a necháme marinovať v dresingu. Cviklu posypeme kozím syrom a vlašskými orechmi a pokvapkáme bazalkovým pestom.
Pesto naliate do pohárov a zaliate 1 polievkovou lyžicou olivového oleja vydrží v chladničke asi 1 mesiac..
Kritharaki šalát s kockami halloumi
Čo potrebujeme:
Na 4 porcie:
- 100 g cestovín Kritharaki
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL balzamikového octu
- 2 PL citrónovej šťavy
- 4 PL olivového oleja
- soľ
- korenie
- 1 červenú papriku
- 150 g cherry paradajok
- 1/4 šalátovej uhorky
- 1 malú hlávku rímskeho šalátu
- 1 hrsť rukoly
- 100 g olív
- 1 červenú cibuľu, nakrájanú na tenké kolieska
- 250 g syra halloumi, nakrájaného na kocky
Poďme na to:
1. Uvaríme cestoviny a pripravíme dresing
Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale, scedíme a necháme vychladnúť. Na dresing vinaigrette ošúpeme strúčik cesnaku a rozdrvíme ho v mažiari. Pridáme ocot, citrón, 3 polievkové lyžice oleja, trochu korenia a soli a premiešame.
2. Nakrájame zeleninu a zmiešame s dresingom
Papriku a uhorku nakrájame na kocky, paradajky na polovice a rímsky šalát na prúžky. V prípade potreby rukolu natrháme na menšie kúsky. Potom vo veľkej mise zmiešame papriku, uhorku, rímsky šalát, rukolu, olivy a cibuľu s dresingom.
3. Pripravíme halloumi
Kocky syra halloumi dobre osušíme a opečieme na nepriľnavej panvici s olejom na strednej teplote zo všetkých strán.
4. Pripravíme šalát
Šalát posypeme kockami syra halloumi. Ochutíme korením a hneď podávame.
Chrumkavý zemiakový šalát s uhorkami a reďkovkami
Čo potrebujeme:
Na 4 porcie:
- 400 g drobných zemiakov
- 1–2 PL olivového oleja
- soľ
- korenie
- 1 uhorku
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 6 reďkoviek
- ½ zväzku petržlenovej vňate
- ½ zväzku kôpru
- 100 g kyslej smotany
- 100 g jogurtu
- 1 ČL horčice
- 1 PL bieleho vínneho octu
Poďme na to:
1. Zemiaky uvaríme, roztlačíme a upečieme v rúre
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode. Rúru predhrejeme na 200 °C. Zemiaky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne roztlačíme pohárom. Potom pokvapkáme a potrieme olivovým olejom a nakoniec dochutíme soľou a korením. Vložíme do rúry a pečieme približne 40-50 minút do chrumkava.
2. Nakrájame zeleninu a bylinky
Kým sa zemiaky pečú, nakrájame uhorku, cibuľu a strúčik cesnaku na malé kocky. Reďkovky nakrájame na tenké plátky. Petržlenovú vňať a kôpor nasekáme najemno.
3. Pripravíme dresing z kyselej smotany a zmiešame so zeleninou a bylinkami
V mise zmiešame kyslú smotanu, jogurt, horčicu, biely vínny ocot, soľ, korenie a nakrájané bylinky a potom pridáme zeleninu nakrájanú na kocky.
4. Zemiaky podávame so šalátom
K uhorkovo-reďkovkovému šalát s kyslou smotanou podávame zemiaky.