Active Beauty
Letné šaláty: 3 ľahké recepty na horúce dni
čas čítania: min
Také čerstvé!

Letné šaláty: 3 ľahké recepty na horúce dni

Leto je ideálny čas na to, aby ste sa rozlúčili s ťažkými jedlami a dopriali si čerstvé letné šaláty. Tieto tri kreácie dodajú vašej šalátovej mise švih.

Recepty na tri lahodné letné šaláty

Cviklový šalát s kozím syrom, orechmi a bazalkovým pestom

Čo potrebujeme:

Na 4 porcie:

  • 40 g pražených píniových orieškov
  • 2 strúčiky cesnaku, nahrubo nasekané
  • 50 g bazalky
  • 50 g parmezánu
  • cca. 150 ml + 4 PL olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 3 PL vlašských orechov
  • 2 PL cukru
  • 1 PL sladkej horčice
  • 1 PL balzamikového octu
  • 100 g kozieho syra
  • 500 g uvarenej cvikle


Poďme na to:


1. Pripravíme pesto
V mixéri (nástavci ku kuchynskému robotu) rozmiešame cesnak, bazalku, parmezán a olivový olej na hrubú pastu. Dochutíme soľou a korením.

2. Skaramelizujeme vlašské orechy
Vlašské orechy opečieme bez oleja na panvici. Posypeme cukrom a soľou. Keď sa cukor začne topiť, premiešame a necháme vychladnúť na tanieri.

3. Pripravíme dresing a ostatné ingrediencie nakrájame nadrobno
V mise zmiešame sladkú horčicu s 3 lyžicami olivového oleja, balzamikovým octom, soľou a korením. Skaramelizované vlašské orechy nahrubo nasekáme. Kozí syr nakrájame na kocky a rozdrobíme. Cviklu scedíme a nakrájame na kocky.

4. Šalát ochutíme dresingom
Do misy pridáme cviklu a necháme marinovať v dresingu. Cviklu posypeme kozím syrom a vlašskými orechmi a pokvapkáme bazalkovým pestom.
Pesto naliate do pohárov a zaliate 1 polievkovou lyžicou olivového oleja vydrží v chladničke asi 1 mesiac..

Kritharaki šalát s kockami halloumi

Čo potrebujeme:
Na 4 porcie:

  • 100 g cestovín Kritharaki
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL balzamikového octu
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 1 červenú papriku
  • 150 g cherry paradajok
  • 1/4 šalátovej uhorky
  • 1 malú hlávku rímskeho šalátu
  • 1 hrsť rukoly
  • 100 g olív
  • 1 červenú cibuľu, nakrájanú na tenké kolieska
  • 250 g syra halloumi, nakrájaného na kocky


Poďme na to:


1. Uvaríme cestoviny a pripravíme dresing
Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale, scedíme a necháme vychladnúť. Na dresing vinaigrette ošúpeme strúčik cesnaku a rozdrvíme ho v mažiari. Pridáme ocot, citrón, 3 polievkové lyžice oleja, trochu korenia a soli a premiešame.

2. Nakrájame zeleninu a zmiešame s dresingom
Papriku a uhorku nakrájame na kocky, paradajky na polovice a rímsky šalát na prúžky. V prípade potreby rukolu natrháme na menšie kúsky. Potom vo veľkej mise zmiešame papriku, uhorku, rímsky šalát, rukolu, olivy a cibuľu s dresingom.

3. Pripravíme halloumi
Kocky syra halloumi dobre osušíme a opečieme na nepriľnavej panvici s olejom na strednej teplote zo všetkých strán.

4. Pripravíme šalát
Šalát posypeme kockami syra halloumi. Ochutíme korením a hneď podávame.

Chrumkavý zemiakový šalát s uhorkami a reďkovkami


Čo potrebujeme:

Na 4 porcie:

  • 400 g drobných zemiakov
  • 1–2 PL olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 1 uhorku
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 6 reďkoviek
  • ½ zväzku petržlenovej vňate
  • ½ zväzku kôpru
  • 100 g kyslej smotany
  • 100 g jogurtu
  • 1 ČL horčice
  • 1 PL bieleho vínneho octu

Poďme na to:


1. Zemiaky uvaríme, roztlačíme a upečieme v rúre
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode. Rúru predhrejeme na 200 °C. Zemiaky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne roztlačíme pohárom. Potom pokvapkáme a potrieme olivovým olejom a nakoniec dochutíme soľou a korením. Vložíme do rúry a pečieme približne 40-50 minút do chrumkava.

2. Nakrájame zeleninu a bylinky
Kým sa zemiaky pečú, nakrájame uhorku, cibuľu a strúčik cesnaku na malé kocky. Reďkovky nakrájame na tenké plátky. Petržlenovú vňať a kôpor nasekáme najemno.

3. Pripravíme dresing z kyselej smotany a zmiešame so zeleninou a bylinkami
V mise zmiešame kyslú smotanu, jogurt, horčicu, biely vínny ocot, soľ, korenie a nakrájané bylinky a potom pridáme zeleninu nakrájanú na kocky.

4. Zemiaky podávame so šalátom
K uhorkovo-reďkovkovému šalát s kyslou smotanou podávame zemiaky.
x
Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Skúste to s inými hľadanými výrazmi.