Citrónový nepečený koláč:


Ľahký, osviežujúci, no jednoducho čistá letná lahôdka.

Čo na jeho prípravu budeme potrebovať:

  • 250 g maslových sušienok
  • 70 g zmäkknutého masla
  • 100 g citrónovej šťavy
  • 200 g pomarančovej šťavy
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 50 g cukru
  • 1 štipka soli
  • 200 g jogurtu
  • 500 g tvarohu/čerstvého krémového syra
  • 60 g práškového cukru
  • 1 balenie Bourbon vanilkového cukru (napr. zn. dmBio)
  • ​nastrúhaná kôra z dvoch citrónov
  • 15 g instantnej želatíny


​Okrem toho ešte:

  • plátky citróna
  • lístky mäty

A ideme na to:

1. Pripravíme si sušienkový základ

Ako základ nám poslúžia maslové sušienky, ktoré rozdrvíme vo vrecúšku na mrazenie pomocou valčeka alebo v mixéri, výsledkom musia byť jemnulinké omrvinky. Následne v hrnčeku jemne rozpustíme maslo. Potom pridáme k maslu rozdrvené sušienky a dobre premiešame. Zmes potom vysypeme, resp. roztlačíme na dno okrúhlej tortovej formy a dobre utlačíme.


2. Citrónový toping

Toping si pripravíme tak, že v malom hrnci zmiešame citrónovú a pomarančovú šťavu, škrob, cukor a štipku soli a zmes zľahka privedieme do varu. Akonáhle zmes zhustne, odstavíme ju z ohňa a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme zmes na cheesecake.


3. Pripravíme si zmes na cheesecake

Do misky nalejeme jogurt, pridáme tvaroh, práškový cukor, vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z dvoch citrónov a instantnú želatínu a všetko dobre premixujeme. Zmes potom necháme 20 minút vychladnúť.

4. Dekorujeme a servírujeme

Zmes na cheesecake rovnomerne rozotrieme na sušienkový základ pomocou stierky na cesto. Všetko potom zalejeme citrónovou polevou, ktorú opatrne rozotrieme navrch. Nepečený koláč necháme zakrytý v chladničke odpočívať aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc. Podľa chuti nakoniec ešte dozdobíme plátkami citróna alebo mätou a podávame. Citrónový letný sen je hotový!