Active Beauty
Perfektný recept na sendvič na raňajkový piknik
Text: Carolina Forstner, Rezept: Taverne Agency / Kitchen Trinity

K rannej káve

Perfektný recept na sendvič na raňajkový piknik

Jedným sme si istí: Sendviče sú oveľa viac ako len nejaké obložené chleby! Okrem presláveného „clubsandwich“ alebo jeho amerického bratranca „pastrami“ existuje totiž ešte jeden favorit: Tento sendvič s vajíčkom, domácou remuládou, nakladanými uhorkami a chrumkavým šalátom je skvelým občerstvením medzi hlavnými jedlami.

Recept na sendvič: Šalátový sendvič s remuládou (12 kusov)

Ingrediencie na prípravu majonézy

  • 2 čerstvé vajíčka
  • 2 ČL stredne ostrej horčice
  • soľ
  • 250 ml slnečnicového oleja
  • korenie
  • 2 ČL citrónovej šťavy

Príprava majonézy

Bielka si oddelíme od žĺtkov a žĺtky si so štipkou soli a s horčicou vyšľaháme do peny. Do žĺtkov pridávame postupne slnečnicový olej, najprv po kvapkách, neskôr po tenkých prúdoch a pokračujeme v šľahaní. Zmes šľaháme dovtedy, kým nedosiahneme krémovú konzistenciu, Majonézu nakoniec dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

Tip, keď potrebujeme postupovať rýchlo: Žĺtky, horčicu a štipku soli vložíme do vysokej nádoby a vyšľaháme. Aby sme si pomohli a postup urýchlili, zmes v nádobe zmixujeme ručným mixérom. Postupne pridávame olej a mixujeme dovtedy, kým nám nevznikne homogénna hmota. Takto si ušetríme čas aj silu a získame výsledok, ktorý je rovnako dokonalý ako v prvom prípade.


Ingrediencie na šalátový sendvič

  • 1 vajce
  • 1 mini rímsky šalát
  • 1/2 zväzku pažítky
  • 1/2 zväzku petržlenovej vňate
  • 100 g malých nakladaných uhoriek
  • 3 PL kapary
  • soľ
  • korenie
  • sladká paprika v prášku
  • 12 plátkov toastového chleba
  • 3 PL žeruchy

Príprava šalátového sendviča

1. Pripravíme si remuládu

Vajíčko uvaríme natvrdo (10 minút), ošúpeme a nakrájame. Šalát natrháme po listoch, opláchneme a dôkladne osušíme. Pažítku a petržlenovú vňať opláchneme v studenej vode a osušíme. Pažítku potom nakrájame na malé valčeky, petržlenovú vňať nadrobno. Uhorky a kapary nakrájame tiež nadrobno. Vajíčko, bylinky, uhorky a kapary premiešame s majonézou. Dochutíme soľou, korením a mletou paprikou.

2. Naservírujeme šalátový sendvič

Toastové chleby nahrubo natrieme remuládou. Šalát nakrájame na malé kúsky, ktoré poukladáme na polku toastov. Zvyšné toastové polovičky natrieme remuládou a natretou stranou ich prilepíme na toasty so šalátom a pritlačíme. Okraje sendvičov poobkrajujeme a sendviče po diagonále prekrojíme na dve polovice. Podávame so žeruchou.