Slivkový crumble: Recept ako od babičky
Slivkový crumble na zapečenie:
Dezert „crumble“ pochádza z Veľkej Británie a vznikol počas druhej svetovej vojny – z dôvodu obmedzeného množstva potravín – nové jedlo z ovocia a posýpky. Dnes je crumble obľúbeným dezertom a pripravuje sa z rôzneho ovocia.
Čo potrebujeme:
- 750 g čerstvých sliviek
- 1 balíček vanikového cukru Bourbon
- 1 štipka kardamónu (mletého)
- 150 g múky (T 405)
- 100 g cukru
- 100 g studeného masla (pokrájaného na kúsky)
- 20 g ovsených vločiek
- ½ ČL škorice
- 1 štipka soli
- 1 PL práškového cukru
- trochu masla na vymazanie zapekacej misy
- vanilková zmrzlina na ozdobenie
Postup:
1. Predhrejte rúru a pripravte si ovocie
Predhrejte teplovzdušnú rúru na 180 °C a vymastite zapekaciu misu dostatočným množstvom masla. Slivky umyte, odkôstkujte a prekrojte na polovice. Vložte ich do veľkej misy a dobre premiešajte s vanilkovým cukrom Bourbon a kardamónom. Odložte bokom.
2. Pripravte crumble (posýpku)
V miske dobre zmiešajte múku, cukor, studené maslo nakrájané na kúsky, ovsené vločky, škoricu a štipku soli a rukami vypracujte posýpku.
3. Slivky uložte do zapekacej misy
Slivky poukladajte do vymazanej zapekacej misy, posypte posýpkou a dôkladne ju znova rozdrobte. Pečte na strednej priečke rúry asi 25 až 30 minút dozlatista. Nakoniec posypte crumble trochou práškového cukru. Podávajte s vanilkovou zmrzlinou.