Slivkový crumble na zapečenie:

Dezert „crumble“ pochádza z Veľkej Británie a vznikol počas druhej svetovej vojny – z dôvodu obmedzeného množstva potravín – nové jedlo z ovocia a posýpky. Dnes je crumble obľúbeným dezertom a pripravuje sa z rôzneho ovocia.

Čo potrebujeme:

  • 750 g čerstvých sliviek
  • ​1 balíček vanikového cukru Bourbon
  • 1 štipka kardamónu (mletého)
  • ​150 g múky (T 405)
  • 100 g cukru
  • ​100 g studeného masla (pokrájaného na kúsky)
  • 20 g ovsených vločiek
  • ​½ ČL škorice
  • 1 štipka soli
  • ​1 PL práškového cukru
  • trochu masla na vymazanie zapekacej misy
  • vanilková zmrzlina na ozdobenie

Postup:

1. Predhrejte rúru a pripravte si ovocie

Predhrejte teplovzdušnú rúru na 180 °C a vymastite zapekaciu misu dostatočným množstvom masla. Slivky umyte, odkôstkujte a prekrojte na polovice. Vložte ich do veľkej misy a dobre premiešajte s vanilkovým cukrom Bourbon a kardamónom. Odložte bokom.


2. Pripravte crumble (posýpku)

V miske dobre zmiešajte múku, cukor, studené maslo nakrájané na kúsky, ovsené vločky, škoricu a štipku soli a rukami vypracujte posýpku.

3. Slivky uložte do zapekacej misy

Slivky poukladajte do vymazanej zapekacej misy, posypte posýpkou a dôkladne ju znova rozdrobte. Pečte na strednej priečke rúry asi 25 až 30 minút dozlatista. Nakoniec posypte crumble trochou práškového cukru. Podávajte s vanilkovou zmrzlinou.