Vegánska pečená plnka: Tento recept je kulinárskym potešením

Ingrediencie (na 6 porcií)

  • 600 g koreňovej zeleniny, napr. mrkvy, zeleru a paštrnáka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 hrsť petržlenovej vňate (približne 10 g)
  • 2 stonky rozmarínu
  • 150 g ovsených vločiek
  • 200 g orechov podľa chute
  • 1 PL horčice
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL miso pasty; tmavá
  • 2 PL múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 275 g lístkového cesta, vegánske
  • 1 PL sezamových semienok
  • 1 PL čiernej rasce
  • 250 g šalotky
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL cukru
  • 100 ml portského vína
  • 150 ml červeného vína; nealkoholické alternatívy: šťava z čiernych ríbezlí alebo bazy čiernej
  • 125 g sušených brusníc
  • 1 tyčinka škorice
  • soľ
  • kajenské korenie

Príprava

1. Pripraviť plnku
Ošúpte a nakrájajte koreňovú zeleninu. Cesnak a cibuľu ošúpte a nakrájajte na kocky. Bylinky umyte a osušte. Otrhajte listy. Všetko spolu s ovsenými vločkami, orechmi, horčicou, sójovou omáčkou, paradajkovým pretlakom, misom, múkou, soľou, korením a mletou paprikou rozmixujte vo výkonnom mixéri na veľmi jemnú kašu.

2. Naplňte lístkové cesto a dajte všetko piecť
Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Rozviňte lístkové cesto a položte ho na papier na pečenie. Zeleninovo-orieškovú zmes rozložte pozdĺžne do spodnej tretiny, pričom okraje nechajte voľné na zahnutie. Preložte ich a zrolujte. Potrite vodou, posypte sezamovými semienkami a čiernou rascou a 2-3-krát pichnite do povrchu, aby mohla uniknúť para. Pečieme v rúre približne 40 minút.

3. Pripravte a naaranžujte šalotku
Medzitým ošúpte šalotku a nakrájajte ju na jemné kolieska. Na panvici na oleji ich 4-5 minút opekajte. Posypte cukrom, nechajte skaramelizovať a podlejte oboma vínami (alebo šťavami). Pridajte brusnice, balzamikový ocot a škoricu a duste 10-15 minút. Dochuťte soľou a kajenským korením a potom naservírujte do misky.

Upečenú plnku vyberte z rúry, nechajte krátko vychladnúť a podávajte nakrájanú na kúsky, so šalotkou.