Recept
Vianoce bez vajíčka: Tri recepty na vegánske sušienky
Vegánske sušienky – na čo dbať pri pečení?
Pri príprave vegánskych sušienok je dôležité sa držať niekoľkých pravidiel, ktoré sú samozrejme relevantné aj v prípade našich vegánskych receptov na vianočné sušienky: Vajíčka sa do sušienok nepridávajú. Dajú sa nahradiť napríklad mandľovou pastou. Ak do pečenia ide aj čokoláda, vopred sa uistite, či je vegánska. Vegánske sú zvyčajne čokolády s vyšším obsahom kakaa. Šľahačku možno nahradiť napríklad ovseným krémom na varenie. Namiesto bežne používaného masla si zaobstarajte jednoducho vegánske.
Vegánske vanilkové rožky
Patríte medzi ľudí, pre ktorých sú v rámci vianočného pečiva najlepšie práve vanilkové rožky? Pravdepodobne vám napadla otázka, či milovníkom typicky vianočných rožtekov chutia aj tie vegánske. Vegánska forma stravovania rozhodne nezatracuje nebeskú vôňu vanilky a ani cukor! Stavte sa, že vegánske vanilkové rožky s vegánskym maslom budú minimálne tak chutné ako tie z detských čias.Suroviny
-
200g pšeničnej múky T 405 (napr. zn. dmBio)
2 balenia vanilkového cukru Bourbon (napr. zn. dmBio)
100g práškového cukru do cesta a 20 mg na vyvaľkanie rožkov
100g nastrúhaných liekových orechov
100g vegánskeho masla
Postup
Z chladničky si vyberieme vegánske maslo a necháme ho zmäknúť pri izbovej teplote. Rúru predhrejeme na 180°C, zvolíme si program vrchný a spodný ohrev. V miske si zmiešame múku, nastrúhané lieskové orechy, jedno balenie vanilkového cukru a práškový cukor. Pridáme vegánske maslo a zo všetkých ingrediencií vymiešame cesto. Z cesta vytvarujeme vanilkové polmesiačiky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.Tip: Keď budete tvarovať polmesiačiky, odčleňte si trošku cesta, rozvaľkajte ho a vytvarujte do croissantu. Prípadne, na pečenie rožtekov existujú aj špeciálne plechy na rožteky, pomocou ktorých sa dajú rožteky vytvarovať do tip-top tvaru! Vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Akonáhle sú polmesiačiky jemne zlatohnedé, vyberieme ich z rúry a ešte teplé ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Akonáhle vegánske vanilkové rožteky vychladnú, maškrtným jazýčkom už v ceste nič nestojí!
Vegánske vianočné cantuccini
Ako druhú maškrtu v poradí si pripravíme mandľové sušienky cantuccini bez vajec. Skvelé mandľové koláčiky majú pôvod v Taliansku, kde ich však nepovažujú za vyslovene vianočné. Aby sa koláčiky obliekli do vianočného šatu, našu verziu z kakaa a mandlí doladíme kandizovanou pomarančovou kôrou a datľami. Vianočné cantuccini budeme piecť len raz, aby zostali krásne a mäkučké. Namiesto vajec použijeme lahodnú mandľovú pastu, ktorá sa dokonale hodí k nasekaným mandliam v sušienkach. Na doladenie konzistencie cesta pridáme do zmesi vegánske maslo.Suroviny
-
225g špaldovej múky, Typ 630 (napr. dmBio)
mandľová pasta (napr. zn. dmBio)
30g kakaa (napr. zn. dmBio)
120g trstinového cukru (napr. zn. dmBio)
75g vegánskeho masla
75g mandlí (napr. zn. dmBio)
15g kandizovanej pomarančovej kôry
Voliteľne: datle (napr. zn. dmBio), na polevu jemná horká čokoláda s obsahom kakaa 70% (napr. zn. dmBio)
Postup
Z chladničky vyberieme vegánske maslo a necháme ho zmäknúť pri izbovej teplote. Rúru predhrejeme na 180°C, s programom vrchného a spodného ohrevu. V miske zmiešame špaldovú múku s kakaom a trstinovým cukrom. Pridáme deväť lyžíc mandľovej pasty, vegánske maslo a jemne premiešame. Mandle oblanšírujeme, nasekáme na malé kúsky a spolu s kandizovanou pomarančovou kôrou vmiešame do cesta. Cesto spracujeme dôkladne, pričom je s ním nutné robiť pomerne rýchlo a vytvoríme si z neho dva pásy s priemerom približne 2 cm. Pásy cesta následne uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 20-25 minút. Akonáhle je cesto dostatočne tuhé, plech z rúry vyberieme a pásy cesta nakrájame na cca 1cm široké cantuccini. Voliteľné: Vychladnuté mandľové sušienky môžeme namáčať do čokolády. Pripravíme si vodný kúpeľ, nad ktorým rozpustíme horkú čokoládu a budeme do nej ponárať sušienky, avšak vždy len do polovice. Potom už sušienky len necháme vychladnúť a rovno ich vložíme do pripravenej sušienkovej dózy, aby nám nestvrdli!
Vegánske florentínky
Umenie skvelej chuti florentínskych sušienok spočíva v skaramelizovanom cukre v lahodnom spojení s vegánskou alternatívou šľahačky – v našom recepte na tieto maškrtky sme použili ovsenú šľahačku. A ešte jedna malá obmena – na vrch sušienok nebudeme ukladať čerešne, my im dodáme pravý zimný nádych – vianočné brusnice.Suroviny
-
60g trstinového cukru (napr. zn. dmBio)
200ml ovseného krému na varenie (napr. zn. dmBio)
50g vegánskeho masla
200g mandľových lupienkov alebo kúskov mandlí
50g brusníc (napr. zn. dmBio)
Jemná horká čokoláda s obsahom kakaa 70% na namáčanie (napr. zn. dmBio)
Postup
Rúru si predhrejeme na 180°C s programom vrchného a spodného ohrevu.Trstinový cukor zohrievame v hrnci, až kým neskaramelizuje. Opatrne pridáme ovsený krém a vegánske maslo. Potom primiešame mandľové lupienky a nadrobno nasekané brusnice. Zo zmesi vytvarujeme malé oblé kopčeky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Tip: Ak by sme chceli dosiahnuť skutočne dokonalý tvar sušienok, môžeme ich piecť v muffinovej forme, všetky budú potom krásne rovnako veľké. Plech potom vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Keď sú naše vegánske sušienky sfarbené do zlatohneda, plech z rúry vyberieme. Florentínky potom necháme vychladnúť a následne ich namáčame do čokolády. Na namáčanie je najlepšie pripraviť si vodný kúpeľ, nad ktorým si rozpustíme čokoládu a do nej potom florentínky až po spodok máčame. Predtým, ako sušienky uskladníme v dóze alebo ich vystavíme na obdiv na podnose, ich necháme dôkladne vychladnúť na mriežke.
Dúfame, že sme sa vám trafili do chute a ktovie, možno ste práve objavili svoj nový obľúbený recept na sušienky.