Vianočná štóla trochu inak: recept na bezlepkové muffiny ako vianočná štóla
Vianočná štóla je klasikou vianočného pečenia a k adventu neodmysliteľne patrí. Je to pre vás príliš nudné? Tak musíte vyskúšať náš recept na bezlepkové muffiny ako vianočná štóla.
Odkiaľ pochádza vianočná štóla?
Toto tradičné pečivo pochádza z Nemecka, presnejšie z Drážďan, kde bolo v 15. storočí považované za pôstne pečivo. Cirkev zakazovala maslo a mlieko, a preto bola vtedy štóla dosť chuťovo nevýrazná, pozostávala len z múky, vody a droždia. Dnes je táto sladká pochúťka s hrozienkami a orechmi neoddeliteľnou súčasťou adventu a na tradičnom vianočnom tanieri nesmie chýbať.
Recept na muffiny „vianočná štóla“, ktoré si môžete upiecť doma:
Na 24 kusov muffinov potrebujeme:
- 200 g zmäknutého masla
- 180 g cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 štipku soli
- 3 vajíčka
- 300 g tvarohu
- 350 g bezlepkovej múky (napr. ryžovej)
- 3 ČL prášku do pečiva
- 1 štipku muškátového orieška
- 1 štipku škorice
- 1 štipku kardamónu
- 50 g hrozienok
- 30 g kandizovanej pomarančovej kôry
Na ozdobu:
- 50 g rozpusteného masla
- 50 g práškového cukru
Postup:
1. Zmiešajte suroviny
Predhrejte rúru na 170 °C. Zmäknuté maslo vyšľahajte ručným mixérom s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Postupne zašľahajte vajcia a potom vmiešajte tvaroh. Pridajte múku, prášok do pečiva, muškátový oriešok, škoricu a kardamóm a dobre premiešajte. Nasekajte hrozienka a kandizovanú pomarančovú kôru a vmiešajte ich do cesta.
2. Plnenie
Cesto rozdeľte naberačkou na zmrzlinu do formy na muffiny vyloženej košíčkami. Pečte 25-30 minút.
3. Zdobenie
Ešte horúce muffiny potrite maslom a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí opäť potrite rozpusteným maslom a napokon posypte hrubou vrstvou práškového cukru. Muffiny ako vianočná štóla sú hotové.
Vyskúšajte aj ďalšie prekvapivé recepty na muffiny.